La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 2 febbraio 2021

Ce este Pensia de Urmas / La pensione ai superstiti si cum se obtine?

Pensia de urmaș este o pensie specială recunoscută în cazul decesului pensionarului (pensia de urmaș) sau a asiguratului (pensia indirectă) în favoarea membrilor de familie supraviețuitori.

 

Pensia de urmaș este egală cu o cotă procentuală din pensia cedentului.

 

Pensia indirectă este recunoscută în cazul în care asiguratul a îndeplinit 15 ani de asigurare și vechime contributivă sau 5 ani de asigurare și vechime contributivă, dintre care cel puțin 3 ani în cei cinci ani anteriori datei decesului.

Următorii au dreptul la pensie ca supraviețuitori:

  1. soțul sau partenerul civil;
  2. soțul divorțat, titularul indemnizației de divorț, dacă nu a trecut la o nouă căsătorie iar sentința nu a fost pronunțată inainte de deces. În cazul în care cedentul a contractat o nouă căsătorie după divorț, acțiunile datorate soțului supraviețuitor și soțului divorțat se stabilesc prin hotărâre judecătorească.
  3. Copii minori la data decesului cedentului;
  4. Copiii incapabili să lucreze și dependenți de părinte în momentul decesului, indiferent de vârstă;
  5. Copii adulți care sunt studenți, dependenți de părinte în momentul decesului, care nu lucrează, care frecventează școli sau cursuri de formare profesională comparabile cu cursurile școlare, în limitele vârstei de 21 de ani;
  6. Copii studenți adulți, dependenți de părinte la momentul decesului, care nu lucrează, care frecventează universitatea, în limitele duratei legale a cursului de studiu și nu mai târziu de 26 de ani.
Supraviețuitorul este considerat a fi responsabilitatea asiguratului sau a pensionarului care a murit iar pentru constatarea vieții dependente, coabitarea supraviețuitorului cu decedatul are o importanță deosebită.

 În absența unui soț, a unui copil, au dreptul la pensia de urmas:

    7.  părinții asiguratului sau pensionarului care la momentul decesului acestuia au împlinit vârsta de 65 de ani fără altă pensie, sau frații și surorile necăsătoriți dacă la momentul decesului acestuia nu au salariu, nu sunt pensionari și depindeau financiar de lucrătorul decedat.

 

Cererea poate fi depusă online la INPS.

 

Contact call-center INPS Italia: 803 164 (gratuit de la telefoane fixe) sau 06 164 164 din rețele mobile.


Sursa: INPS

 

Nessun commento:

Posta un commento