La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 27 maggio 2020

Videoconferință cu studenții români din Italia, membri ai LSRS

Dialogul cu studenții universităților din Italia, membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), a fost reluat la 21 mai 2020 într-un format adaptat condițiilor actuale, reunind pentru prima data tineri din 3 din cele mai importante centre universitare: Roma, Milano și Bologna, în cadrul unei videoconferințe cu Ambasadorul României în Italia, George Bologan.

“Tinerii sunt fibra națiunii”, a afirmat șeful misiunii diplomatice în deschidere arătând că, „prin elanul, creativitatea și voința lor, pot vitaliza relația dintre instituții și cetățeni și reînnoi paradigmele societății”. Subiectele abordate, strâns legate de situația delicată generată de criza COVID-19 pe care o traversăm, au vizat preocupările studenților cu privire la mobilitate și piața muncii, proiectele inedite implementate de LSRS pe perioada de „lockdown” dar și provocările pe care societatea va trebui să le înfrunte după pandemie. Ambasadorul României le-a cerut tinerilor să se implice deoarece o societate în care tinerii sunt doar spectatori se condamnă singură la stagnare și chiar la regres.

Au fost amintite totodată și lecțiile învățate în ultima perioadă referitoare la importanța unității și solidarității între oameni pentru a putea lupta împotriva unui inamic comun, precum și alte aspecte practice referitoare la necesitatea reînnoirii la timp a documentelor, refuzul compromisurilor prin munca la negru și importanța informării corecte, complete și din surse oficiale.  Ambasadorul României a îndemnat studenții să devină lideri și formatori de opinie în cercurile lor și în noile spații virtuale ale revoluției digitale, să înfrunte cu perseverență și curaj provocările care vor urma, ca promotori ai unei societăți mai bune, mai meritocratice și mai incluzive capabile să se adapteze mai bine climatului complex în care ne aflăm. 

Nessun commento:

Posta un commento