La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 24 maggio 2012

Cum ne comportăm în faţa Agenţilor de Poliţie? Sfatul avocatului

Adesea străinul se simte bruscat si discriminat de către agenţii de Poliţie. Prin acest text, vreau să vă atenţionez asupra modului dvs de a vă comporta în faţa autorităţilor, dar şi asupra drepturilor dvs de a denunţa orice abuz şi discriminare ale Poliţiei.

În momentul în care sunteţi oprit de Poliţie, rămâneţi calm, politicos, liniştit şi responsabil.

Recomand să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu agenţii de Poliţie. Este dreptul dvs să refuzaţi să răspundeţi la orice întrebare a agenţilor, însă nu şi la cele referitoare la identitatea dvs!

Ţineţi minte că sunteţi obligat să oferiţi datele de identificare corecte şi complete (nume, prenume, reşedinţa, data naşterii), NU şi numărul de telefon.

Refuzul dvs de a prezenta actele de identitate poate avea consecinţe neplăcute. Pedeapsa este prevăzută de codul penal italian la articolul 651 şi constă în 1 lună de arest. Agenţii de poliţie vă vor însoţi imediat la secţia de Poliţie pentru identificare, unde vă pot reţine maxim 24 ore.

Poliţia Italiană (adică: polizia di stato, carabinieri şi altri corpi appartenenti all’esercito, polizia municipale - solo se hanno la qualifica di agente di polizia di sicurezza) vă pot cere oricând actele de identitate, iar controlorul de tren sau autobuz doar dacă nu aveţi bilet de călătorie, potrivit articolului 357 codul penal italian.

Legea prevede prezenţa obligatorie a unui avocat DOAR atunci când sunteţi supus unui interogatoriu, nu şi pentru identificarea dvs!

În absenţa unui avocat, NU faceţi declaraţii şi nu încercaţi să vă justitificaţi în faţa organelor de control, vă veţi complica şi mai mult situaţia!

Spuneţi că doriţi un avocat şi dacă nu cunoaşteţi limba italiana că aveţi nevoie de un traducător (ştiut fiind că limbajul juridic italian este dificil, se poate să nu înţelegeţi pentru ce aţi fost oprit şi care sunt acuzaţiile care vi se aduc).

În situaţia în care autorităţile judiciare italiene vă solicită să semnaţi un document al cărui conţinut nu îl înţelegeţi, cereţi să vă fie tradus în limba română. În cazul în care acest lucru nu este posibil imediat, înainte de nume şi prenume scrieţi în limba româna sau în limba italiană „nu înţeleg conţinutul documentului de mai sus” / “per ricevuta”.

În ceea ce ce priveşte respectarea normelor de circulaţie stradală, permisul de conducere românesc trebuie preschimbat obligatoriu după 1 an de la stabilirea reşedinţei în Italia, la fel şi în cazul conducerii unui vehicul înmatriculat în România. În cazul în care se depăşeşte acest termen, riscaţi sancţionarea cu confiscarea maşinii şi amenda de până la 9.032 Euro.

Un sfat foarte important este să NU deţineţi asupra dvs sau în portbagajul maşinii dvs substanţe sau obiecte de provenienţa necunoscută, misterioasă sau care sunt/ar putea fi considerate ca provenind dintr-un delict! Codul penal italian spre deosebire de cel român prevede două infracţiuni interesante în ceea ce priveşte obţinerea sau doar depozitarea de bunuri a căror provenienţa este ilicită. Prima este ricettazione, prevăzută de articolul 648, constă în cumpărarea, depozitarea sau ascunderea de bunuri furate cu bună ştiinţă. Pedeapsa este de cel puţin 2 ani închisoare şi amendă. A doua este acquisto di cose di sospetta provenienza, prevăzută de articolul 712, constă în cumpărarea de bunuri a căror provenienţă nu este cunoscută. Pedeapsa este de cel puţin 6 luni închisoare plus amendă.

În cazul în care agenţii de poliţie vă încalcă un drept sau aduc atingere integrităţii fizice şi demnităţii dvs, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi că puteţi formula o plângere împotriva acestora, denunţând superiorului său comportamentul abuziv şi abaterile de la lege.

Sperând că aceste sfaturi sumare vă vor fi utile, aşteptăm întrebările şi comentariile dvs.

Avocat stagiar Cristina Giorgiana Tutu

24 mai 2012

3 commenti:

Anonimo ha detto...

buna ziua asi avea o mica problema!in aprilie ,anul acesta,am parcat pe trotuar,in fata unui mag. cu profil romanesc,constient ca e divieto di sosta,dar ca oricine,poate,am zis ca intru repede si ies,dar...au aparut imediat vigili.eu am si iesit din magazin,miam cerut scuze,iam cerut celui care a venit,daca asi putea sa schimb pozitia masinii pe partea cealalta de strada,la care el f.dur si riguros,ma intrebat,DA DOVE SEI?eu ,asa cum am inteles intrebarea,iam raspuns,DA ROMANIA.imediat, lui mia cerut ,documentele,eu iam dat c.i. italiana ,carnetul de conducere ,actele masinii.atunci a inceput sami zica ca eu am raspuns fals la un publico oficiale.ca eu am rezidenta in it.dar iam raspuns ca am rezidenta in romania.mia facut un proces verbal,pe care eu nu lam semnat,cu art.495!asi mai vrea sa mai mentionez ca ,in timpul compilarii procesului verbal,nu inceta sa ma irite ,sa ma provoace,ca poate,poate,la sar la el si avea motiv sa ma si aresteze,poate.la sfirsit,vazind ca nui semnez p.v.a chemat colegul lui,care in tot acest timp,era la alte masini sa dea amenzi,si ia zis :nui asa ca tu esti martor la acest p.v. ca lui(eu)nu recunoaste ceea ce eu(lui politistul) am scris.deci am platit 39 euro pt.sosta,dar acum sunt tras prin tribunal ,pt. prostia unui vigile,ca am declarat fals.e caz penal,deci daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat util,tinind cont ca nu ma scald in bani,lucrez ca fachin la chiamata!va multumesc adresa mea de email:mexic_mexicanu@yahoo.it

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimate dle,
Nu consider ca ati comis nicio infractiune. Va explic:
art. 495 din codul penal italian se refera la 1. declararea cu buna-stiinta (adica fiind constient/a de consecintele falsului in declaratii)
2.a datelor de identitate false sau ireale
3.in SCRIS in acte oficiale sau publice.

Fapta de a fi dat informatii false VERBAL ar putea constitui o alta infractiune, conform art. 496 cod penal italian, si anume "declaratia falsa privind identitatea".

Or, dvs ati declarat verbal doar ca sunteti cetatean roman. Chiar si in contextul prezentarii buletinului romanesc (in locul buletinului italiana), nu comiteti nicio infractiune! - atat timp cat documentul nu e un fals!

Ati facut foarte bine ca ati ramas calm si nu ati raspuns in niciun fel provocarilor!
Ramaneti in continuare calm, contactati un avocat din zona dvs - penalist.
Consider ca nu veti ajunge la Tribunal pentru aceasta poveste, in general, procurorii si judecatorii sunt oameni pregatiti, coerenti si nu fac discriminari .

Art. 495 cod penal italian:
(redau in limba italiana)
Chiunque dichiara o attesta falsamente al pubblico ufficiale l'identità, lo stato o altre qualità della propria o dell'altrui persona è punito con la reclusione da uno a sei anni."

Pentru mai multe intrebari imi puteti scrie un email.

Unknown ha detto...

as avea si eu o mica nelamurire.Am pierdut saptamana trecuta cartea de identitate romaneasca si iar peste 2 saptamani as dori sa ma duc la rude in Germania.Locuiesc,am rezidenta si carte de identitate italiana.Cu cartea de identitate italiana si o copie dupa buletinul romanesc pot sa ma duc in Germania sau cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc.

Posta un commento