La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 3 febbraio 2012

Actorul Emil Hossu a murit

Actorul Emil Hossu a murit la repetiţii, pe scenă, sub ochii soţiei sale
Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Autor: Ionela Săvescu, Alexandra Olivotto

Actorul Emil Hossu, în vârstă de 71 de ani, a leşinat în timpul pregătirilor pentru reprezentaţia din piesa "Aniversarea", de la Teatrul Nottara. Medicii SMURD au încercat timp de 40 de minute să-l resusciteze, după ce l-au găsit în stop cardio-respirator, dar nu au reuşit să îl salveze.
UPDATE 2: „Milu al nostru iubea viaţa, scena, pe Catrinel şi pe colegii săi. Poate nu tocmai în această ordine. Dar pentru că iubea, cu adevărat, pe (aproape) toată lumea, era, la rându-i, foarte iubit. De oameni şi de Dumnezeu. Aşa se face că, deşi avea un dosar „nesănătos”, a ajuns actor. Tânărul actor a jucat, chiar de la început, în două teatre bucureştene - Giuleşti şi Nottara. Teatrul pe care l-a iubit necondiţionat a rămas Nottara. Şi, poate tocmai de aceea, Dumnezeu i-a îngăduit să iasă din scena vieţii înconjurat de mai toţi colegii, chiar în foaierul Sălii 'George Constantin', în vreme ce, în foaierul de sus, publicul aştepta să intre la spectacol. (...) Dumnezeu să-l odihnească pe dragul de Milu, de-a pururi tânăr şi ferice!”, se arată într-un comunicat al Teatrului Nottara.

Actorul Emil Hossu va fi înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală sâmbătă, la ora 14.00, iar admiratorii vor putea să îşi ia rămas bun de la artist vineri, la Teatrul Nottara din Bucureşti, unde va fi depus trupul neînsufleţit al acestuia.
În piesa „Aniversarea” juca și soția lui, Catrinel Dumitrescu. Actriția și-a văzut soțul prăbușindu-se pe scenă, în timpul repetițiilor.

Potrivit coordonatorului SMURD, Bogdan Oprița, un echipaj de medici a fost trimis la Teatrul Nottara în jurul orei 18:30, prima informație fiind că actorul a leșinat pe scenă. Actorul a fost resuscitat timp de 40 de minute, însă manevrele medicilor n-au dat nici un rezultate. Emil Hossu a murit la ora 19:13. Spectatorii care au venit să-l vadă pe scenă, alături de soţia lui, Catrinel Dumitrescu, i-au aprins lumânări în foaier şi i-au transmis un gând bun.

Dan Bordeianu urma să joace şi el în "Aniversarea". El povesteşte că lui Emil Hossu i s-a făcut rău deodată şi a căzut.

Actriţa Camelia Zorlescu a declarat, pentru EVZ, că Hossu era afectat de evenimentele care s-au petrecut în ultimele două săptămâni în Bucureşti, actorul participând şi el la protestele din stradă.

„Mi-a picat atât de prost această veste. Era un actor de nădejde, uluitor atât în teatru, cât și în televiziune”, a spus și Eugen Cristea.
„Nu pot să cred că nu mai este în viață. Sunt șocată. Era un om disciplinat”, a spus actrița Rodica Popescu Bitănescu.
Emil Hossu avea 71 de ani. S-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului. Spunea despre el că e „maramureșean după mamă, sălăjean după tată”, dar stă de foarte multă vreme în București.
În februarie 2011, actorul Emil Hossu a fost lovit de o mașină, în timp ce încerca să traverseze strada pe o trecere de pietoni. Hossu a fost actor la Teatrul Nottara și a jucat în filmele „Toamna bobocilor”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Secretul lui Bachus”. (A contribuit Cristian Șt. Vasilcoiu)

BIOGRAFIE

Emil Hossu a copilǎrit în Maramureş, a urmat Liceul Cantemir din Bucuresti. Spre actorie a fost îndrumat de sfaturile profesorului de română, Constantin Manolescu, de la liceul Cantemir. Acesta afirma : "Îi port un respect nostalgic permanent. Mi-a dat să joc moş Tănase din Răzvan si Vidra si, probabil, impresionat de compoziţia mea, a spus:« Milule, trebuie sǎ faci teatru»".
În acel moment s-a deschis dorinţa de a afla tot mai multe despre această lume si pentru că nu avea "origine sǎnǎtoasǎ", Emil Hossu a reuşit să intre la ATF abia din a treia încercare.
Emil Hossu este un actor care a marcat multe generaţii. Cu un simţ al umorului fin şi cu o modestie rară, el ridică şi astăzi spectatorii la teatru în picioare. Primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. A jucat mult în film, dar a avut si în teatru roluri importante.
După ce Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, familia Hossu s-a mutat la Cluj. Tatăl său era diplomat, așa că pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors in România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate.
În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.
Din 1992 au luat, el şi soţia, actriţa Catrinel Dumitrescu, datorită invitaţiei pe care le-a făcut-o bunul lor prieten Geo Saizescu, o clasă de actorie. De atunci au avut patru promoţii în care Catrinel a fost vioara principală, pentru că ei îi place să construiască. Au făcut spectacole de absolvire, de licenţă, cu rezultate, cronici, premii foarte bune.

2007 a fost pentru actor un an bun, a jucat în regia soţiei sale Catrinel Dumitrescu, în premiera Teatrului Nottara, "Bătrânul", o piesă după Gorki, alături de mulţi colegi, de foşti studenţi de-ai lor, de Bebe Cotimanis, de Anca Bejenaru şi de un foarte bun actor, căruia ii prevede un viitor strălucit, Gabriel Răuţă.

Între timp a mai avut o colaborare, a intrat şi el pe culoarul telenovelelor, astfel Emil Hossu a putut fi văzut în producţia "Chiquititas", difuzată pe un post de televiziune şi într-un rol episodic în "Fetele marinarului".



Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento