La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 11 febbraio 2021

Ce acte sunt necesare pentru copilul nou-născut în Italia care va călători în România?

Ce acte sunt necesare pentru copilul nou-născut în Italia care va călători în România?

 

În ordine sunt:

1. certificatul de naștere italian


2. certificatul de naștere român


3.titlul de călătoria / pașaport


4. acordul părintelui pentru călătoria minorului alaturi de celălalt părinte 

 

Copiii nou-născuți în Italia primesc certificat de naștere italian, care poate fi transcris la Consulatul Român din regiunea dvs sau la la Serviciul de Stare Civilă  din România. Transcrierea este obligatorie. 

Acestea sunt primele acte de identitate pentru nou-născuți in Italia.

 

Ei vor putea călători alături de părinți doar cu titlul de călătorie emis de Consulat sau cu pasaportul.

 

Pentru întocmirea titlului de călătorie pentru copiii nou-născuti/cu vârsta mai mică de 14 ani sunt necesare urmatoarele:

1. DOUA fotografii tip paşaport.de dată recentă a copiilor, astfel prezenta lor NU este necesara

2. in schimb este obligatorie prezența ambilor părinți, care se vor prezenta cu documentele de identitate româneşti valabile (paşaport/carte de identitate),în original şi copie,


3. certificatul de naştere românesc al copilului sau certificatul de naștere italian plurilingv, în care să fie trecuţi părinţii, eliberat de Primăria locală în baza Convenției de la Viena din anul 1976 în original şi copie sau extrasul de naştere italian, în care să fie trecuţi părinţii, apostilat de Prefectura locală, în original şi copie. Apostilă se obţine de la Ufficio Legalizazzioni din cadrul Prefecturii de rezidenţă.


Daca este cazul, certificatul de căsătorie românesc (dacă părinţii sunt căsătoriţi) sau sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă sau certificat de deces, în original şi copie.


În cazul în care copilul va călători în România / Italia doar cu un părinte, trebuie știut că la frontieră se solicită declarația de acord a părintelui lipsa, pe care o veți efectua în aceeași zi la Consulat (necesare documentele mentionate mai sus).

 

În plus, după primirea certificatului de naștere românesc, va trebui să depuneți cererea și pentru obținerea pașaportului copilului. Și în acest caz, dacă doar unul dintre părinți călătorește în România, este necesară procura pentru depunerea actelor în vederea obținerii pașaportului copilului. (necesare sunt documentele mentionate mai sus: buletin, extrasul certificatului de nastre/ titlu de calatorie).

 

Titlurile de călătorie necesare în situații de urgență dovedite cu documente, pentru care plecarea este necesară într-un interval de maxim două săptămâni se eliberează la Consulatul Român fără programare pe econsulat.ro, intrarea fiind liberă de luni până vineri între 11:00 și 13.00.

.Sursa Mae.ro

Nessun commento:

Posta un commento