La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 13 febbraio 2021

Comisarul european Adina Vălean i-a propus premierului Florin Cîțu stabilirea unui Grup de lucru pentru România în vederea absorbției de fonduri pentru transporturi

Comisarul european Adina Vălean i-a propus premierului Florin Cîțu stabilirea unui Grup de lucru pentru România în vederea absorbției de fonduri pentru transporturi

 


Comisarul european Adina Vălean i-a propus, joi, premierului Florin Cîțu stabilirea unui Grup de lucru pentru România în vederea absorbției de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în contextul vizitei șefului Guvernului la Bruxelles.

 

„Am propus astăzi premierului României să stabilim în Comisia Europeană un Grup de lucru pentru România, pentru a ajuta la absorbția de fonduri pentru transporturi. Directoratul General din subordinea mea, DG MOVE, va oferi în mod continuu sprijin autorităților române, pe etape ale proiectelor. Acest grup de lucru va fi compus din reprezentanți ai aparatului tehnic din subordinea mea – DG Move -, experți în obținerea de finanțări, din finanțiști din instituții internaționale de profil, precum Jaspers sau Banca Europeană de Investiții. Din partea României, vom invita să participe reprezentanți ai ministerelor care se ocupă de transporturi, fonduri europene, finanțe, dar si manageri de proiect, șefi de companii naționale, șefi de agenții”, a explicat comisarul Adina Vălean.

 

Potrivit acesteia, grupul de lucru din cadrul Comisiei va susține proiectele pe care Romania va alege sau a ales deja sa le propună spre finanțare încă de la stadiul de idee și le poate ghida administrativ în cele mai mici detalii.

 

„E vorba de facilitarea realizării obiectivelor României prin respectarea tuturor regulilor impuse de UE referitor la mediu si achiziții publice, stabilirea unor timpi de realizare obiectivi, stabilirea unui management performant de proiect șamd. Se clarifică astfel procesele și, prin consultări continue, în care toți cei interesați stau la aceeași masă, se pot evita erorile”, precizat Adina Vălean, care a adăugat că România își va stabili singura prioritățile investiționale si de dezvoltare a infrastructurii.

 

„Experții europeni vor avea întotdeauna un rol consultativ; de la Bruxelles noi nu putem decât să facilităm drumul către resursele financiare propriu-zise. Mecanismul e verificat prin exemplul Poloniei. Acum 8 ani Polonia era în situația de a pierde cea mai mare parte a fondurilor dedicate proiectelor de cale ferată, mai ales din cauza întârzierilor mari la implementare. Și atunci, Comisia Europeană a venit cu inițiativa unui asemenea grup de lucru. Lecția poloneză ne arată că în 2015 au avut aproximativ 150 de km de cale ferată refăcută sau nou construită, iar în 2018, 1620 de kilometri. În iunie, Polonia avea absorbite prin CEF aproape 2,8 miliarde de euro pentru cale ferată”, a exemplificat comisarul european.

 

De asemenea, oficialul european consideră că România are mare nevoie de sprijin administrativ pentru construcția de infrastructură.

 

„O să spun că am lucrat excelent anul trecut cu ministrul Bode și așa s-au deblocat multe proiecte care trenau de ani buni. Am de asemenea toată deschiderea pentru noua formulă guvernamentală”, a mai spus Adina Vălean.

 

La rândul său, premierul Florin Cîțu salutat inițiativa comisarului european de înființare a unui Task Force format din experți ai Comisiei Europene care să ajute statele membre, inclusiv România, să pregătească proiecte de infrastructură de transport eligibile pentru finanțare din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

În context, premierul a menționat prioritatea acordată la nivel național proiectelor de infrastructură, având în vedere contribuția acestora la dezvoltarea economică a României. A subliniat importanța unei abordări echilibrate în procesul de adaptare a acestui domeniu la noile obiective de climă și digitale, cu luarea în considerare a imperativului de dezvoltare și modernizare specific fiecărui stat membru.

 

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut joi, 11 februarie, întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Colegiului Comisarilor, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.

 

Discuțiile cu înalții oficiali ai Comisiei Europene au vizat atât prioritățile de ansamblu de la nivel UE și viziunea României în raport cu acestea, cât și elemente de interes specific din perspectiva portofoliului demnitarilor europeni. În cadrul acestor întrevederi, premierul Florin Cîţu a prezentat prioritățile Guvernului României în raport cu dosarele europene.

 

De asemenea, a transmis un mesaj de angajament substanțial din partea României de a acționa, în continuare, ca partener de încredere și profund dedicat proiectului european. A mai exprimat întreaga disponibilitate a României de a participa activ la efortul comun de refacere a Uniunii post-criză și de avansare a implementării obiectivelor pe termen lung agreate prin Agenda Strategică 2019-2024.

 

Totodată, a ridicat în cadrul discuțiilor tema aderării României la spațiul Schengen, care rămâne un obiectiv prioritar al României.


Sursa: Calea Europeana

 

Nessun commento:

Posta un commento