La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 3 febbraio 2021

Noua lege a cetățeniei italiene - modificări și taxe

Noua lege a intrat în vigoare în data 20 decembrie 2020, reducand durata maximă a procedurilor de obținere a cetățeniei italiane, de la 48 la 36 de luni de la data depunerii cererii.


Prin urmare, decretul reduce timpul de așteptare la 36 de luni (3 ani), anterior fiind nevoie de 48 de luni (4 ani). 

Aceasta înseamnă că din anul acesta, din momentul depunerii cererii, Ministerul Italian va avea maximum 3 ani pentru a emite o prevedere.

 

Alte schimbări:

Termenul pentru încheierea procedurilor de recunoaștere a cetățeniei prin căsătorie și naturalizare este prelungit de la 24 la 48 de luni.


Mai mult, noua condiție necesară pentru dobândirea cetățeniei este cunoașterea limbii italiene la nivel avansat.

În acest scop, solicitanțiisunt obligați, la depunerea cererii, să certifice deținerea unei competente lingvstice eliberate de învățământul public sau privat - instituție recunoscută de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale sau de Ministerul Educației, Universității și Cercetării; sau să producă o certificare specifică emisă de un organism de certificare recunoscut de MAECI (Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione) sau MIUR (Ministero dell'Istruzione, dell'Università e della Ricerca).

 

În plus, taxa solicitată pentru documentele referitoare la cetățenia italiană crește de la 200 EUR la 250 EUR.

 

Decretul introduce posibilitatea revocării cetățeniei pentru motive precum: comiterea de infracțiuni de terorism, prin decret al președintelui Republicii la propunerea Ministrului de Interne.


Autor: Cristina Tutu


Sursa: Interno.gov.it

Nessun commento:

Posta un commento