La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 1 novembre 2009

Listă de călătorie în România: usturoi, apă sfinţită, cruce de argint şi ţăruş de lemn


Sambata, 31 Octombrie 2009

De Halloween, publicaţiile străine îşi amintesc de România, dar temele abordate nu sunt noi: Dracula şi Ceauşescu. "Primele cuvinte pe care le scriu în jurnalul călătoriei mele în România: usturoi, apă sfinţită, cruce de argint şi ţăruş de lemn", îşi începe jurnalistul The Telegraph povestea despre incursiunea pe tărâmurile mioritice.

Dincolo de "o posibilă întâlnire nocturnă cu un vampir", articolul publicat de The Telegraph analizează moştenirea României legată de Revoluţia din 1989. După o trecere în revistă a evenimentelor din decembrie '89, autorul articolului conclude: "Dar, în sfârşit, România era liberă. O fi aşa?". "În spiritul "delicios" balcanic, românii sunt în continuare chinuiţi de teorii ale conspiraţiei: cine e responsabil de crimele comise după căderea lui Ceauşescu? Cine era cu adevărat la putere?", continuă jurnalistul, copleşit de "întunecimea" poveştilor pe care le aude, la o cafenea în Piaţa Victoriei din Timişoara.

"În timp ce Ceauşescu a avut bani să-şi construiască un palat monstruos în Bucureşti, oamenii erau la limita subzistenţei, cu raţii din alimentele de bază: zahăr, făină şi ulei şi, uneori, cu doar o porţie de carne pe lună. Mâncau mulţi cartofi şi mult orez. De Craciun, în loc de cadouri, copiii primeau lucruri necesare, cum ar fi periuţe de dinţi. Asta dacă erau norocoşi", pictează jurnalistul The Telegraph tabloul României comuniste.

După o vizită la Muzeul Memorial al Revoluţiei din Timişoara, autorul caută "o destindere vizuală şi spirituală" şi se opreşte în Piaţa Unirii unde notează aspectul "uşor uzat" al clădirilor din jur. "Există şi o generaţie tânără pentru care evenimentele din 1989 sunt aproape necunoscute şi pentru care râsul este ceva natural", observă jurnalistul.

Călătoria continuă spre Transilvania. "Evit cu bucurie turul celor 12 monumente dedicate Revoluţiei din '89 din Timişoara, pare puţin greu de digerat", conclude jurnalistul-turist în România, care se înarmează cu "o scurtă rugăciune" înainte de a intra pe tărâmul lui Dracula.

Sursa: REALITATEA.NET

Nessun commento:

Posta un commento