La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 13 gennaio 2021

Rosarno, accidentează o persoană și își continuă drumul. Ce obligații avem în caz de accident?

Un român din Rosarno în vârstă de 22 de ani a fost denunțat de carabinieri sub acuzația de vătamare corporala și accidentare cu părăsirea locului accidentului, potrivit ziarului Gazzetta del Sud. 

Bărbatul rănit, originar din Ghana, în vârstă de 34 de ani, nu se oprise la indicatorul de stop, fiind lovit de duba românului. 

Acesta a fost ajutat de alți migranți din zona și dus la spitalul Polistena.


Investigațiile efectuate de Carabinieri au condus la identificarea șoferului vinovat în  baza filmărilor de supraveghere video ale unor facilități private din zonă. De fapt, la scurt timp,însoțit de angajatorul său, proprietarul unei companii de fructe și legume, s-a prezentat, D.S.I., român, în vârstă de 22 de ani, aflat în Italia de câteva luni. 

Tânărul, așa cum a spus Carabinierilor, nu s-a oprit deși și-a dat seama că a lovit o persoană.

 

Ce obligații avem în caz de accident?

În situație a unui accident auto, cu sau fără persoane rănite, există obligativitatea pentru persoana responsabilă să se oprească pentru a se asigura de starea victimei și mai ales pentru a chema și lasă datele de identificare autoritătilor.

În cazul în care șoferul nu se oprește după un accident cu victime este săvarsită infracțiunea de fugă de la locul accidentului, prevăzută în Codul Rutier Italian la art 189 / Cod penal Ro. art. 338, care este mult mai gravă decat accidentul în sine. 

Autoritățile italiene pot dispune în acest caz și de darea în urmărire și arestarea persoanei responsabile, dacă în termen de 24 de ore de la accident nu se prezintă pentru identificare. 

Fapta este pedepsită în Italia cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu suspendarea permisului de conducere de la 1 la 3 ani. În România aceeași fapta este pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 


Obligația de oprire este necesară atât pentru acordarea de ajutor (care constă în principiu în alertarea la 112, dacă nu aveți competențele medicale necesare), cât și pentru a aștepta autoritățile care vor identifica persoanele implicate și vor întocmi procesele verbale necesare. 


Așadar, conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie cu vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat: 

1. să anunţe imediat poliţia și salvarea 

2. să nu schimbe poziția victimei (ar putea astfel să cauzeze agravarea rănilor) și nici să şteargă urmele accidentului; 

3. să nu părăsească locul faptei. 


Obligația de a apela la nr. de urgenţă 112 revine oricărei persoane care cunoaște de producerea unui accident de circulaţie cu victime! 


Fapta de a nu acorda ajutorul necesar sau de a nu anunța autoritățile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă conform Codului Penal Ro. art 203 iar conform Codului Rutier It, fapta (omissione stradale di soccorso stradale ) este pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani.


Autor: Cristina Tutu


Nessun commento:

Posta un commento