La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 7 gennaio 2021

Ce țări europene au fost cele mai rapide în lansarea vaccinării?

 

Țările europene au început să imunizeze oamenii împotriva COVID-19 cu seriozitate, dar există discrepanțe uriașe între ele privind ritmul vaccinării.  

Israelul și Marea Britanie sunt țările care au administrat cele mai multe doze de vaccin până în prezent, în timp ce Franța și Olanda sunt printre cele mai lente țări, scrie Euronews într-o amplă analiză. România se află înaintea unor țări precum Grecia sau Finlanda.

 

Marea Britanie – prima țară

Aceasta a fost prima țară din lume care a autorizat utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNtech, iar vaccinarea a început pe 8 decembrie. Până la 1 ianuarie 2021, mai mult de un milion de doze de vaccin au fost administrate, potrivit secretarului pentru sănătate Matt Hancock.

 

Ritmul vaccinării este de așteptat să se accelereze rapid începând cu 4 ianuarie, deoarece un al doilea vaccin, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, urmează să fie lansat. Aproximativ 530.000 de doze sunt programate pentru a fi administrate în prima săptămână.

 

Vaccinul Oxford este mai ieftin și mai ușor de distribuit, deoarece poate fi depozitat și transportat în condiții normale de refrigerare. În schimb, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -70° C.

 

Israel – cei mai mulți vaccinați

Aproape 1,1 milioane de israelieni au primit, până la 3 ianuarie, prima doză de vaccin Pfizer / BioNtech, potrivit ministrului sănătății Yuri Elderstein.

 

Acest lucru înseamnă că 12% din populația țării au primit prima doză.

 

Situația vaccinării în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinul Pfizer / BioNTech pe 21 decembrie, iar Bruxelles-ul a încheiat acorduri de cumpărare în avans cu mai multe companii și a asigurat suficiente doze pentru a vaccina populația de 450 de milioane a blocului. 

 

Prima livrare a vaccinului către statele membre a fost efectuată pe 26 decembrie, iar fiecare țară va primi doze în funcție de mărimea populației.

 

De asemenea, este de așteptat ca EMA să autorizeze utilizarea vaccinului Moderna pe 6 ianuarie.

 

Până în prezent, Danemarca are cea mai mare rată de vaccinare dintre statele membre ale UE.

Peste 45.800 din 5,8 milioane de locuitori ai țării au fost vaccinați până pe 2 ianuarie, cu o rată de vaccinare la 100 de persoane de 0,78.

 

Dar, în termeni absoluți, Germania a distribuit cele mai multe doze de vaccin. Peste 188.500 au fost administrate până la 1 ianuarie, potrivit Institutului Robert Kock. Rata de vaccinare a țării este în prezent de 0,23.

 

Croația și Portugalia sunt următoarele, cu rate de 0,19 și, respectiv, 0,16, iar Italia și Polonia înregistrează 0,13. Italia, cea mai afectată țară din Europa, cu aproape 75.000 de decese atribuite COVID-19, a vaccinat până acum peste 79.000 de persoane. 

 

Austria, Bulgaria și România au o rată de vaccinare similară – 0,07 doze la 100 de locuitori, dar în termeni absoluți, Bucureștiul a livrat 13.200 de doze, Viena 6.000 și Sofia 4.739.

Estonia a vaccinat puțin sub 2.500 de persoane, oferindu-i o rată de vaccinare de 0,2, mai mare decât cifra de 0,03 din Grecia și Finlanda. Atena și Helsinki au administrat fiecare 3.001 și 1.767 de doze de vaccin.

 

Guvernul Franței a fost criticat pentru ritmul lent de vaccinare, doar 352 din 67 de milioane de persoane din țară primind prima doză până pe 31 decembrie. Autoritățile au promis că vor accelera ritmul și au început sâmbătă vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârsta peste 50 de ani – cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial.

 

În cele din urmă, Olanda va începe campania de vaccinare pe 8 ianuarie.


Autor: Alexandra Irimiea

03/01/2021


Sursa: Forbes Romania

Nessun commento:

Posta un commento