La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 15 gennaio 2021

Etapa a doua a vaccinării a început azi, 15 ianuarie


Azi,15 ianuarie, au început programările pentru etapa a doua a vaccinării, pentru 3 categorii: cei cu vârsta de peste 65 de ani şi bolnavii cronici, şi lucrătorii din domenii-cheie, conform sursei noastre. 

Datorită problemelor tehnice, s-a dat startul programărilor pe platforma online Rovaccinare, cu 3 ore întârziere.
Chiar şi aşa, unii nu si-au putut finaliza programările. Vaccinarea efectivă începe de luni, 18 ianuarie, ora 08.00 la centrele desemnate de Ministerul Sănătăţii prin platformă.

Noutatea constă în faptul că vârstnicii nu vor fi prioritizaţi. Aceştia se vor putea programa în acelaşi timp cu lucrătorii care deservesc activităţi esenţiale pentru funcţionarea infrastructurii critice.

Cum te programezi pe Rovaccinare:

 

1. Creezi contul pentru înscrierea pe platforma de programare, este necesar un număr de telefon şi confirmarea codului trimis pe acesta.


2. Alegi ziua disponibilă, apoi ora și centrul cel mai apropiat de tine: "încrucișăm degetele și sperăm să meargă. Daca azi nu a mers, mai încercăm mâine."


Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin apelarea la call center. 


Persoanele cu boli cronice vor fi programaţi de către medicii de familie iar angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși și de către angajator. 


Potrivit strategiei naţionale de vaccinare în România, etapa a doua va cuprinde imunizarea următoarelor categorii de oameni:  

 a) Populația la risc   

I. Adulți cu vârsta peste 65 de ani;  

II. Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. 

 b) Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:  

I. Personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;  

II. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;  

III. Personalul din sectorul economic vital: Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume; – Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; – Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; – Unități de producție, transport și distribuție gaze; – Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; – Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; – Transport de persoane și mărfuri; – Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale: – Comunicații, și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale  

IV. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;  

V. Personalul poștal și din servicii de curierat;  

VI. Personalul cultelor religioase;  

VII. Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 cum ar fi: reportaje în unități medicale;  

VIII. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.


15/01/2021

Nessun commento:

Posta un commento