La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 7 febbraio 2021

Separarea familiei sau cuplului cu copil minor. Drepturi si obligatii

Povestea Anei: " Pe scurt, sunt împreună cu iubitul meu de 10 ani, avem împreună un copil de 1 an! I-am găsit conversațiile și cred că are o relație cu o domnișoară de ceva timp. Eu l-am tot iertat, am tot crezut că se schimbă, dar m-am înșelat... Problema care este eu aș vrea să mă plec, dar el nu prea acceptă lucru ăsta. Nu vrea să plec cu copilul și crede că o să-l iert în continuare. Aș vrea totuși să punem punct fără circ și să-l fac să înțeleagă că s-a terminat! Cum pot să fac din punct de vedere legal, copilul să rămâna cu mine?"

 

Cu această problemă se confruntă multe persoane, conviețuirea socială sau familială este uneori problematică. Iar într-un cuplu, lucrurile se pot schimbă...sau, în cazul de față, ea dorește schimbarea, el nu. Situația devine dificilă, mai ales dacă există un copil la mijloc, atat emotional, cat si legal.

 

Cum trebuie procedat corect și legal, pentru a evita orice problema juridica ?

- abandonare de domiciliu și răpire de minori, fapte prevăzute de Codul penal în Italia și România.


În cazul românilor căsătoriți în Italia, care și-au recunoscut certificatul de căsătorie în Italia și care au domiciliul conjugal în Italia, se va aplică legea italiană!

 

În primul rând trebuie știut ce înseamnă abandon al domiciliului conjugal: părăsirea de către soț, cu sau fără copii, a domiciliului familiei sau al oricărui alt loc unde cuplul și-a stabilit căminul. Doar soțul neproprietar al imobilui poate să fie acuzat de părăsire a căminului conjugal.

Fapta poate fi legitimă sau ilegitimă, în funcție de motivele soțului care pleacă.


Care sunt motivele care justifică părăsirea domiciliului conjugal?

- violente fizice sau psihice; când coabitarea cu soțul violent ar însemna punerea în pericol a vieții sau sănătății dvs/copilului. În acest caz, trebuie spus și că poate fi înlăturată chiar persoană violentă din domiciliul conjugal.

-dacă s-a inițiat procedura de separație / divorț în Instanța. 

- în cazul infidelității conjugale prelungite sau repetate în timp.

 

Consecințele în cazul părăsirii nejustificate a domiciliului conjugal pot fi următoarele:

 

a)         în plan civil: atribuirea culpei exclusive în procesul de separație/divorț, cu alte cuvinte, soțul care pleacă vă purta vină separării și această înseamnă că anumite cheltuieli de judecată chiar de întreținere a soției abandonate, să cadă în sarcina celui care pleacă din domiciliul comun. Cuplurile căsătorite au datoria de conviețuire, de coabitare (îl dovere di convivenza, art. 143 cod penal it.).

 În continuare, dacă acesta se vă sustrage de la obligația să de întreținere a familiei sau de plată a pensiei de întreținere pentru o perioadă mai mare de 3 luni, vă suportă trimiterea în Judecată și sancționarea mai aspră:

b)         în plan penal, fapta constitute infracțiune. În Italia este pedepsită cu închisoare până la 1 an sau amendă de maxim 1032euro (art. 570 cod penal). În România, fapta este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani (art 378 Cod penal).

 

Așadar, în Italia și în România, atât timp cât cel care părăsește domiciliul conjugal asigură în continuare traiul familiei sau al partenerului, precum și cele necesare creșterii și educării copilului, in cazul copiilor minori, și plătește pensia de întreținere, nu vă fi urmărit penal pentru abandon de familie. Părăsirea căminului conjugal nu se justifică in acest caz, dar nu mai constituie infracțiune conform codului penal.

 

In cazul Anei, infidelitatea partenerului o determină să plece cu copilul, fapt ce legitimează parasirea căminului conjugal, fie că sunt sau nu căsătoriti. Părăsirea partenerului cu care are un copil însă! nu mai este atat de simplă si trebuie analizata impreună cu un avocat, deoarece Ana poti fi denuntată pentru răpire de minori.


2. Răpirea de minori! Posibilitatea să fiți denunțat pentru răpire de minori și să fiți dat în urmărire generală la nivel internațional este reală, indiferent dacă sunteți căsătoriți sau nu cu partenerul dvs. 
Această se poate întâmplă oricând sotul/sotia pleacă cu copilul fără consimțământul celuilalt părinte sau fără o informare corecta a celuilalt, sau încălcând o hotărâre judecătorească.

Situația tipică este în cazul cuplurilor în care cel puțin unul dorește să revină în România, țară natală, cu copilul minor, fără înștiințarea celuilalt.

 

Situațiile care exclud răspunderea penală sunt: violență partenerului, existența unui pericol pentru viață/sănătatea copilului sau copilul are vârstă necesară pentru a declara în Instanța că nu dorește să se întoarcă.

 

Pentru a evita situațiile neplăcute, trebuie solicitat acordul părintelui pentru călătoria cu minorul în România (declaratia de acord se efectuează la Consulatul României de către părintele care rămâne în Italia, pentru părintele care pleacă în România). 

Încercați să̆ negociați cu partenerul sau partenera dumneavoastră̆ o soluție care să̆ fie în avantajul copilului.


Cereți sfatul unui avocat specializat în dreptul familiei sau al unui mediator, deoarece dacă nu puteți ajunge la un acord, trebuie să̆ se solicite decizia unei instanțe din țară UE în care copilul locuiește în mod obiș̦nuit.

 

Important de știut este și faptul că aveți dreptul la asistență juridică gratuită atât în România, cât și în Italia. 


Dacă va aflați într-o situație financiară precară și nu vă permiteți să achitați onorariul unui avocat, statul va ajută. Trebuie solicitată cererea Consiliului Baroului din localitatea în care va aflați sau Albo degli Avvocati! Sunați la secretariatul Baroului pentru a cere asistenta juridica.


Pentru mai multe informatii puteti sa ne scrieti in privat: mediator.cristinatutu@gmail.com



Nessun commento:

Posta un commento