La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 21 gennaio 2012

Probleme cu legea care impozitează casele românilor aflaţi la muncă în Italia

Comisia Europeană a declarat, la solicitarea NewsIn, că este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene înainte de a se putea pronunţa dacă rezidenţii români din Italia sunt supuşi unei duble impozitări în privinţa proprietăţilor imobiliare deţinute în România.

Guvernul condus de Mario Monti a decis să introducă aşa-numitul "impozit pe valoarea imobilelor din străinătate" pentru toţi cei care au rezidenţă în Italia, inclusiv cetăţeni străini. Astfel, şi românii care muncesc în Italia şi au drept de rezidenţă acolo vor trebui să plătească statului italian pentru casa pe care, eventual, o au cumpărată în România.

Impozitul este de 0,76% din preţul cu care au cumpărat locuinţa în România, din care se va scădea impozitul plătit statului român. Dacă actul de proprietate asupra casei nu indică un preţ de achiziţie, se va lua ca referinţă "valoarea de piaţă din locul în care este situat imobilul".
Taxa îi afectează pe toţi proprietarii rezidenţi în Italia, indiferent de folosinţa pe care o are imobilul.

În anumite situații se poate ajunge la dubla impozitare, dar "este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunța", a declarat, pentru NewsIn, Natasja Bohez Rubiano, ofițerul de presă al comisarului european pentru taxe, uniune vamală, audit și antifraudă, Algirdas Semeta.
"Comisia Europeană nu a studiat în detaliu noua lege italiană privind impozitarea proprietăților din străinătate, de aceea este dificil să comentăm asupra ei. Din ce am înțeles, taxa se va ridica la 0,76% din valoarea proprietății deținute în străinătate de cetățenii italieni sau de rezidenții în Italia. Dacă taxa nu este aplicată într-un mod discriminatoriu, spre exemplu nu este mai mare decât taxa aplicată pentru proprietățile din Italia, este o chestiune ce ține de Guvernul italian și nu încalcă regulile europene", a precizat Natasja Bohez Rubiano.

"Este adevărat că în anumite situații se poate ajunge la o dublă impozitare. Din păcate acest lucru se întâmplă din cauză că statele membre UE au autoritatea de a-și exercita dreptul de impozitare în paralel", a mai spus Natsja Bohez Rubiano.

Ea a adăugat că "statele membre pot încheia acorduri bilaterale privind impozitarea", astfel încât să fie împiedicată eludarea fiscului în cazuri de înstrăinare a proprietăților.
"Este nevoie analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunța", a conchis ofițerul de presă.

Oficial, în Italia muncesc aproximativ 350.000 de români, iar de la 1 ianuarie 2012 guvernul de la Roma a liberalizat complet piaţa muncii pentru români.
Miercuri, 11 Ianuarie 2012

Sursa: Realitatea Net

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Toata treaba asta mi se pare o ipocrizie.Dar acum 50 de ani cand Italieni au emigrat in America Anglia sau Germania nimeni nu a impus nici o taxa pentru locuintelele lor din Italia.Si nu uitati la ora actuala STATUL este cea mai mare MAFIE din lume,dar aflata legea aflata si frauda.

Anonimo ha detto...

Una prostie mai mare ca asta nu am mai auzit.O persoana care vine in Italia sa lucreze, nu vine nici cu casa, nici cu peretii de la casa, ci vine cu o valiza de haine si incerca sa-si imbunatateasca viata.
Oricum mi se pare normal sa plastesc impozit in tara mea chiar daca nu mi-a oferit mare lucru.Daca stam sa ne gandim ca o persoana face mari sacrificii sa-si cumpere o casa nici nu ar trebui impozitata.Poate a doua sau a treia casa, nici decum prima.Asta insemana Guverne care profita de pe urma persoanele care abia ajung la sfarsitul lunii cu salariu.

Posta un commento