La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 28 febbraio 2021

Cuvinte alese și oferite în dar de personalități ale culturii române


„Cuvinte alese și oferite în dar de personalități ale culturii române” este un eveniment online realizat exclusiv cu ocazia sărbătoririi zilei de Mărțișor și dedicat publicului din Italia, un proiect lansat de Accademia di Romania in Roma, care constă în realizarea și publicarea unei colecții de 30 de „cărți poștale digitale” semnate de personalități ale culturii române. 

    Printre personalitățile care au acceptat invitația Accademia di Romania se numără: Gabriel Bebeșelea (dirijor), Marius Bizău (actor), Ana Blandiana (poetă), Doina Botez (artist plastic), Ștefan Cazacu (violoncelist), Gigi Căciuleanu (coregraf și dansator), Mircea Cărtărescu (scriitor), Dana Ciocârlie (pianistă), Chris Simion-Mercurian (scriitoare, regizor de teatru), Andra Clițan (designer), Denisa Comănescu (poetă), Comunitatea La Blouse RoumaineSuzana Dan (artist plastic), Ruxandra Donose (mezzosoprană), Constantin Flondor (pictor), Diana Brohnstedt Gavrilaș (artist plastic), Iulia Gorneanu (stilist), Ramona Horvath (pianistă de jazz), Teodor Ilincăi (tenor), Matei Ioachimescu (flautist), Maia Morgenstern (actriță), Marta Petreu (poetă), Alexandru Rădvan (artist plastic), Doina Ruști (scriitoare), Octavian Soviany (poet, prozator și critic literar), Corneliu Ulici (actor), Rodica Vica (soprană), Matei Vișniec (poet și dramaturg), Bogdan Vlăduță (artist plastic), Marin și Victoria Zidaru (artiști plastici).

 

Cele 30 de personalități, care activează în domenii diverse (artă, muzică, film, teatru și literatură), au acceptat invitația Accademia di Romania de a participa la această inițiativă și vor oferi publicului, în loc de obiecte cu șnur alb si roșu, cuvinte care sa aducă speranță, energie primăvăratică si bucurie.

 

Albumul Accademia di Romania #cuvântdemărțișor este un Jurnal virtual care va fi publicat pe pagina de Facebook si pe site-ul ICR, un gest simbolic, constând într-o serie de 30 de imagini în care se vor evidenția cuvintele simbol de mărțișor însoțite de o motivație a alegerii acestora, o frază sau un link la o creație artistică sau o scurtă interpretare.

 

În contextul actual în care este dificil să oferim un mărțișor legat cu fir împletit roșu și alb, așa cum spune tradiția, ne propunem să oferim publicului prin limbaj vizual, o colecție de cuvinte alese, care sa însumeze ceea ce mărțișorul este: dincolo de legende și simbolistică, un gest simplu și curat care vestește sosirea primăverii și inspiră renaștere.

 

Evenimentul va fi însoțit de htagul #cuvântdemărțișor și se va desfășura online, în intervalul 1-8 martie, pe paginile de Facebook și Instagram ale Academia di Romania in Roma. Cărțile poștale vor fi distribuite pe rețelele sociale zilnic în intervalul menționat și vor fi ulterior încărcate pe site-ul ICR într-un album digital pentru a putea fi accesat cu ușurință de public.  

 

Informații despre personalitățile invitate:


Gabriel Bebeșeleahttps://www.gabrielbebeselea.com/

Mariu Bizăuhttp://mariusbizau.com/

Ana Blandianahttps://humanitas.ro/autori/ana-blandiana

Doina Botezhttps://www.doinabotez.eu/

Ștefan Cazacuhttp://stefancazacu.com/biografie.html

Gigi Căciuleanuhttps://www.tnb.ro/ro/gigi-caciuleanu

Mircea Cărtărescuhttps://humanitas.ro/autori/mircea-cartarescu

Dana Ciocârliewww.danaciocarlie.com

Chris Simion-Mercurianhttps://www.facebook.com/Chris-Simion-Theatre-More-176806075765628/

Andra Clițanhttps://ma-ra-mi.com/

Denisa Comănescuhttps://humanitas.ro/autori/denisa-comanescu

Comunitatea La Blouse Roumaine: https://lablouseroumaine.io/

Suzana Danhttps://www.hartgallery.ro/artists/suzana-dan-32

Ruxandra Donosehttp://www.ruxandradonose.com/index.php

Constantin Flondor: https://www.wikiart.org/en/constantin-flondor

Diana Brohnstedt Gavrilașhttps://www.saatchiart.com/account/profile/1067048

Iulia Gorneanuhttps://iuliagorneanu.ro/

Ramona Horvathhttps://www.ramonahorvath.com/

Teodor Ilincăihttp://www.teodorilincai.com/index.php/en/

Matei Ioachimescuhttps://www.mateiioachimescu.com/

Maia Morgensternhttps://www.imdb.com/name/nm0411581/

Marta Petreuhttps://www.polirom.ro/carti/-/carte/7248

Alexandru Rădvanhttp://anaidartgallery.com/alexandru-radvan

Doina Ruștihttps://doinarusti.ro/despre.html

Octavian Sovianyhttps://octaviansoviany.wordpress.com/

Corneliu Ulicihttps://www.imdb.com/name/nm4353483/

Rodica Vicahttp://www.rodicavica.com/

Matei Vișniechttps://humanitas.ro/autori/matei-visniec

Bogdan Vlăduțăhttps://vladuta.ro/

Marin și Victoria Zidaruhttps://vimeo.com/164373481


Sursa: Accademia di Romania in Roma

Comunicat de presă

#CUVÂNTDEMĂRȚIȘOR Cuvinte alese și oferite în dar de personalități ale culturii române

Lansare 1 martie 2021

Proiect desfășurat online în intervalul 1-8 martie 2021

 

 

 

 

 

 

Nessun commento:

Posta un commento