La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 25 giugno 2012

Schimbarea numelui şi/sau a prenumelui pe cale administrativă

Ne naştem cu un nume de familie, iar ulterior, un alt nume de familie se obţine prin încheierea căsătoriei. Aceste modificări legale, care sunt expresii ale dorinţei personale şi nu ale obligaţiei legii, NU sunt mereu benefice şi pot crea diverse probleme juridice.

Numele de familie indică apartenenţa la o familie, întrucât se transmite din partea părinţilor/părintelui care declară naşterea, dar poate fi decis şi prin dispoziţia primarului din locul declarării naşterii - în cazul copilului în care nu se cunosc numele părinţilor. (Legea 201/2009). Ulterior, poate fi schimbat ca urmare a modificării statutului civil, în condiţiile prevăzute de legea română.

Cel mai adesea, numele de familie este modificat cu ocazia încheierii căsătoriei, ocazie în care soţii aleg de bunăvoie să poarte numele de familie reunite sau numele de familie al unuia dintre ei. Democratic, legea permite alegerea personală a modificării sau nu a numelui la căsătorie, alegerea majorităţii fiind preluarea numelui soţului, conform tradiţiei şi obiceiului popular, practică întâlnită, de altfel, în întreaga lume.

În Conventia Natiunilor Unite cu privire la "Eliminarea discriminarii de orice forma asupra femeilor", din 7 aprilie 1986, se afirmă în articolul 5(a) că "se vor lua măsuri adecvate pentru a modifica tiparele sociale şi culturale în scopul eliminării prejudiciilor şi obiceiului bazat pe ideea superiorităţii sau inferiorităţii sexelor", iar în articolul 16 (g) că "ne vom asigura că sub premisa egalităţii dintre bărbaţi şi femei, soţul şi soţia au aceleaşi drepturi, inclusiv cel de a-şi alege numele de familie".

Prenumele se stabileşte odată cu înregistrarea naşterii - de către persoana care declară naşterea copilului. Funcționarul al cărui rol este să înregistreze nașterea poate refuza părinților să numească copilul lor cu un prenume care poate să îi cauzeze probleme (de exemplu, un nume obscen sau jignitor). Şi în cazul prenumelui, obiceiul unora este de a-l transmite pe cel al părinţilor.
Dar există şi alte situaţii când numele şi a prenumele pot fi regândite şi ulterior schimbate!

Modificarea numelui de familie sau a prenumelui este posibilă pe cale administrativă. Voi răspunde în cele ce urmează întrebărilor dvs, clarificând drepturile şi obligaţiile referitoare la schimbarea numelui, în baza legislaţiei româneşti, având în vedere dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare .

La baza cererii de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui trebuie să se afle o hotărâre judecătorească sau unul dintre următoarele motive temeinice, prevăzute expres de legea sus menţionată:
1) numele/prenumele este format din expresii indecente ori ridicole;
2) persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei si a devenit cunoscută în societate cu numele/prenumele pe care doreşte să îl obţină;
3) ofiţerul de stare civilă a efectuat menţiunea greşit în registrele de stare civilă;
4) numele/prenumele este de provenienţă străină;
5) în cazul adopţiei sau a recunoaşterii ulterioare a înregistrării naşterii
6) în cazul în care se doreşte să se revină la numele de familie purtat anterior căsătoriei ori la numele de familie dobândit la naştere;

Alte cazuri speciale de schimbare a prenumelui la cerere - pe cale administrativă sunt când prenumele este specific sexului opus sau când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă şi solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia.
Potrivit legii anterior menţionate, documentaţia necesară pentru schimbarea numelui pe cale administrativă trebuie prezentată personal sau prin împuternicit- fie în România - la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul, fie în Italia - la Consulatul Român din regiunea dvs.

Cererea trebuie să fie motivată prin unul dintre motivele temeinice prezentate anterior şi să fie însoţită de următoarele acte în original şi copie:
1. -certificatul de naştere, carte de identitate şi/sau paşaport, precum şi certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
2. - un exemplar al Monitorului Oficial al României, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui
3. - consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie purtat în timpul căsătoriei;
4. - acordul părinţilor sau copia de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazul minorilor
5. - cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
6. - orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare.

Cererea va fi examinată în termen de 15 zile iar în termen de 30 de zile va trebui să vă prezentaţi personal/prin împuternicit pentru primirea noilor certificate de stare civilă.

Scrieţi-mi pe adresa de email , în cazul în care aveţi nevoie de modele de procură sau de cerere de tipul celor menţionate anterior.

 Av. Stagiar Cristina Giorgiana Tutu
cristina.tutu@romeninitalia.com 

27 commenti:

Anonimo ha detto...

va rog daca puteti sa mi lasati un nr de telefon sau adresa unde ar putea sotul meu sa legalizeze un act pentru ROMANIA.SOTUL FIIND ROMAN...DORESC O ADRESA DIN FIRENZE...MULTUMESC!DOINA DOBRE

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Dna Doina Dobre, va rog sa va adresati Consulatului Roman din Bologna pentru intocmirea actelor cu recunoastere in Romania!
Numai bine va doresc.

Anonimo ha detto...

buna ziua,eu locuiesc in italia si din cauza prenumelui dat de parinti mei multa lume rade cand aude.pt k nu multa lume stie k este nume de fata.iar unde muncesc ma cheama cu numele de maria.cel in acte fiind maricica.as dori sa stiu cum as putea sal schimb in maria si actele necesare si daca se poate face in italia la ambasada.va multumesc frumos

Mira ha detto...

Buna ziua sunt divortata si doresc sa ma intorc la numele de familie dinaintea casatoriei vad ca printre actele de prezentat sunt si cazier juridic si cazier fiscal acestea trebuie sa merg sa mi le iau din tara sau se poate face si aici cumva?

Mira ha detto...

Buna ziua sunt divortata si doresc sa ma intorc la numele de familie dinaintea casatoriei vad ca printre actele de prezentat sunt si cazier juridic si cazier fiscal acestea trebuie sa merg sa mi le iau din tara sau se poate face si aici cumva?

Unknown ha detto...

Buna ziua Cum trebuie sa procedez pentu schimbarea numelui dupa divort ?Mentionez ca lucrez in Italia si sunt in posesia pasaportului romanesc fara buletin si certificata de nastere Se poate face in Italia fara sa ma intorc in Romania? Multumesc!!

Unknown ha detto...

Buna ziua,ma puteti informa ,va rog daca imi pot relua numele de familie cu care m-am nascut deoarece aici in Italia am toate documentele pe numele ex-sotului...Pot sa merg aici, la anagrafe cu declaratie pe propria raspundere ,certificat de nastere si decizia de divort traduse in italiana ?

Unknown ha detto...

Buna ziua.Am si eu O problema.mam casatorit in Italia cu 5 luni in urmareste prin consulatul de la Milano.Doar k Mia gresit numele pe certificatul de casatorie italian si algun nu pot sal legalizez in romania.greseala provine de la consulat pot ca pe nulla osta care mia eliberato nu Mia scris numele intreg.dak imi puteti spune unde ar trebui sa apelez pt rectificarea actelor.

Unknown ha detto...

Buna ziua mă confrunt cu o problema am dat naștere unui băiețel în IT . Încă purtam prenumele fostului soț la eliberarea certificatului la mama este prenumele fostului la tata prenumele actualului soț .acum am sentința definitivă și menționez că fostul recunoaște că nu este tatăl copilului...in rominia nu vrea să-mi elibereze certificat rominesc cum procedez...multumesc

Angela ha detto...

Buna ziua! Am divortat sunt cetatean roman,am revenit la numele de fata in buletin,lucrez in italia si codicele fiscale sunt pe numele fostului sot,ce pasi trebuie sa urmez pentru a actualiza codicele fiscale?

Catalina ha detto...

Codul fiscal italian se schimba la Agenzia delle Entrate.
E important ca pozitia contributiva a codului vechi sa fie inglobata in cea a codului fiscal nou.
Daca aveti si cartea de identitate italiana, mergeti mai intai la "Comune" sa schimbati documentul. E probabil sa va ceara dovada schimbarii numelui, cum ar fi sentinta, tradusa si legalizata, apoi mergeti la Agenzia delle Entrate pentru codul fiscal.

Scrieti-ne cum v-ati descurcat si ce sfaturi dati celor care se afla in aceeasi situatie.

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea din 13 mai: Nu am inteles bine situatia. Daca aveti doar documente italiene pentru copil si copilul nu e italian, e necesar un titlu de calatorie pentru minor pentru a merge in Romania, de obtinut la sectia consulara de care apartine resedinta dvs. (cereti programare prin email la Sectia Consulara si explicati situatia). Cu acel titlu inregistrati copilul in Romania.

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea din 13 aprilie, adresati-va la institutia care a emis certificatul gresit. Cum situatia mi se pare complexa, scrieti prin email la avocatul nostru cu mai multe detalii la adresa: avocatulnostru@romeninitalia.com.

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea din 20 noiembrie: Cu siguranta.
Chiar scrieti-ne cum v-ati comportat si pentru Angela (intrebarea din 9 iulie).

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea din 28 august: Daca aveti sentinta de divort in italiana, sau tradusa si legalizata, nu cred ca e necesar sa mergeti in Romania.
Dar scrieti-ne ce ati facut si ce documente v-au cerut.

Catalina ha detto...

Pentru Mira (intrebarea din 4 mai): daca nu este specificat, cazierul judiciar pentru o institutie italiana este cel din Italia.
Povestiti-ne cum v-ati comportat! Poate fi de folos si altora!

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea di 17 iulie: adresati-va Sectiei consulare din zona de resedinta prin e-mail.

Unknown ha detto...

Buna ziua sunt o romanca care traieste in italia sunt divortiata vreau sa revin lanumele de domnisoara am horararea de divort tradusa si legalizata certificatu de nastere actu de indentitate romanesc cu numele fostului sot de ce acte mai am nevoie .io nu pot sa ma duc in romania. Pot sa il fac la consulatu. Roman. din milano va multumesc anticipat

Unknown ha detto...

Buna ziua sunt o romanca care traieste in italia sunt divortiata vreau sa revin lanumele de domnisoara am horararea de divort tradusa si legalizata certificatu de nastere actu de indentitate romanesc cu numele fostului sot de ce acte mai am nevoie .io nu pot sa ma duc in romania. Pot sa il fac la consulatu. Roman. din milano va multumesc anticipat

Catalina ha detto...

Pentru intrebarea din 15 iulie: Va invit sa cititi pe site-ul Consulatului Roman din Milano la adresa http://milano.mae.ro/node/491 Schimbarea de nume pe cale administrativă, si sa scrieti un email detaliat la Consulat (adresa contact@informatiiconsulare.ro ) cu situatia dvs. si cum sa va comportati, considerand ca nu reusiti sa mergeti in Romania.
Scrieti-ne cum veti fi reusit! Poate fi util si altora.

Mariana ha detto...

Bună, am o întrebare.
Eu îs căsătorită cu soțul meu de 1 an de zile și la momentul căsătoriei am ales sa port numele lui de familie și sa renunț la al meu (fapt pt care regret enorm) pentru ca, eu primesc toate actele de la facultate pe numele meu de fata și cu cunumele ala o sa fiu cunoscuta ca doctor. Doresc sa îmi recuperez numele meu și sa renunț la numele soțului, se poate?
Chiar dacă ma înțeleg bine cu el și suntem o familie fericita, consider ca am fost în oarecare măsură influențată sa respect tradiția din partea familiei.
Aștept un răspuns, mulțumesc!! :)

Catalina ha detto...

Buna Mariana, scrie intrebarea prin email la adresa avocatulnostru@romeninitalia.com . Mai multe detalii la https://www.romeninitalia.com/2018/11/rubrica-avocatul-nostru.html

Aici raspunsul la intrebare https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_567237/Revenirea-la-numele-de-fata.html

Anonimo ha detto...

Buna ziua Sunt divortata am pastrat numele fostului soț Pot rămâne cu numele fostului soț și să mă căsătoresc în italia
cu un italian

Catalina ha detto...

Buna si bine ai venit pe site!

Presupun ca este posibil cat timp ai documentele cu acel nume.
Considera ca pentru casatorie este necesar actul/certificatul de nastere (din Comuna) si sentinta de divort tradusa si legalizata, si sentinta de unde reiese mentinerea numelui.

In Italia se pastreaza numele precedent casatoriei. Intreaba in Comuna unde te casatoresti daca este totul clar, daca au nevoie de alte documente, daca sunt probleme.

Cere si parerea avocatului nostru prin email la adresa avocatulnostru@romeninitalia.com sau prin telefon https://www.romeninitalia.com/2018/11/rubrica-avocatul-nostru.html.

Unknown ha detto...

Bună ziua sunt căsătorită în italia și am rămas cu numele de fata si as dori sa imi schimb numele dupa sot....se poate?

Catalina ha detto...

Găsiți răspunsul la această întrebare la următorul link: https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_341816/Schimbarea-numelui-dupa-casatorie-in-Italia.html și https://milano.mae.ro/node/491.

Gândiți-vă că apoi trebuie să schimbați toate documentele, în Italia și în România.

Anonimo ha detto...

Buna seara sunt casatorita de 3 ani dar în Italia nu am schimbat actele urmeaza sa nasc de curand întrebarea mea este daca în certificatul de nastere italian eu nu sunt cu numele dupa casatorie este o problema cand va trebui sa îl fac pe cel romanesc ?

Posta un commento