La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 5 febbraio 2021

Lângă Vidraru: cu 10.000 euro și-au construit și amenajat o casă de vacanță eco

Nume: Iulia Văculişteanu, designer de interior şi marketing manager

Localitate: sat Mușătești, judeţul Argeș

Tip de locuință: un mix de casă între tiny home & A-frame 

Suprafață: 35 metri pătrați utili

Stă aici: periodic, din decembrie 2016, proprietară, împreună cu soţul şi cele două fetiţe

 

Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful, este pasionată de drumeţii, grădinărit, natură şi călătorii. Aşa că atunci când ea și soțul ei au decis să-și facă o casă de vacanţă unde să petreacă timpul împreună cu cele două fete ale lor, au ținut cont de două criterii: să fie aproape de natură (se află la șase kilometri de drum forestier de barajul Vidraru) şi să aibă o amprentă de carbon cât mai mică (are 35 metri pătraţi pe un teren de 2300 metri pătraţi).

 

„În fiecare anotimp ne vizitează prietenii din pădure: vulpi, arici, şoricei. Ne bucură acest lucru, înseamnă că am obţinut ceea ce trebuie.”

tiny house vidraru

Spații de depozitare în micuța bucătărie-living

Căsuţa are două nivele şi trei camere multifuncţionale, iar bugetul total pentru construcția și amenajaarea ei nu a depăşit 10.000 euro. 

Proiectul de arhitectură, structura şi dosarul pentru construcţie au costat 300 euro. Pasul următor a fost să ridice construcţia la gri, o etapă realizată cu 6000 euro. Pentru că nu aveau apă, canalizare şi curent, au mai adăugat 2000 euro pentru instalație, iar 2000 euro au fost cheltuiţi exclusiv pentru amenajare.

 

În cei 35 metri pătrați încap un living-bucătărie (care are şi holul înglobat), un dormitor, o baie, iar la mansardă este un al doilea dormitor (cu o înălţime foarte redusă). Fiind o casă așa micuță, Iulia spune că nu are un loc preferat, ci că-i place absolut tot: „Locul preferat? Totul. Oriunde ai sta, te bucuri de priveliştea munţilor, dar şi de întreaga amenajare.”

 

Casa are doar 35 de metri pătraţi

Iulia şi-a dorit o casă care să ţină cont de mediul înconjurător. În spatele curţii curge râul Vâlsan, care este încadrat în ariile protejate UNESCO. În apele acestui râu înoată Aspretele, un peşte care este practic o fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, contemporan cu ultimii dinozauri, povestește designerul. 

 

„Construcţia este din materiale locale, cu forţă de muncă locală, respectând mediul.  De aceea nici nu are fundaţie. Este pe piloni de beton, cu structură uşoară din lemn. Terenul din păcate nu a avut copaci, aşa că este în plin proces de împădurire cu copaci decorativi, fructiferi arbuşti şi flori”, explică ea.

 

Dormitorul matrimonial include şi un pătuţ pentru bebeluş

Următorul pas va fi montarea unor panouri voltaice pentru a susţine electricitatea casei. Acoperişul de tip A-frame orientat înspre Est-Vest asigură luminozitatea continuă pe una dintre pante. Însă pentru amplasarea acestor panouri este necesară o cameră tehnică pentru acumulatori şi alte elemente tehnice. Iulia plănuiește să adauge o extensie casei, așa că proiectul căsuței de vacanță este încă în desfășurare. Momentan este în lucru bucătăria de vară, care va conţine: cuptor de pizza şi pâine, grătar, plită rustică. Iar zona de luat masa va fi îmbogăţită de şase glicine (salcâmi japonezi). Toate au finalizat procesul de aclimatizare.

 

Şemineul a fost cel mai costisitor element

Conceptul de design interior e unul simplu, vedeta fiind peisajul

Iulia a dorit să respecte câteva linii clare: o cromatică veselă, însă cu multă lumină şi zone multifuncţionale. Aşa că livingul are rol de hol, living, dining şi bucătărie (totul în 18 metri pătraţi). Baia este spaţiul de spălat, de depozitat, dar şi camera tehnică unde se află maşina de spălat şi boilerul (6 metri pătraţi). Iar dormitorul serveşte pentru depozitare, odihnă şi linişte (11 metri pătraţi). Mansarda de deasupra băii şi a dormitorului ascunde un al doilea dormitor în care abundă lumina naturală datorită  geamului de mansardă. 

 

Majoritatea obiectelor vin de la Ikea şi Hornbach

Majoritatea obiectelor sunt de la Hornbach şi IKEA. „Hornbach are o gamă foarte frumoasă şi deosebită de finisaje pentru case şi, nu în ultimul rând, sunt accesibile. Apreciez IKEA pentru mobilierul minimalist, funcţional, care se potriveşte foarte bine în amenajările eclectice, în cadrul cărora mai apar obiecte ieşite parcă un pic din context. De asemenea, am luat în calcul costul mai mic”, completează ea. Pieselor noi li se alătură şi  obiecte care au trecut prin toate chiriile familiei şi acum au ajuns aici.


Aşa arăta bucătăria în prima etapă de amenajare

„Am apelat la o echipă locală de meşteri tâmplari în mai multe etape. Nu am avut o echipă dedicată care ar implica şi alte costuri (cazare, masă, deplasare etc.) – de aceea costul de manoperă este unul mult mai mic. Cred că dacă ai apela la o prefabricată costul ar fi dublu. Legat de forţa de muncă locală, insist destul de mult pe tema asta, pentru că vei obţine o casă cu o amprentă de carbon mult mai mică, pentru că arăţi respect comunităţii din care vrei să faci parte (chiar dacă doar în vacanţă), pentru că susţii economia locală, susţii meşterii autohtoni care, din păcate, încet-încet pleacă din ţară”, explică Iulia.



În loc să aleagă o prefabricată, Iulia a preferat să apeleze la meşterii locali

Chestionar cu idei bune


Stilul casei: Minimalist modern, eclectic (am folosit elemente de tip retro: şemineul, lemnul).

 

Inspirație: Trendul internaţional de tip tiny houses intercalat cu cel de A-frame cabins.

Elementul preferat: Suprafaţa vitrată din living.


Livingul are şi rolul de intrare, hol şi dining

Cea mai mare provocare: Să iau în calcul toate nevoile şi funcţiunile, fără a încărca spaţiul. A doua prioritate a fost să am o circulaţie cât mai firească şi plăcută în interiorul căsuţei.

 

Cel mai bun lucru iarna: Şemineul, o cană de cafea şi natura atât de aproape. Suprafaţa vitrată care mă face să mă simt în mijlocul zăpezii, fără să îmi fie frig.

 

Iulia îşi savurează cafeaua preparată în mica ei bucătărie şi admiră întregul peisaj din casă

Cel mai bun lucru vara: Deschiderea casei către exterior. Interiorul şi exteriorul ce par un singur spaţiu (tot datorită suprafei vitrate).

 

Cel mai costisitor obiect: Şemineul retro din fontă.

 

Momentan, au doar bucătăria de dinăuntru, dar intenţionează să realizeze şi una afară, de vară

Proiecte DIY: Toate finisajele au fost montate de către noi. Un proiect 100% DIY va fi cuptorul de pizza, practic întreaga bucătărie de vară. Grădina de vară poate fi şi ea băgată la capitolul DIY: în fiecare vară cultivam legume, pe care le lăsăm să crească liber și de care ne bucurăm de fiecare dată când ajungem.

 

Elemente eco: Consider că marea majoritate a elementelor sunt pe cât posibil eco. Spre exemplu, lemnul este reutilizat, local. 

 

Baia are şi rol de cameră tehnică

Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de construcție și amenajare: A fost împlinirea unui mare vis, a fost un sentiment absolut minunat. În continuare, avem acelaşi sentiment de fiecare dată când mergem acolo.

 

Un personaj de ficțiune care s-ar simți cel mai bine în căsuța de vacanță: Cred că Iron Man.


Multe piese de mobilier sunt aduse reciclate din alte amenajări

Sfaturi pentru cei care vor să înceapă un astfel de proiect: Less is more, recondiţionare, reconversie funcţională. 

Sfatul cel mai de preţ este să ştie ce vor să obţină, să cunoască stilul. 

Să răspundă la întrebarea „ce vreau eu de la această amenjare”, atât din punct de vedere funcţional, cât şi decorativ. 

Dacă îşi răspund la această întrebare şi se ţin de ea, atunci sunt pe drumul cel bun. 

Este foarte uşor să scapi din vedere şi să alegi obiecte frumoase, pe care le vezi în magazin, iar în final să ajungi acasă, cu muuulte obiecte, foarte frumoase, dar care nu au niciun sens împreună şi nici nu prea te ajută.



Autor: Diana Duca


Sursa:  LoveDeco

 

Nessun commento:

Posta un commento