„Vreau o pisică!” Dacă vă puneți problema achiziționării unei pisici, marea întrebare este: ce pisică mi se potrivește mai bine? În continuare am compilat câteva informaţii pentru a vă uşura decizia.
Înainte de a vă lua o pisică, trebuie să vă puneți câteva întrebări:
De cât spațiu dispun? Am o locuință mare sau una mică?
Am grădină în care pisica se poate juca?
Cât timp pot dedica animanului? Sunt în mod frecvent acasă și mă pot ocupa de pisică sau ajunge să mă joc cu ea o oră pe seară?
După ce răspundeți sincer la aceste întrebări, puteți limita adesea numărul raselor care sunt interesante pentru dumneavoastră.
Cât timp pot să îi acord pisicii?
Cât spațiu am la dispoziție?
Rase diferite, caractere diferite
La alegerea unei pisici trebuie să vă gândiți ce caracteristici vă doriți de la noul animal de companie și care sunt rasele de pisici care le dețin. Desigur, fiecare pisică este unică în ceea ce privește caracterul. Există însă unele trăsături care caracterizează anumite rase. Pentru ca în final acasă să nu iasă scântei, asigurați-vă că trăsăturile de caracter ale pisicii se potrivesc în principiu cu ale dumneavoastră. Factorul drăgălășenie trebuie să joace un rol secundar în alegerea pisicii.
Dacă aveți familie și în căminul dumneavoastră se petrece întotdeauna ceva, o pisică trează și adaptabilă, cum ar fi de exemplu Selkirk Rex, Ocicat sau Singapura, poate fi cea mai bună alegere. Există și pisici care iubesc mai degrabă liniștea – de exemplu Korat, Snowshoe și Nebelung. Aceste rase sunt potrivite mai degrabă pentru oamenii care duc acasă o viață fără stres.
Caracteristicile unei pisici sănătoase
Uneori te apropii de o pisică mai repede decât ai dori. De exemplu, dacă în cercul de prieteni o pisică face pisoi sau dacă o fermă din apropiere face cadou gratuit puii de pisică. Există o serie de caracteristici cu ajutorul cărora puteți recunoaște, înainte de a lua o decizie finală, dacă animalul este în formă bună. Acesta este cazul de regulă dacă: pisica este relaxată și jucăușă, are o blană moale și strălucitoare, gingiile sunt palide și fără roșeață, nasul este uscat, cald și nu curge, ochii sunt limpezi și urechile curate.
Hrănirea corectă a pisicilor
Expresia „gurmand fin ca o pisică” nu vine de oriunde! O alimentaţie adaptată rasei pisicii este cel mai important factor pentru o viaţă sănătoasă şi lungă! O alimentaţie optimă a pisicilor este deosebit de bogată în proteine şi variată. Hrana trebuie adaptată în funcţie de necesităţile speciale ale pisicii dumneavoastră şi trebuie să fie diversificată deoarece pisicile sunt gurmande.
Exemplul rudelor sălbatice
Pisicile sunt și animale de vânătoare – ca și rudele lor sălbatice, felinele de pradă. Organismul lor este predispus pentru procesarea hranei de origine animală şi a proteinelor. Pisicile asimilează însă şi plante prin hrana consumată de prada lor. Hrana lor este, aşadar, echilibrată şi bogată în vitamine.
Hrană bogată în proteine
Datorită predispoziției naturale a organismului său, oferiți pisicii o hrană echilibrată și deosebit de bogată în proteine formată din hrană uscată și hrană umedă. Acordați în plus atenție și unei hrane diversificate, adaptată la nevoile speciale ale gurmandului dumneavoastră.
Variaţie obţineţi printr-o combinație de hrană principală și snack-uri, precum și suplimente nutritive. Aşa acoperiţi în mod optim necesarul de nutrienţi ai pisicii dumneavoastră şi asiguraţi o alimentaţie diversificată.
Tipuri de hrană
Hrană principală
Pentru a acoperi necesarul de bază al pisicii dumneavoastră trebuie să îi oferiţi o hrană principală bogată în proteine. Diversificaţi din când în când tipul hranei - acest lucru asigură varietate.
Snack-uri
Doriţi să vă răsfăţaţi animalul preferat? Atunci asiguraţi-vă că aveţi recompense pentru felină! Aveți grijă ca snack-urile dintre mese să fie potrivite rasei şi sănătoase.
Suplimente nutritive
Oferirea suplimentelor nutritive este importantă pentru întărirea și creșterea pisicii, fiind necesare în special dacă pisicuța este, de exemplu, încă în creștere sau deosebit de activă, bolnavă sau gestantă.
Sfaturi de hrănire
Hrănirea felinelor de pradă la grădina zoologică se face de regulă la ore fixe. Oferiți și pisicii dumneavoastră mai multe mese variate, distribuite de-a lungul zilei și la ore fixe.
Hrana trebuie să fie la temperatura ambiantă, așadar nu se scoate direct din frigider.
Castronul de apă al pisicii dumneavoastră trebuie umplut întotdeauna cu apă proaspătă.
Asigurați iarbă pentru pisici astfel încât pisica să poată elimina mai ușor ghemotoacele de păr înghițite și să preia substanțele importante.
Laptele pentru pisică nu trebuie să conțină lactoză, în caz contrar aceasta putând avea probleme de digestie. Laptele diluat sau special pentru pisici este mai digerabil.
Porționați mesele de așa manieră încât să nu rămână mai deloc resturi. În special hrana umedă începe să miroasă rapid neplăcut. În plus, resturile de hrană uscată din castron nu impulsionează apetitul.
La vederea lor pisica dumneavoastră ar strâmba cu siguranță din nas!
De aceea, îndepărtați mai bine resturile după fiecare masă din castroane și curățați-le temeinic pe acestea din urmă.
Sursa: Hornbach
Daca iubiti pisicile, puteti ajuta: Casuta Pisiceasca din Iasi









Nessun commento:
Posta un commento