La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 17 gennaio 2021

Regulile pentru a călători în România și în Italia - ian.2021

Vremuri grele pentru sute de mii de români din Italia care, de astăzi, trebuie să se supună unor măsuri drastice din cauza epidemiei de coronavirus. Multe regiuni din Italia au intrat de azi, 17 ian.,  în izolare

Prin decretul Președintelul Consiliului de Miniștri din 14 ianuarie 2021, au fost introduse noi măsuri restrictive pentru combaterea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2. 


Astfel pentru perioada 16 ianuarie - 5 martie 2021 se vor aplica următoarele măsuri:


-trei zone din Italia devin roșii: Lombardia, Sicilia și provincia autonomă Bolzano,

-alte nouă regiuni: Abruzzo, Friuli Venezia, Giulia, Lazio, Ligoria, Marche, Piemonte, Puglia, Umbria și Valle d’Aosta devin portocalii,

-trei zone se află deja în această zonă portocalie de restricții: Calabria, Emilia-Romagna, Veneto,


 -sunt permise ieșirile din casă doar între orele 5:00 și 22:00 strict pentru motive de muncă, sănătate și strictă necesitate. Este permisă întoarcerea la propria reședință, domiciliu sau locuință.Deplasările se vor justifica prin completarea declarației pe proprie răspundere, disponibilă aici.


-magazinele rămân închise, cu excepția celor alimentare care nu vor putea oferi altfel de produse decat alimentare, a farmaciilor și a tutungeriilor. Restaurantele și barurile pot să livreze la domiciliu, indiferent de zonă. -nu sunt permise deplasările din o regiune în alta până pe 15 februarie

 

DIN ROMÂNIA ÎN ITALIA


În privinta călătoriilor România- Italia, până pe 15 februarie, oricine sosește în Italia va putea să prezinte un test covid negativ efectuat cu 48 de ore înainte de plecare, altfel vor fi obligați să se auto-izoleze pentru două săptămâni.

Asadar, puteți intra în Italia dacă aveți reședința în Italia sau dacă aveți rude sau partenerul dvs de facto se află în Italia.


Trebuie să completați formularul de justificare sau declarația pe propria ră spundere și să demonstrați că ați fost supus unui test molecular sau antigen cu rezultat negativ în ultimele 48 de ore înainte de intrarea în Italia.


De îndată ce intrați în Italia, trebuie să vă comunicați prezența autorității locale de sănătate competente.


În absența unui test molecular sau antigenic cu rezultat negativ, efectuat în 48 anterior sosirii în Italia, veti fi supus izolării fiduciare (auto-carantina).


Deci Decretul prim-ministru din 14 ianuarie 2021, care reglementează călătoriile din / către străinătate până la 5 martie 2021, prevede obligativitatea testelor moleculare sau antigenice în condițiile indicate mai sus, pentru călătorii care sosesc din România.


DIN ITALIA ÎN ROMÂNIA


Astfel, începand cu data de 18 ianuarie 2021, persoanele care intră pe teritoriul României venind din Italia sunt obligate să stea timp de 14 zile în izolare la domiciliu sau în carantină.

Carantina se impune și daca veti sosi din următoarele state:


Între timp campania de vaccinare continuă. 
  • Până în prezent fiind administrate pe teritoriul Italiei peste 970.000 de doze de vaccin. 
  • În România, potrivit platformei Rovvacin, numărul total de doze admimnistrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de  235.239.
Potrivit aceluiasi comunicat de presă publicat pe platforma Rovaccin, număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) este de 809 reacții comune și minore, din care:

  1. 302 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
  2. 507 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
  3. 4 reacții sunt în curs de investigare.

Finalmente,
Adaugam faptul că articolul 2 din Hotărârea nr. 4 din 18.01.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevede că sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau cele care au sunt contact direct ale unei persoane confirmate, cei care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. 
Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Deci, da !dacă aveți vaccinul împotriva COVID-19, atât prima doză, cât și rapelul, nu mai e nevoie de carantină în România. 
Se discuta aceasta posibilitate la nivelul UE.


19/01/2021

Nessun commento:

Posta un commento