La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 11 novembre 2012

A murit actorul Iurie Darie

Saturday, 10 November 2012

S-a stins din viaţă aseară
Autor: Petrişor Cană, Ionuţ Fantaziu

Îndrăgitul actor Iurie Darie a încetat din viaţă. La scurt timp după ce a ieşit din spitalul "Bagdasar Arseni", unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, inima sa a încetat să mai bată.

Iurie Darie, alături de soţia sa, Anca Pandrea
Sursa: CODRIN PRISECARU

UPDATE: Actorul Ion Besoiu, despre trecerea în neființă a lui Iurie Darie:"A dispărut o mare personalitate, o stea de cinema adevarată, un actor de farmec nespus (...) Când ne întâlneam era întotdeauna fermecător, zâmbitor. Au fost multe momente în care mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu el". Mai multe declarații găsiți AICI.

O viaţă închinată teatrului s-a întrerupt aproape de miezul nopţii. Iurie Darie a încetat din viaţă. La căpătâiul lui a fost Anca Pandrea, cea care l-a vegheat în ultimele clipe de viaţă.

Actorul în varstă de 83 de ani a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în ultima parte a vieţii. El a fost internat mai bine de trei luni în spital. A fost supus şi unei intervenţii chirurgicale. I-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat zile conectat la aparate pentru că nu putea respira singur şi a avut nevoie de transfuzii de sânge. A fost externat la sfârşitul lunii septembrie.

O viaţă de artist!

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Rașcov din județul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învățat ce înseamnă actoria de la mari actori și profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova, scrie Wikipedia.

În cinematografie a debutat în 1953, în “Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care “Băieții noștri” (1959), “S-a furat o bombă” (1961), “Vacanță la mare” (1962), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), “Frații Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “O zi la București” (1986), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morții” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune “Numai iubirea”.

Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: “Troilus și Cressida”, “Umbra” și multe altele.

După Revoluție, a jucat în "Pălăria", producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea și valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii "Moara", realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău în "Tata" (stagiunea 1999-2000).

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.





Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento