De astăzi este online rubrica în care să adresaţi întrebări şi să cereţi părerea şi sfatul avocatului nostru.
Dacă aveţi întrebări referitoare la drepturile imigranţilor, contracte, divorţ, mărci-brevete, etc., scrieţi în comentarii.
Avocatul nostru va răspunde la intrebări.
N.B. Intrebările sunt publice, aşadar vă rugăm să furnizaţi doar informaţii strict necesare.
lunedì 5 marzo 2012
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
885 commenti:
«Meno recenti ‹Vecchi 801 – 885 di 885buna ziua am si eu o intrebare pt Dumneavoastra:eu sunt rezidenta in italia si vreau sa merg in romania,am facut dejabiletul de avion si check-inul cu datele cartii de identitate italian deoarece cartea de identitate romaneasca termenul de valabilitate e pana pe 30 mai si eu trebuie sa plec pe 04 iunie...nu stiu nici daca merge sa schimb check-inul.multumesc mult o zi buna
Buna ziua!ma numesc Alexandra si am si eu o intrebare.lucrez in Italia cu contract de 40 de ore pe saptamana timp de 6 luni,dupa care ma intorc in Romania.lucrez stagional din anul 2010 contract in regula, dar in anul 2012 nu am venit deci am facut pauza un an.in conditiile astea pot beneficia de somaj?va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua!ma numesc Alexandra si am si eu o intrebare.lucrez in Italia cu contract de 40 de ore pe saptamana timp de 6 luni,dupa care ma intorc in Romania.lucrez stagional din anul 2010 contract in regula, dar in anul 2012 nu am venit deci am facut pauza un an.in conditiile astea pot beneficia de somaj?va multumesc anticipat pentru raspuns!
buna ziua. ma numesc Delia si lucrez ca badanta de 8 luni in italia fara contract. mi sa zis ca mi se face de la o zi la alta si nu mi sa mai facut. eu vreau sa plec in iulie in romania,atunci fac si un an de cand sunt aici, voiam sa va intreb ce sanse am sa imi primesc drepturile,aici ma refer la concediu al 13 le salah? multumesc mult
buna seara,va rog sa imi spuneti cum pot face in urmatotul caz:eu locuiesc in italia iar mama se afla temporar la mine(are residenza aici, chiar daca este temporar pt ca aveam nevoie de medic)i se cere mamei din romania din partea unei rude o declaratie notariala in legatura cu niste acte de proprietate, dar ea este in imposibilitate de a calatori momentan.pot sa fac aceste declaratii si aici in italia, dar ea nu vb italiana, unde ar trebui sa merg?
buna ziua as vrea sa stiu daca as putea traduce actul de casatorie moldovenesc in romina aici in italia am fost la consolatul rominiei la Trieste si meau spus ca deja nu se mai fac asa acte la ei spunetimi va rog cea mai usoara si rapida varianta de a traduce actul de castorie va multumesc multtt
Raspuns la mesajul din 29 maggio 2013 09:54.
Buna seara doamna,traducerea o poate face un traducator autorizat roman in Italia,va trebui apostilata la Prefectura aici.
Raspuns la mesajul din 28 maggio 2013 23:13.
Buna seara doamna,procura o puteti face la un notar,in limba italiana,mergeti d-voastra cu mama,si cititi cu atentie ce scrie i procura.Dupa aceea procura trebuie apostilata la Prefectura,trimisa in Romania unde va fi tradusa,legalizara si apostilata traducerea.
Daca locuiti pe langa Roma,cunosc agentii care se ocupa cu aceste demersuri,ma puteti contacta la tel:3334749858 sau e-mail: claudiaspiridon@yahoo.it
Raspuns la mesajul din 28 maggio 2013 21:11.
Buna seara doamna Delia,cereti-va drepturile: concediu,al treispezecelea salar si lichidare(ce echivalea a aproximativ trei salarii in plus pe anul de munca efectuat:daca primeati ca salariu 800€ pe luna ar trebui sa primiti 2.400€ cu titlu de lichidare,concediu si al 13° salar.)
Daca nu vi le dau,chiamati carabanierii inainte sa plecati din casa si faceti o plangere.Sunt obligati sa intervina,cereti unnumar de inregistrare a plangerii d-voastra.
Numai bine.
Raspuns la mesajul din 27 maggio 2013 14:10.
Buna seara,check-in-ul poate fi schimbat doar telefonand companiei aeriene,contracost.
Cartea de identitate italiana nu e valida in afara Italiei("per espatrio"-scrie pe spatele ei).Cartea de identitate romaneasca va scade pe 30.05.2013,practic nu aveti un document valabil sa calatoriti.Ar trebui sa mergeti la consulat sa solicitati un titlu de calatorie cu care sa puteti iesi din Italia.
Raspuns la mesajul din 28 maggio 2013 17:10.
Buna seara Alexandra,conditiile de fapt ce ai expus in intrebarea ta nu-ti dau dreptul sa primesti somaj.Ar trebui sa fi lucrat si cotizat taxe pentru cel putin doi ani,iar ultimul raport de munca ar trebui sa aiba o durata de cel putin un an.
salut,am o intrebare,sint resident in italia,si doresc sa invit in italia o persoana din filipine ,pentru a ne casatori .as dori sa mi suneti ce documente imi trebuie si unde ar trebui sa le depun pentru ai trimite o invitatie,pentru obtinerea vizei,carui ambasade ar trebui sa ma adresez la manila,cea italiana sau cea romana,si care sint termenele. va multumesc.
Buna ziua..As vrea si eu o imformatie.. Sunt casatorita cu un italian si avem un copil de 15 luni, ce acte trebuie pentru a merge in romania,( numai eu cu copilul sau daca ar merge si sotul)??
buna ziua, loc in italia am masina inscrisa pe sora mea si as vrea sa ma plec in rom,imi trebuie procura,daca da unde pot sa o fac??multumesc
Buna ziua d-na avocat. Ma numesc Mihuta. Va rog frumos sa raspundeti la intrebarea mea din 26 maggio 2013 21:06 , si apoi la aceasta de acum : il mio redito dell"anno scorso 2012 e de 10.840,53 euro. Eu trebuie sa fac acea declaratie dei rediti. Am fost la un patronat si mi-a zis ca pot face declaratia pana pe 10 iunie 2013. Aici apare problema : in CUD-ul care l-am primit eu de la il mio datore di lavoro nu sunt trecute : -ritenute IRPEF, -addizionale regionale IRPEF, -addizionale comunale IRPEF, ceea ce mi-a cerut patronatul. Tot de la patronat mi-a spus ca daca il mio datore di lavoro nu le-a platit EL catre statul italian, atunci eu trebuie sa platesc o suma catre stat de aproape 2.000 euro. Am spus la datore mio di lavoro ce mi-au spus cei de la patronat, el la randul lui a vorbit cu cel care ii face busta paghe-le pt mine, iar comercialista i-a spus ca, contractul meu nu are prevazut ca el sa plateasca pt mine la stat acele lucruri ... si ca ... eu ... acum cand fac declaratia trebuie sa mi le platesc eu singura catre stat. Intrebarea mea e : cine are dreptate cei de la patronat sau cel care face busta paga ??? Mai mult ... comercialista s-a oferit ca imi face el aceasta dichiarazione pt ca eu nu trebuie sa fac acea declaratie care se face pana in 10 iunie ci alta, care nu a zis. Eu in cine sa am incredere ? Cine spune adevarul ? Apoi ... mai am o intrebare, imi cer scuze ca pun mai multe intrebari insa e foarte important pt mine : eu am facut un imprumut anul trecut la banca de 20.000 euro pt a cumpara un apartament in tara. Pot beneficia de recuceri la aceasta declaratie pt acest imprumut facut ? Eu am inteles ca da, insa nimeni nu iti explica concret, ce ? VA ROG FRUMOS SA IMI RASPUNDETI LA INTREBARI. VA MULTUMESC DIN SUFLET SI ASTEPT RASPUNSURILE DVS.
Către Cristina Tutu : Bună. Până pe data de 10 iunie trebuie să semnăm demisiile toți 10 din echipa din Napoli deoarece ( spun patronii ) că se bagă firma în insolvență și se vor face reangajări pe o firmă nouă ( toți având contracte part-time cu salariu de 650 euro de bază, 1000 în busta-paga ). 8 persoane au semnat deja deși demisiile conțin specificat "din motive personale" ( motivele angajatului ). Din ce am citit pe acest site am dedus că dacă semnez demisia ( cum au formulat-o patronii ) pierd : lichidarea ( acel al 13 lea salariu ? ) și dreptul la șomaj, corect? Nici un coleg nu a cerut lichidarea ( plata la zi + al 13 lea salariu ) din cei 8. Eu nu am semnat ( am cerut termen de gândire ) iar alt coleg a comunicat că dorește șomaj. Cumnatul meu ( care este responsabil aici ) a negociat cu patronul ( în privat ) și va încasa o parte din lichidare. Ce mă sfătuiești să fac? Precizez că știu să formulez somații de plată/notificări, etc. și că nu cunosc vreun avocat aici în zonă. Evident, nu doresc să pierd drepturile financiare ( salariile la zi, al 13 lea salariu anual, etc. ). Aștept un răspuns pe adresa de email : contact@ciprianandronache.ro. Mulțumesc anticipat.
Buna ziua doamna avocat,ma numesc Andreea,am 21 de ani si lucrez ca badanta cu contract de munca -perioada indeterminata.categoria B,mi-a trecut in contract cu 25 de ore pe saptamana si eu lucrez 24/24h, marti si vineri am liber de la ora 10:00 pana la 19:00.as vrea sa stiu cum imi pot recupera dreputrile.Va rog frumos imi puteti recomanda un avocat bun din Torino?Va multumesc anticipat!
buna seara ma numesc iuliana lucrez ca bandanta de 11 luni ,va rog sami spuneti si mie la cite zile de concediu de odihna benificiez .eu am auzit ca 21 zile dar nu stiu cum se calculeaza daca se pune la calcul si ziua libera si cind zile de sarbatori fiul doamnei care lucrez nui sincer cu mine lam rugat sami dea richesta de feri care sami scrie de la ce data plec si cind ma intotc si semnata nu vrea spune ca nu exista ,am cerut acest act pt mie frica sa numi faca ceva rau cind ma intorc din tara pentru ca mia schinbat data de concediu si cind vb ceva dupa nu mai recunoaste va rog respectos ajutatima cu informatia va multumesc .
Raspuns la mesajuldin 04 giugno 2013 11:09.
Buna seara doamna Mihuta,trebuie sa faceti modello unico 740.Are dreptate cel ce face statele de plata,domnul pentru care lucrati NU trebuie sa plateasca pentru d-voastra:"-ritenute IRPEF, -addizionale regionale IRPEF, -addizionale comunale IRPEF.El era obligat sa va faca doar o simpla declaratie din care sa reiese ce v-a platit,cu titlu de salar pe anul precedent,v-a facut CUD,e bine si asa.
Adevarul vi l-a spus cel ce face le buste paga,d-voastra alegeti cine sa va faca declaratia,dar sa stiti ca intre el si cei de la patronat,informatiile adevarate le-a dat el pana acum.
2)In ce priveste imprumutul se chiama Prestito o Mutuo?Din cate imi spuneti d-voastra e un imprumut=Prestito deci nu se poate scade de la taxe.Se la taxare se scad doar interesele pentru mutuo(bani luati pentru a cumpara casa,e o procedura diversa fata de imprumutul propriu zis,)sau daca cu acei bani s-au facut restructurari,dar trebuiesc si aici indeplinita anumite conditii.Intrebati cel ce face le busta paga si aratatii lui contractul de la banca.
Puteti sa mai scadeti cheltuielile medicale,cheltuieli facute pentru copii cu scoala sau activitati sportive,toate acestea,bineinteles trebuiesc dovedite cu chitante.
Raspuns la mesajul din 05 giugno 2013 06:43.
Buna seara domnul Ciprian Andronache,semnanad demisia din "motive personale"nu pierdeti dreptul la lichidare,al treisprezecelea salar.Se pierde doar dreptul la somaj.Va sfatuiesc sa vorbiti cu patronul firmei,sa va faca lichidarea contractului in curs,dupa care semnati demisia.Va convine,fara sa apelati la notificari,eventuale procese pentru ca daca firma se va inchide si daca este un SRL,chiar daca veti castiga cauza nu veti avea de unde sa luati banii.
Daca contractul la noua firma va demara imediat,nu va mai intereseaza sa primiti somaj,deoarece veti lucra in regula.In ultimul timp e o moda sa se inchida firmele si sa se deschida altele,asa se scapa de plata datoriilor.
Raspuns la mesajul din 03 giugno 2013 13:53.
Buna seara doamana,copilul d-voastra este cetatean italian,ar trebui sa-i faceti carte de identitate,pe spatele ei vor fi trecuti ambii parinti(costa mai putin decat pasaportul)si este valabila pentru a calatori in spatiul Schengen.
Daca mergeti cu sotul cartea de identitate a copilului este dejuns.
Daca mergeti doar d-voastra cu copilul,sotul va trebui sa va dea o declaratie la un notar italian ca e deacord ca d-voastra sa mergeti singura cu copilul in
Romania, indicand si data voiajului.
Buna ziua, am nevoie de un un sfat! Avem o problema mai mult familiala cred, mama e casatorita cu un cetatean italian, el este in varsta, sunt casatoriti de doi ani, el in varsta de 74 de ani, mama in varsta de 60 de ani. Este un om care nu are copii nu a avut niciodata familie, are o pensie sociala de 580 de euro, mama lucreaza de 11 ani in Italia cu carte de munca mereu, castiga 1000-1200 de euro. Eu sunt fiica ei si mai am 2 frati mai mari, eu am 28 de ani ei au 37, pe nici unul nu ne vrea in preajma au fost tot felul de discutii daca va fi cazul voi da mai multe detalii, cert este ca ca eu si iubitul meu avem o fetita de 4 luni jumate, locuim in afara Torino, acum am luat un apartament in blocul unde locuieste mama pentru ca avem nevoie de ajutorul ei cu micuta, eu sunt inca in maternitate. Problema este ca de cand a incercat mama acum o saptamana sa discute cu sotul ei sa-l aduca pe fratele meu mai mare sa munceasca aici au inceput certturile ba chiar a sarit la ea s-o stranga de gat, noi nu ne-am mai intalnit cu el pana astazi cand iubitul meu a mers la aparatamentul nostru sa lucreze la el, renovari. Si a inceput sa se certe si cu el si sa spuna ca o impusca pe mama si ii taie gatul fratelui ca el nu vrea pe nimeni in casa lui, in conditiile in care, chiar daca nu ne suporta, relatia inainte de toate astea era ok, mancam mereu impreuna sambata saau duminica, etc. Iubitul meu lucreaza de 7 ani aici nu a avut niciodata probleme cu nimeni, eu sunt de 3 ani in Italia sunt secretara la o casa di riposo, nici eu nu am avut probleme cu nimeni absolut niciodata, ba din contra, mama la fel, si nu vrem probleme, mai ales de genul asta, pentru ca din cate am inteles inceraca sa-l provoace pe iubitul meu sa se certe cu el, eventual poate sa-l atinga ca sa cheme probabil politia, invocand problemele lui de sanatate totodata. El nu are unde sa mearga nu are pe nimeni si nu are nici bani, probabil de aici disperarea lui, pentru ca se teme ca dragostea mamei pentru noi va prima, si-l va da pe el deoparte, presupun, nu stiu ce e in mintea lui nu inteleg comportamentul, desi e asa dintotdeauna. Nu vrem sa traim asa, ne e si teama de ce ar putea face, mama se teme sa nu ne faca probleme si incearca mereu sa aplaneze, nici nu ne spusese ca in trecut a mai avut episoade de agresivitate fata de ea. Putem face ceva, sau se va face din nou diferenta intre romani si italieni? Nu putem sa plecam de acolo acum pentru ca de-abia am semnat contractul pe 4 ani. Puntem face ceva sa avem liniste?! Pentru ca mi-e teama ca va incerca mereu sa provoace si sa ne deranjeze.Noi am zis ca daca va continua vom chema noi carabinieri, dar .. ne va lua cineva in seama? Multumesc anticipat, am mare nevoie macar de o sugestie.
Buna ziua doamna avocata.
As avea si eu 2 intrebari in privinta mamei mele .
1. In anul 2012 mama mea a fost in somaj si are lucrata numai luna decembrie 2012 ca badanta.As dori sa stiu daca este obligata sa prezinte declaratia pe venit in Italia si unde si cui ar trebui sa se adreseze.
2.As dori sa stiu daca anii lucrati in Italia se pot lua in calcul la pensia din Romania,avand in vedere ca ea deja este pensionata in Romania.
Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta.
Mirela.
Buna ziua,
Am rugamintea daca se poate sa ma ajutati cu un sfat. Muncesc in Italia de cativa ani dar fara forme legale. Acum 2 luni, cand eram in vacanta in Romania, si in vizita la un prieten, vecinul lui a incercat sa-i sparga usa. Prietenul meu i-a facut plangere penala pentru distrugere si m-a numit pe mine si pe sotia lui ca si martor. Politia m-a citat ca martor dar este foarte costisitor pentru mine sa ma intorc pentru aceasta declaratie. Se poate da o declaratie la consulat/ ambasada? Chiar vreau sa imi ajut prietenul.
Va multumesc mult!
Buna seara, Ma numesc Daniela si locuiesc la Aprilia,provincia Latina,regiunea Lazio.La sfarsitullunii decembrie 2011 am hotarat sa cumpar un apartament cu credit ipotecar la Aprilia pentru care am si platit o prima transa de 10%din valoarea apartamentului in urma caruia am primit o hartie semnata de firma constructoare prin care se adeverea faptul ca voi fi proprietarul apartamentului in cauza .Transa urmatoare de 10 % din valoarea apartamentului a fost la inceputul lunii februarie 2012 cand trebuia sa primesc si precontractul de achizitie a apartamentului,lucru care s-a intamplat abia la inceputul lunii aprilie 2012, cand citind acest precontract am aflat ca blocul in care era situat apartamentul meu va avea pe acoperis panouri solare dar care sunt proprietatea exclusive a firmei Caltagirone care era constructorul.Oarecum m-am infuriat ca pana atunci nimeni mu-mi spusese acest lucru dar m-am impacat cu idea ca fusesem inselata.Am asteptat aprobarea bancii(care a platit catre constructor restul de 80% din pretul apartamentului) si am facut rogitto in luna iunie la sfarsit cand intr-adevar ni s-a confirmat chestia cu panourile solare si ni s-a spus ca vom avea 3kw/zi tot blocul format din 30 de apartamente.Intrucat cat de cat eram impacata cu ideea de a avea acoperisul meu ocupat de panourile solare ale firmei constructoare care imi vanduse deja apartamentul dar erau proprietarii acoperisului blocului in care locuiam am semnat actul final.Dupa doua luni cand m-am dus sa iau contractul final de la notar,citind contractul am aflat ca si intretinerea panourilor solare proprietate ale firmei constructoare este tot in sarcina mea desi eu cumpar energia furnizata de panouri de la Enel la pretul pietei fara nici o reducere.In situatia mea se afla inca 38 de persoane de la cele trei blocuri construite de Caltagirone care au fost inselate in acelasi mod prin omiterea prezentarii situatiei reale.Intrebarea mea este daca se poate face ceva in cazul nostru si anume sa nu platim intretinerea instalatia panourilor solare si toate cheltuielile cu condominiul in conditiile in care nici unul din cele trei blocuri nu este locuit decat in proportie de 25%.Precizez ca acest grad mic de ocupare se datoreaza faptului ca ei firma constructoare n-au mai reusit sa vanda nimic din moment ce au terminat executia blocurilor iar prezenta panourilor solare a fost evidenta pentru potentialii cumparatori care nu au mai putut fi inselati ca noi cei 38 care am achtat avansul de 20% cand blocurile erau in constructie.Intrucat mie mi se pare ca este inselaciune pe fata la care a participat si notarul pe care l-am platit eu,va mai intreb daca legea italiana permite asemenea abuzuriintr-o tara care are pretentia de fi fondat UE.
Buna ziua
Sunt rezidenta in Italia am carte de identitate si cod fiscal, de 9 luni de zile sunt in Romania si actele au ramas la fostul logodnic care refuza sa mi le restituie, as vrea sa stiu daca se poate anula in vreun fel valabilitatea actelor fara sa ma deplasez eu in Italia?
buna ziua,sant marianne,va rog din suflet ajutati-ma cu un raspuns sigur si cat se poate de repede. Eu am lucrat in italia aproape 2 ani ,dar ca sa iau somaj nu pot ptr ca nu am 2 ani de contribute,dar mi-au zis ca pot aduce din tara perioadele lucrate prin formularul U1/E301,va rog spuneti-mi acel formular trebuie tradus in italiana si legalizat?sau ce trebuie sa fac?ptr ca abia dupa insistente de aproape 1 an s-au gandit ca trebuie sa-mi spuna de acel formular si de fiecare data te expediaza repede fara sa-ti dea explicatii,va rog da-ti-mi un raspuns cat se poate de repede.Sper sa nu gaseasca alte motive dupa,va multumesc inca o data,sa aveti o zi buna
Buna seara
Vreau sa merg in vacanta inpreuna cu fetita mea de doi ani la sotul meu in Italia.Si va rog din suflet sa imi spuneti si mie cat costa sa faci o procura la un consulat roman din italia sau la un notar,ce acte ii trebuiesc sotului meu si cat dureaza totul.Va multumesc
Buna ziua. Pentru ani stabili domiciliul in Italia, de ce acte am nevoie? Pot avea carte de identitate românească si din Italia in acelasi timp?
Raspuns la mesajul din 12 giugno 2013 19:23.
Buna ziua doamna,puteti da o declaratie nu doar la Consulat ,dar si in fata unui avocat roman in Italia ce va constata cele scrise de d-voastra si identitatea in acelasi timp.
Daca sunteti in imprejurimile Romei ma puteti contacta si va pot ajuta in acest sens.
Tel:3334749858 sau e-mail:clauidaspiridon@yahoo.it
Raspuns la mesajul din 31 maggio 2013 01:45.
Buna ziua domnul Nelu.In ce priveste visa prietenie d-voastra e bine sa se intereseza ea la Manila si sa vina cu viza turistica,e mai simplu.
Va puteti casatori in Italia deoarece d-voastra sunteti rezident aici.Va trebuie un"certificato di nulla osta per matrimonio"(Consulatul Roman il elibereaza contracost 180€).Ar trebui sa vedeti daca pentru logodnica d-voastra acest certificat se elibereaza de catre Ambasada Filipina in Italia sau trebuie sa-l ceara direct in Filipine,la locul de domiciliu.N-as putea sa va precizez exact termenele.
Pentru alte detalii ma puteti contacta si la tel:3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it
Raspuns la mesajul din 03 giugno 2013 18:24.
Buna sziua domnul Tiberius,pentru a putea folosi masina inscrisa pe numele surorii d-voastra ar fi trebuit sa aveti deja o procura,ce e necesara chiar si pe teritoriul Italiei.Daca sunteti oprit in Italia sau in afara cum faceti dovada ca nu ati furat acesta masina,chiar daca e pe numele unei rude?
Deci,faceti urgent acest document.Se poate face si la un notar italian,dar va trebui tradus in romana si apostilat.
Daca locuiti prin aproprierea Romei ma puteti contacta pentru detalii la tel:3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it
raspuns la mesajul din 05 giugno 2013 16:57.
Buna ziua doamna Andreea,va sfatuiesc sa mergeti la un CAAF,sau Patronat,sa cereti sa vi se faca contegiile(sunt calculele pentru ceea ce vi se cuvine pentru munca prestata).Ideea e ca daca ajungeti la un proces aveti nevoie de martori directi care sa precizeze cat/ce luctati d-voastra efectiv,adica sa fi vazut cu ochii lor mereu,pe toata perioada contractului ceea ce faceati,nu e deajuns sa vina o prietena si sa spuna ca stie de la d-voastra ceea ce lucrati.Riscati sa pierdeti procesul si sa mai si platiti cheltuieli de judecata partii adverse.Avocatul,oricat ar fi de bun,daca nu are la dispozitie mijloace de proba,nu poate castiga un proces.
Toate cele bune.
Raspuns la mesajul din 06 giugno 2013 22:34.
Buna ziua doamna Iuliana,contractul national pentru "badante e colf" prevede 26 zile lucratoare de concediu pe an.D-voastra aveti dreptul la 23,83(aproape 24) zile de concediu,vazand ca ati lucrat 11 lun.Nu se calculeaza dumicile si nici sarbatoriel legale din acea perioada.(exemplu:da plecati in concediu pe 01/08 trebuie sa va intoarceti la lucreu pe 29 august(23 zile de concediu numarand toate zilele in afara duminicilor si a zilei de 15 august care e considerata sarbatoare nationala).
Sper sa ma fi explicat,daca mai aveti dubii contactati-ma.
Raspuns la mesajul din 14 giugno 2013 09:20.
Buna ziua doamna,nu pot fi anulate aceste documente.Trebuie sa factie o plangere la Carabinieri pntru infractiunea de furt al actelor de identitate,refuzul fostului prieten e considerat FURT si trebuie sanctionat.Ganditiva ca el poate foòosi aceste acte pentru a face inselaciuni,nu doar sa va sicaneze pe d-voastra.In acest caz sunteti responsabila si puteti fi sanctionata penal.
Deci trimiteti o plangere la carabinierii locului de rezidenta al fostului prieten,prin intermediul unei scrisori cu confirmare de primire.Ar trebui sa indicati toate aspectele,de ce are el acele acte,refuzul de a vi le restitui si sa atasati si copii sau macar numerele si data eliberariiacestor documente.
Buna ziua ma numesc Diana nu sunt casatorita am un baetel de 2 ani care sa nascut in anul 2010 in italia (Salerno)dupa 1 an tatal copilului ne.a parasit si nu ne-a dat niciodata nimic acum mi-am angajat un avocat pr ca vreau sa fac pensia alimentara la copil si vreau sa il scot din drepturile parintesti in plus as vrea sa schimb numele copilului pt ca are numele tatalui as vrea sa stiu daca aceste lucruri se pot face in italia vazand ca copilului iam facut certificatul de nastere si pasaportul in romania in plus as vrea sa va mai intreb un lucru in luna august trebuie sa merg in romania si mi-ar trebui procura tatalui pt copil vazand ca acesta se refuza sa mi-o dea ce pot face in aceasta privinta unde ar trebui sa merg sa rezolv? va multumesc anticipat pt raspuns o zi buna
buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare. Lucrez de un an si doua luni la o firma in Italia cu toate actele legale (contract de munca) ca aprendist(mentionez ca asta e primul loc de munca in Italia si am 24 de ani) si aceasta firma e pe cale de a falimenta. Vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj...si daca da cat timp? Chiar daca sa zicem ca nu da faliment inca` si reduce din personal ar putea sa ma dea in somaj? Multumesc mult!
SUNT IULICA ,BUNA ZIUA,AM O INTREBARE VA ROG,DECI,LUCREZ DE 6 ANI CONSECUTIVI IN ITALIA LA ACEIASI ADRESA CA BADANTA,AM VORBIT LA PREFECTURA SI MI-AU SPUS CA IMI POT FACE SI CETATENIE ITALIANA,DECI VOI AVEA DUBLA CETATENIE,DAR NU STIU DACA E BINE SA FAC CETATENIE ITALIANA!CARE AR FI AVANTAJELE?DAR DEZAVANTAJELE?D-VOASTRA CE MA SFATUITI?PRECIZEZ CA AM UN APARTAMENT SI 2 TERENURI PE NUMELE MEU LA ROMANIA?DACA DEVIN DUBLU CETATEAN VOI PLATI TAXELE LA ROMANIA SAU IN AMBELE TARI,VA MULTUMESC DIN SUFLET PT RASPUNS
Raspuns la mesajul din 14 giugno 2013 15:47.
Buna ziua Marianne,toate actele in limba romana folosite in afara tarii trebuiesc traduse,legalizate si apostilate.
Raspuns la mesajul din 16 giugno 2013 19:54.
1)Buna ziua Diana,sper ca esti informata ce presupune daca instanta iti admite cererea de-l decade din drepturile parintesti pe tatal copilului tau.El nu va mai fi obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea copilului,nu-i mai este tata,deci nu mai are nici drepturi si nici obligatii in privinta minorului.Clarifica acescte lucruri cu avocatul tau.
Parerea mea e ca ar trebui sa ceri sa exerciti autoritatea parinteasaca singura asupra copilului,cu obligarea tatalui la plata intretinerii minorului.Se poate face in Italia daca sunteti toti rezidenti aici
2)Schimbarea numelui copilului se face pe cale administrativa in Romania.
3)Vazand ca tatal refuza sa-ti de acordul pentru minor de a calatori in/din Romania trebuie sa te adresezi judecatorului tutelar cerand sa se substituiasca consintamantul tatalui in privinta calatoriilor minorului.Nu cred ca rezolvi ceva pana in august.Incearca totusi.Atentie ca acea hotarare trebuie recunoscuta si in Romania prin intermediul Tibunalului de la locul domiciliului.
Raspuns la mesajul din 16 giugno 2013 20:15.
Buna ziua,durata de munca e insuficienta pentru a putea obtine somaj(trebuiesc minim 2 ani lucrati).Daca ati avut insa contracte de munca si in Romania antecedente celui din Italia puteti cere acolo formularul U1/E301 care atesta vechimea in munca.Acea perioada completeaza perioada asigurarii pentru somaj si e posibil sa vi se aprobe cererea.
Chiar daca face reducere de personal nu aveti dreptul la somaj pentru motivele indicate anterior.
Daca ati beneficia de somaj acesta ar fi platit pe o perioada de 8 luni in proportie de 75% din media salariului lunar.
Buna ziua!Ma numasc Albert.Am cumparat o masina la mana a doua.Am avut surpriza sa aflu ca ceasta masina are fermo administrativ.Ce pot face dat fiindca actele sunt deja facute si din pacate am devenit propietarul masinii ...Vreau sa stiu cum pot proceda si la cine pot apela pentru a se ridica acest sechestru de pe masina.Va multumesc.
Buna seara. Ma numesc andreea. Am si eu o intrebare. Sunt in italia de anul trecut si am buletinul expirat de 10 luni. As putea sa il fac la roma pt a nu ma duce acasa in romania? Am citit pe net ca daca buletinul e expirat mai mult de 6 luni nu se poate face in italia. Va rog frumos sa imi raspundeti. Va multumesc frumos. O seara frumoasa
Buna ziua.sotul meu lucreaza iar eu nu am nici un venit.as dori sa stiu daca pot benefecia de un ajutor.va multumesc
Va multumesc pt raspuns aceste lucruri mi le-a spus avocatul meu ca le pot face si anume sa iau pensie alimentara pt copil si sa scot tatal din drepturi l-am contazis si eu dar el a spus ca in italia asa e legea dar nu stiu daca se poate face ceva pt ca copilul e cetatean roman ...
Buna ziua, sunt rezident la comuna de san cipirello provincia de Palermo (PA) am un copil de 3 ani si este nascut aici vreau sa fac titlu de calatorie . Ce documente trebuie sa cer de la comuna de un sunt rezident ?
Raspuns la mesajul din 18 giugno 2013 22:33.
Buna ziua doamna Diana,asa cum v-am spus,puteti sa-i comunicati si colegului avocat italian,fiind vorba de cetateni romani legea aplicabila in Italia este legea romana,deoarece instanta este obligata sa aplice legea cetateniei partilor din proces asa cum s-a stabilit in legile comunitatii europene.
Mult succes.
Raspuns la mesajul din 19 giugno 2013 14:14.
Buna ziua domnul Constantin Grajdeanu,v-am raspuns la mesajul d-voastra pe site-ul Titluri de calatorie...
Vi-l atasez si aici:
Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...
Raspuns la mesajul din 17 giugno 2013 10:37.
Buna seara domnul Constantin Grajdeanu,pentru copil va trebuie "estratto di nascita plurilingue"apostilat la Prefettura si sa va prezentati ambii parinti la solicitarea tiltului de calatorie.Copilul nu ar trebuie sa fie prezent la Consulat,dar v-ar trebui poze tip buletin pentru el.Pentru siguranta cand faceti programarea la Consulat pentru eliberarea titlului de calatorie cereti daca e nevoie si de prezenta fizica a copilului,eu stiu ca nu e nevoie,dar regulile se mai schimba si nu as vrea sa aveti neplaceri.
19 giugno 2013 01:01
am iinteles estratto di nascita am este in limba italiana , la prefectura lam facut au emis apostila dar nu inteleg ce inseamna "PLURILINGUE" . este obligatoriu in multe limbi? si mai am statul familiar legalizat sunt bune aceste documente ?
Buna seara doamna avocata,retrimit nelamuririle mele din nou si astept un raspuns.Va multumesc anticipat.Mirela.
Anonimo ha detto...
Buna ziua doamna avocata.
As avea si eu 2 intrebari in privinta mamei mele .
1. In anul 2012 mama mea a fost in somaj si are lucrata numai luna decembrie 2012 ca badanta.As dori sa stiu daca este obligata sa prezinte declaratia pe venit in Italia si unde si cui ar trebui sa se adreseze.
2.As dori sa stiu daca anii lucrati in Italia se pot lua in calcul la pensia din Romania,avand in vedere ca ea deja este pensionata in Romania.
Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta.
Mirela.
11 giugno 2013 17:01
Buna seara dna avocat, ma numesc Stefana Atargovitoaiei, si am si eu cateva intrebari : lucrez ca badante si urmeaza sa fac declaratia 740 modello unico pt anul trecut fiindca am depasit cei 8.000 euro. O intrebarea e : pot avea reduceri pt ca am un baiat in Romania care acum este in examenele bacalaureatului ? Precizez ca sunt divortata de 9 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila iar baiatul mi-a fost incredintat mie. Acum sunt cateva detalii care trebuie sa vi le dau : eu lucrez de 3 ani in italia. Dupa primele 6 luni de munca am inceput sa primesc telefoane din tara ca baiatul nu mai merge la scoala, fumeaza, absenteaza etc. Tatal lui m-a intrebat daca sunt de acord sa stea cu el, sa-l poata supraveghea. Am acceptat, facand urmatorul lucru : eu mi-am pus un avocat sa ma reprezinte si ... pt ca fostul sot nu avea o locuinta , insa are buletin pe apartamentul meu, primit de la parintii mei dupa divortul meu, el a declarat ca il ia pe copilul nostru in apartamentul lui (care de fapt EU sunt proprietara), iar eu, au zis ca stau in chirie (unde de fapt sta EL). S-a facut deci trecerea minorului de la mine la el (a venit comisie si de la protectia copilului ca sa vada daca tatal are conditii unde sa ia copilul, normal ca avea pt ca ap meu e cu 4 camere). Aceasta a doua hotarare judecatoreasca nu a ridicat-o nimeni de la tribunal, desi exista ...cred, nu pot stii sigur. Dupa ce am trecut copilul la el, a inceput sa ceara banii pt copil, banii care de fapt NU ajungeau la copil. Incepand din septembrie 2012, copilul si-a dat seama ca tatal nu-i vrea tocmai binele si a ramas si locuieste cu mama mea in apartamentul meu. Cand copilul a facut 18 ani i-am facut cadou COPILULUI o masina audy, pe care copilul a vrut-o pe numele tatalui, eu am acceptat, iar dupa un mic accident facut de copil cu masina, fostul sot a vandut-o, banii luandu-i el pt ca il impropietarisem, nu ? Daca tot acest timp cat a stat la el si i-am trimis cate 100 euro lunar, iar de anul trecut de cand a inceput anul scolar copilul a stat mereu cu mama mea, nestiind daca exista si in ce stadiu e acea a doua hotarare de a trece copilul de la mine la el, eu pot scadea ceva pt ca mi-am intretinut copilul la scoala ? (.cu cheltuieli, i-am luat un computer etc) in aceasta declaratie 740 pt ca mi-a venit aproape de 2.000 euro de plata. O alta intrebare : cand merg in octombrie in tara, pot sa-i fac ordin de evacuare fostului sot pt a nu mai avea adresa pe buletin la ap meu ? Alta intrebare : avocatul meu pateste ceva daca vreau sa vad cum face fostul sot dovada ca e stapan pe ap meu de a luat copilul in grija lui, doar pt ca are mutatie pe ap meu ? cand el se muta dintr-o casa in alta pt ca nu-si plateste obligatiile de chirias ?! Imi cer scuze ca am scris mult , insa eu aici in Italia muncesc mult, sunt singura, pt a-i oferii copilului meu ce-i mai bun, si nu accept ca tocmai tatal sau sa-i faca rau. Astept raspunsurile dvs. O seara exceptionala. Va multumesc anticipat.
Raspuns la mesajul din 19 giugno 2013 20:26.
Buna seara domnule Constantin Grajdeanu,"Plurilingue" inseamna ca este scris in mai multe limbi(ca si certificatul romanesc de nastere care e scris in romana,franceza si engleza,cel italian e scris in italiana,spaniola,etc)Daca nu-l aveti plurilingue nu este nici o problema,deajuns ca din certificatul de nastere al copilului sa rezulte numele parintilor.
Statutul familiar nu va trebuie.E util doar certificatul de nastere italian al copilului,actele de identitate ale parintilor,prezenta ambilor parinti.Prezenta minorului sub 14 ani nu e obligatorie trebuie sa aveti 2 fotografii tip buletin ale copilului.
Raspuns la mesajul din 17 giugno 2013 15:04.
Buna seara doamna Iulica Simionescu,chiar daca nu aveti cetatenia italiana taxele le platiti oricum si aici(daca depasiti 8.000 €)si in Romania.Ce avantaje v-ar da cetatenia italiana:ati putea pleca in America fara sa vi se ceara viza,ati putea fi vazut mai bine ca cetatean italian si nu roman,nimic concret...Dezavantaje:se acorda cetatenia pe numele de fata(daca sunteti casatorita si v-ati schimbat numele prin casatorie veti fi obligata sa va schimbati toate documentele italiane).
Eu am doar cetatenie romana si-mi ajunge.Alegeti d-voastra.
Raspuns la mesajul din 15 giugno 2013 22:12.
Buna seara doamna,pentru a veni cu fetita in Italia aveti nevoie asa cum ati scri de o procura din parte asotului care sa va dea acordul sau pentru a putea iesi din Romania cu fetita.Taxa consulara e de 60 €,se elibereaza in aceaiasi zi cand se da declaratia.iata un model de declaratie.
Declaratie privind acordul parintelui( tutorelui legal) pentru iesirea din tara a minorului
insotit de o alta persoana fízica majora
EU _______________________________________________________________________
(numele intreg al parintelui / reprezentantului legal), sunt PARINTELE
NUMELE INTREG AL MINORULUI: ___________________________________________________________
DATA NASTERII MINORULUI: (ZZ/LL/AA): __________________________________
LOCUL NASTERII MINORULUI: ____________________________________________
Numar pasaport SAU carte de identitate romaneasca: ________________________________________
Data eliberarii pasaportului SAU a cartii de identitate romanesti(ZZ/LL/AA): ______________________
sunt de acord ca (NUMELE COMPLET AL MINORULUI ),_________________________________________________
sa calatoreasca cu
NUMELE COMPLET AL PERSOANEI INSOTITOARE:___________________________________________________
Numar pasaport SAU cartea de identitate romaneasca:_______________________________________
Data eliberarii pasaportului SAU a cartii de identitate romanesti (ZZ/LL/AA):______________________ Locul eliberarii pasaportului SAU a cartii de identitate romanesti:______________________________
Impreuna calatoresc in ITALIA-ROMANIA-ITALIA , in perioada _____/_____/ 201____ - ____/_____/ 201____,
pentru VIZITA/VACANTA pe ruta ITALIA –ROMANIA- ITALIA.
In aceasta perioada, (NUMELE COMPLET AL MINORULUI) ______________________________________________
va locui cu (NUMELE PERSOANEI la care copilul va locui in Italia ) ________________________________________
la urmatoarea adresa: (se precizeaza, in detaliu, ADRESA DIN ITALIA, la care va locui minorul)
___________________________________________________________________________________________.
* Totodata, mentionez faptul ca minorul urmeaza/nu urmeaza a ramane pe teritoriul Italiei
fiind incredintat (NUMELE SI PRENUMELE PERSOANEI careia i-a fost incredintat minorul), ___________________________________________________________________________________
locuind la urmatoarea adresa: (se precizeaza, in detaliu, ADRESA DIN ITALIA ):
_____________________________________________________________________________________
** La inapoierea in tara, minorul va fi insotit de:
Numele complet al persoanei insotitoare: ________________________
Numar pasaport/carte de identitate: ___________________________________________
Data eliberarii pasaportului/ cartii de identitate romanesti (ZZ/LL/AA): __________________________
Locul eliberarii pasaportului/ cartii de identitate romanesti: ___________________________________
SEMNATURA: ______________________________________________ DATA: _____/______/ 201____
(Numele intreg si semnatura parintelui / reprezentant legal)
* Se completeaza in situatia in care minorul urmeaza a ramane pe teritoriul statului de destinatie
** Se completeaza in situatia in care minorul va reveni in tara insotit de o alta persoana decat cea cu care a iesit din Romania
E posibil ca aceasta declaratie sa o dea in fata unui notar italian,ce trebuie apostilata la Prefettura si apoi tradusa in Romania(costa mai putin)
Daca sotul e pe langa Roma ma poate contacta si il pot ajuta la tel:3334749858 sau email:claudiaspiridon@yahoo.it.
Raspuns la mesajul din 11 giugno 2013 17:01.
Buna seara Mirela,mama d-voastar ar fi trebuit sa faca declaratia pe venituri numita 730 pna pe 31 mai 2013 pentru ca a avut 2 rapoarte de unde a primit banii(unul cu INPS-somaj si altul cu angajatorul-salariul ca badanta).Ar trebui sa merarga la un centru CAAF sau Patronato din localitatea unde lucreaza si sa se intereseze ce mai poate face.
In ce priveste pensia de obicei perioada de timp lucrata in strainatate,inclusiv Italia se poate aduna perioadei de timp lucrate in Romania,doar ca mama e deja pensionata(ce fel de pensie primeste in Romania:pe caz de boala sau pentru limita de varsta?).Se fac diferente.
Pentru mai multe amanunte va puteti interesa in Romania la Directia de Munca si Protectie Sociala de unde locuiti.ATENTIE nu dati numele mamei pentru ca daca e pensionata pe caz de bola a ea nu ar putea lucra in Italia si o vor pune sa restituiasca banii primiti in Romania.
Buna seara doamna avocat, va rog frumos si respectuos sa raspundeti si la mesajul meu din 20 giugno 2013 00:25 Stefana Atargovitoaiei. Am observat ca ati raspuns si celor care au scris inaintea mea si celor dupa mine, pentru ca daca am nevoie de ceva acte de la copil de la scoala trebuie sa le cer cat mai repede. Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.
Buna ziua am o fata de 14 ani tocmai aterminat clasa a 7a si vreau sa o transfer la o scoala in italia ce doacumente ini trebuiesc pentru inscriere si daca trebuiesc neaparat apostile puse pe certificatul de nastere si pe transferul scolar ...va multumesc anticipat
Buna ziua,
Am o cumnata de nationalitate romana care traieste in concubianj cu un cetatean italian,impreuna au un copil de 8 luni care este nascut in Italia.De la aparitia copilului lucrurile dintre cei 2 s-au deteriorat si o tot ameninta sa plece din casa dar fara copil.Mentionez ca ea a lucrat in Italia dar fara contract.Ce poate face ca sa obtia custodia copilului sau cum poate sa vina cu copilul in Romania fara acordul tatalui?
Buna ziua . Am 56 de ani si lucrez in Italia de aproximativ 5 ani . Am inteles din alte surse ca daca renunt la serviciu si merg in Romania primesc anumite contribute pentru ca eu in tot timpul cat am lucrat am platit toate darile statului italian , avand si cetatenie italiana . Primesc contribute daca renunt la serviciu si vin in romania , ca un fel de somaj ? Multumesc !
Buna ziua . Am 56 de ani si lucrez in Italia de aproximativ 5 ani . Am inteles din alte surse ca daca renunt la serviciu si merg in Romania primesc anumite contribute pentru ca eu in tot timpul cat am lucrat am platit toate darile statului italian , avand si cetatenie italiana . Primesc contribute daca renunt la serviciu si vin in romania , ca un fel de somaj ? Multumesc !
buna ziua as avea o rugaminte daca ma puteti ajuta .sant in italia de 10 ani si nu am mai fost acasa de 6 ani am buletinul si pasaportul romanesc expirat demult ar fii posibil refacerea buletinului la consulat fara sa plec in tara?si a doua intrebare ,am buletinul italian,cu residenza in italia,codice fiscale si permis de conducere italian valabil inca 7 ani,din pacate buletinul italian mia scazut de un an de zile,ar fi posibil sa il renovez,vazand ca nu mai am acte romanesti valabile,si nici nu am contract de munca,lucrez la negru,din cauza ca nu am acte nici romanesti si nici italiene nici nu ma pot angaja,la cine lucrez ar vrea sa ma angajeze dar nu am actele necesare,imi spuneti va rog ce pot sa fac,multumesc mult
buna ziua doamna avocat. numele meu este elisabeta si am 32 de ani. sunt in italia de 14 ani si am o fetita care implineste luna viitoare 15. de ziua ei as dori sa o aduc in vacanta o saptamana la mine. eu nu am fos casatorita cu tatal ei, dar fiica mea are numele lui de familie.tin sa mentionez ca dansul nu ii plateste pensie alimentara de mai bine de 7 ani si totodata este de negasit. nu stim nici macar daca mai traieste.. citind raspunsurile dumneavoasta in cazurielde mai sus un pic asemanatoare cu al meu, am inteles ca am nevoie de o procura de la tatal ei pt a o aduce la mine. dar daca el nu este de gasit, ce se poate face in acest caz? m-ati ajuta foarte numlt cu un sfat, macar sa am o ideee de un de sa incep. va multumesc anticipat.
Raspuns la mesajul din 01 luglio 2013 10:44.
Buna ziua doamna Elisabeta,vorbiti in mesajul d-voastra de o pensie alimentara neplatita de catre tatal fetei de mai bine de 7 ani.Ati facut in trecut o actiune pentru incredintarea fetei doar catre d-voastra ca sa pretindeti si pensia alimentara?
Am nevoie sa-mi raspundeti la aceasta intrebare care schimba mult situatia de fapt a fetei.
Raspuns la mesajul din 30 giugno 2013 17:50.
Buna ziua domnul Vasile,in Italia permisul de conducere e considerat act de identitate,incercati sa dati angajatorului acest document pentru a av angaja.
I ce priveste buletinul romanesc,trebuie sa faceti la unul din Consulatele Romaniei in Italia o procura unei persoane din Romania care sa ceara pentru d-voastra eliberarea si consemnarea cartii de identitate romanesti.(gasiti pe site raspunrul la aceasta problema).
Pentru reinnoirea cartii de identitate italiane aveti nevoie de documentele romanesti valabile.
Raspuns la mesajul din 28 giugno 2013 14:49.
Buna ziua,taxele(contributele) platite in Italia pentru munca prestata nu se innapoiaza lucratorului.Cel mult puteti cere,cand veti avea varsta pentru a va pensiona sa vi se plateasca o pensie,doar daca aveti si un minim de ani lucrati aici,say puteti cere ca anii lucrati in Romania sa se cumuleze cu cei lucrati in Italia pentru a va putea pensiona.Cererea de pensionare o puteti face ori in Romania ari in Italia.
Ca sa primiti somaj ar trebui sa fiti concediata ,nu sa va dati demisia.Se poate primi somaj daca demisionati,avand un motiv valid.
Raspuns 27 giugno 2013 14:08 la mesajul din.
Buna ziua,daca relatia s-a inrautatit,iar vinovat este cetateanul italian,cumnata d-voastra are dreptul sa ramana in casa lui si sa creasca copilul acolo,dar trebuie sa-si gaseasca de lucru pentru a demonstra ca poate sa intretina copilul.
Trebuie sa-l dea in judecata si sa ceara ca minorul sa stea cu ea.
Cumnata nu poate parasi Italia doar cu copilul,savarseste infractiunea de furt de minori,pedepsita cu inchisoare.
Puteti sa-i vorbiti cumnatei d-voastra despre mine si as ma contacteze pentru alte detalii la tel 3334749858 sau
e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it.
Raspuns la mesajul din 27 giugno 2013 08:49.
Buna ziua,pentru transferul scolar e bine sa va informati direct la scoala unde vreti sa inscrieti fetita.In Italia copii trebuiesc inscrisi la scoala inca din luna ianuarie pentru urmatorul an scolar,sa nu riscati sa tineti fata acasa un an intreg.
Ar fi nevoie de documentele de identitate ale fetei si parintilor,de fisa vaccinelor ce a facut.
N-ar mai trebui apostilate incepand din iunie 2013,dar mai sunt institutii ce cer aceasta apostilare.Trebuiesc,bineinteles,traduse si legalizate.
buna am si eu o rugaminte la voi daca imi puteti spune daca lucrez ca badanta cu contract de munca si documente in regula ce drepturi am in caz de o spitalizare sau operatie mai iau ceva bani sau raman pe zero? va multumesc anticipat
Raspuns la mesajul din 01 luglio 2013 20:33.
Buna seara doamna Daniele,ar trebui sa-mi spuneti de cand lucrati ca badante,vechimea in munca e importanta pantru a va da un raspuns corect la intrebarea d-voastra.
Un copil care a facut cateva clase la o scoala din Italia este echivalent cu cea din romania ....daca spre exemplu nu vrea sa mai continue aici si incepe in romania , este vreo diferenta?
buna ziua doamna Claudia. sunt elisabeta din mesajul din 1 iulie. dupa nasterea fetitei a fost un proces pentru pensie alimentara de 25% din venitul lunar net pe economie , cu drept de vizita din partea tatalui.pe decizia de la tribunal doar asta este scris. despre incredintarea fetei nu este scris nimic. nici nu a fost vorba de o incredintare in comun a minorei. ea a stat tot timpul cu mine si pe tata l-a vazut doar in prezenta mea.
Raspuns la mesajul din 02 luglio 2013 12:45.
Buna Doamna Elisabeta,ai posibilitatea sa-mi trimiti acea hotarare in privat pe e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it?Cand te-ai judecat cu tatal fetei nu ai cerut si incredintarea minorei?,ai cerut doar plata pensiei alimentare?Mi se pare ciudat ca s-a stabilit un drept de vizita fara sa fie stabilit cui i se incredinteaza minora.
As vrea sa pot citi aceasta hotarare,in functie de asta te voi consilia cum trebuie sa procedam.
Chiama-ma si la tel:3334749858(sunt chestiuni ce nu pot fi facute publice).
buna ziua ma numesc mariana lucrez in italia fara contract de munca , lucrez lung orario,lucrez de 8 luni, intrebarea mea este daca am dreptul la bani pe concediu si bine inteles la luna de concediu in agust. va multumesc. as dori raspunsul pe emeiul meu. dincamariana89@yahoo.com
Buna seara!
Am 44 ani, am lucrat aproximativ 8 ani cu carte de munca in Italia, am revenit in Romania, lucrez inca dar ma gandesc cu groaza la pensie. Nu cred ca voi mai fi in stare sa-mi aduc din Italia dovezile atunci cand va fi nevoie, daca oi mai fi.
Puteti sa ma ajutati cu acesta informatie?
E mai bine sa ma duc acum in Italia sa-mi adun dovezile sau ce ar fi mai bine sa fac?
Cu respect pentru munca Dvs. Mail g.maricica@yahoo.com
buna ziua,ma numesc Marcel ,as dori sa stiu ce pot face ca sa imi duc masina din Italia in Romania ,masina fiind inscrisa in tara iar eu am rezidenta aici in Italia ,se poate plati vreo taxa ?
da
daca
Buna ziua,lucrez ca badanta in Italia din 2009,am contract de munca 3 luni cu 3 luni(3stau in romania iar 3 licrez).Am rezidenta la adresa unde lucrez.In data de 5 iunie,in timpul meu liber(cel de 2 ore in fiecare zi ) am cazut si mi am rupt tibia piciorului.Patronul m a dus la un spital cu PROGRAMARE unde mi a pus piciorul in ghips dupa care m a trimis in tara pentru a face operatia motivand ca ei pleaca in concediu si nu au timp de mine.Am facut interventia chirurgicala in Romania pe asigurarea sotului meu
iar recuperarea v a dura mai mult de 3 luni.Va rog din suflet sa mi spuneti ce pot face in acest caz?Cu locul de munca si daca voi putea fi despagubita in vreun fel?
Buna ziua,eu am buletinul si pasaportul scazute.Pe 20 iulie as vrea sa merg 2 zile la Praga.Eu locuiesc in italia.stiu ca daca merg la consulat sa refac buletinul nu reusesc sa il am pana pe 20 iulie.Aveti sfaturi? exista vreo modaalitate de aputea merge pt. 2 zile la Praga? Sau de a face un document provisoriu? Multumesc
Buna ziua,as vrea sa stiu dc pot pleca cu fetita de 2 ani cu avionu din italia in romania avand pasaport individual.Imi trebuie acordul tatalui.Multumesc
Buna ziua,
Daca nasc in Romania desi si eu si sotul avem rezidenta in Italia (sotul lucreaza cu acte in italia, eu nu lucrez deloc), mai primim acei bani pt nastere?
Multumesc
sunt moldoveanca cu pasaport romin muncesc in italia pe baza de contract,intrebarea mea este daca voi benificia si eu la pensie de ceva vàrsind contribute in italia
Buna ziua,
Se poate sa ma jutati si pe mine cu problema expusa in data de 23 maggio 2013 17:19???
Va multumsc mult
Buna ziua d na avocat CRISTINA as avea si eu o intrebare scurta ,eu sunt in somaj in italia si ma descurc greu daca as merge in romania si as lucra angajat la o firma ma poate gasi in italia si imi poate bloca somajul,,,multumesc
Întrebări şi răspunsuri în noua rubrică Sfatul avocatului la următorul link http://www.romeninitalia.com/2013/05/sfatul-avocatului.html
Non sono consentiti nuovi commenti.