La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 27 gennaio 2021

Ce se întâmplă când Badanta devine singura moștenitoare a persoanei asistate


"Doamna Selene mi-a lăsat totul pentru că eu eram singură care avea grijă de ea” este declarația româncei pe nume Elia, aflată în Italia de 17 ani, lucra din 2014 ca badante, ingrijitoare a unei persoane v
ârstnice.

Acuzată în Italia de săvârșirea infracțiunii prevăzută la art. 643 Cod Penal It, circonvenzione dell'incapace, adică înșelăciune a persoanei vulnerabile, româncă s-a apărat susținând că persoana pentru care a lucrat, în vârstă de 84 de ani la momentul respectiv, a decis de bună voie să îi lase anumite bunuri: „Nu am cerut niciodată nimic și niciodată nu am căutat nimic de la nimeni. Am plătit pentru înmormântare. Relația noastră a fost frumoasă, eram că mama și fiica ”.

 

Elia, care primea un salariu de aproximativ 14.000 de euro pe an, avea grijă de toate: se îngrijea de Selene, de casă și de administrarea finanțelor bătrânei, care ieșea foarte puțin din casă. Elia se ocupă de plata tuturor cheltuielilor bătrânei și de donațiile pe care această le făcea către diferite organizații caritabile. Evenimentele au avut loc în perioada 2014 - 2017. În acei ani, la badante ar fi retras sume foarte mari din contul pensionarei. In plus, moștenirea lăsată Eliei ar constă într-o proprietate și o suma consistentă.

 

Bătrână locuia singură cu îngrijitoarea sa, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. În tot acest timp, vizitele rudelor au fost rare. Aceștia, suspectând românca de rele intenții, au raportat cazul autorităților. 

 

Cu toate acestea, Elia a fost numită moștenitoare universală de către bătrâna, Selene. „Notarul a venit acasă și mi-a cerut cartea de identitate”, a reamintit acuzata, „M-am întrebat de ce, apoi Nene (asa cum o numea pe bătrână) mi-a explicat totul. Mi-a spus că sunt singură care are grijă de ea”.

 

În cadrul procesului penal, au fost ascultați notarul și medicul generalist al bătrânei, Selena, care au declarat că această era în deplinătatea facultăților mentale, lucidă și conștientă de faptele sale.

Reamintim că fapta de care este acuzată românca, potrivit art. 643 din Codul penal este pedepsită cu închisoarea de la doi la șase ani și cu amendă de la 206 la 2.065 euro.


Judecătorul va hotărî pe baza dovezilor de la dosar, rămânând la discreția Instanței să evalueze intențiile badantei, întrucât în Italia nu se interzice expres primirea de daruri, donație sau chiar moșteniri de la persoană îngrijită, fiind prețuită libertatea de a alege a persoanei vârstnice, dar în deplinătatea facultăților mintale. Cert este ca multe persoane precum Selene rămân ai nimănui,rudele interesându-se doar în momentul deschiderii succesiunii. Nu rare sunt cazurile când bunurile lor ajung în patrimoniul statului, deoarece, în lipsa unui testament sau a rudelor în viata, bunurile lor devin vacante, deci ale autorităților, potrivit art. 586 cod civil italian.


Cel mai bine este să consultați un avocat care să va sfătuiască pe toată durata acestei proceduri pentru a evita denunturile sau chemările în judecată, mai ales că un proces în Italia durează mult, este costisitor și finalul nu îl garantează nimeni.


Autor: Cristina Tutu


.

Nessun commento:

Posta un commento