La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 6 marzo 2012

Coppie ed unioni di fatto

L’unione civile consiste nella convivenza fra due persone che non accedono volontariamente all'istituto giuridico del matrimonio e che provano l'esistenza di una relazione stabile o di una coabitazione duratura.

Tale convivenza in maniera stabile e continua crea diritti all'interno dell’Unione Europea, anche se l'unione non è registrata presso le autorità.

Il governo italiano riconosce tramite il contratto di convivenza i diritti e doveri, che si stabiliscono nelle unioni civili, in materia di proprietà, successione e assegni alimentari o la pensione di reversibilità. Nella pratica, però, tale contratto incontra ancora difficoltà di sfruttare i diritti.

Quando uno dei partner dell’unione civile non è un cittadino comunitario, la legge n. 30/2007, che recepisce la direttiva 2004/38/CE stabilisce che le autorità locali sono tenute a favorire il suo ingresso e soggiorno sul territorio con la condizione assoluta di dimostrare la convivenza di fatto o il legame della relazione stabile.
Ulteriori su: www.europa.eu

Dr.ssa Cristina Giorgiana Tutu
Avvocato praticante
cristina.tutu@romeninitalia.com

85 commenti:

mndnico ha detto...

voglio sapere si io ho fatto un contratto di convivenza in italia con un italiano--perche il comune nn mi da la residenza in comune dove abita mio compagno

ps io sono rumena

Cristina Tutu, avocat stagiar ha detto...

Puteti sa imi explicati mai bine? Multumesc

liliana ha detto...

eu sunt o romanca ce lucrez de 7 ani in Italia ca badante la aceeasi casa.Eu am avut un accidente stradale in timp ce acompaniam la doamna unde lucrez la spital pt.control medical(mentionez ca pe contractul meu nu sunt trecuta ca insotitoare in afara casei in masina)am fost tamponati si numai eu am suferit traume, mentionez ca eram in masina de la misericordia specie ambulanta si am facut un"colpo di frusta" in care am facut diverse controale la urgenza pt.ca aveam dolori maridar nimeni nu mi-a spus ce trebuie sa fac dupa 3 luni am mers la un doctor fizioterapeut si mi-a spus ca trebuie sa fac la rezonanza magnetica am facut aceasta si a rezultat ca am "prosturazione minima discale in c4-c5,c5-c6che contatt appena il sacco durale senza detarminare compressioni di struture nervose.Am bratul stang amortit am facut eletromiografia mi-a rezultat"anomalie erogene con carattere irritativo, nei territori radicolari di c7,(c8) a sinistra.Toate acestea sau succes in 6 august2008,Eu de atunci stau rau si nimeni nu ma ajuta, merg la doctorul de familie imi spune mereu ca e la cervicale dar ca sa fac controale mai aprofundite la un specialist, nu.Eu acum cand scriu acest mesaj, am fost la medicul legist de tribunal pentru a se ajunge la o concluzie,mentionez ca eu dupa incident am apelat la un avocat privat(la asigugurazioni mi-au dat 1524E)(avocatul era nepotuldoamnei unde lucrez si dupa un an si jumatate nu mi-a rezolvat nimic)am schimbat la un alt avocat,aici s-a prezentat si de la asigurazioni una persona si din partea de la avocat un doctor, aici mi-au facut diverse intrebari in legatura cu accidentul,si niste miscari cu capul din care eu nu pot sa adorm mi se invarte camera cu mine si dureri mari in bratul sting.Din cate am inteles euar fi ca eu , eu cand am facut rezonanta magnetica am facut si pentru bacino din care rezulta"moderata sclerozi di entrambe le articolazioni sacro-iliache a sinistra senza segni di sofferenza infiammatoria in fase di acuzie, si aceasta ar fi ca eu as avea alte cauze, eu prima nu am avut niciodata dureri de cervicale sau de brat, de aceea v-am sria aceste randuri ca nimeni nu ma ajuta ca nu mai suport aceste dureri in fiecare zi, am ameteli continui de cap dureri de la brat acum caand scriu aceste randuri am ameteli puternice si dureri.Mi-a mai spus ca de ce nu am facut zilele de concediu medical, iar eu le am spus ca aam fost dar responsaabilul de la I.N.P.S mi-a spus ca sunt toti plecati in concediu de odihna si nu este nimeni care sa mi-l faca, mentionez ca acesta trebuie facut in 3 zile de la accident.EU nu stiu ce sa mai fac si unde sa primesc un sprijin ca sa pot iesi din acest cerc doloros. multumesc si astept un raspuns la disperarea mea

Anonimo ha detto...

Ca sa vezi ..au trecut 3 zile dela accident...daca era vb de un italian alttfel stateau lucrurile.

Anonimo ha detto...

buna ziua am si eu o problema am lucrat la o spalatorie auto de 5 ani la negru si acum de vreo doua luni a pus sechestru pentru ca nu avea un depurator si de atunci ma tine acasa fara sa ma plateasca cum as putea sa fac sami recuperez toate drepturile dat fiind ca am lucrat 5 ani la negru si nu a platit taxe nimic va rog ajutatima astept raspuns

Unknown ha detto...

Buna ziua. Va rog frumos, mi-ati putea spune ce acte sunt necesare pentru casatoria (civila si religioasa, daca e posibila) a doi tineri romani, cu rezidenta in Italia? daca trebuie neaparat sa ne intoarcem in tara sau putem rezolva de aici ( Pordenone, FVG )? Va multumesc.

Anonimo ha detto...

buna seara, sper sa mai raspunda cineva si la problema mea. in 2010 am facut un credit la banca (compas) si acum nu mai am posibilitatea sa il platesc. as dori sa stiu ce consecinte ar putea avea asupra mea daca nu mai platesc. va multumesc

Claudia Spiridon - avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 25 luglio 2013 23:57.

Buna seara,banca va va da sigur in judecata si va veti trezi cu executorul judecatoresc care va pune poprire pe salar,va poate sechestra masina si sa o scoata la vanzare,sau casa chiar daca o aveti in Romania.In plus veti fi inregistrat in banca de date ca fiind rau platitor si nu veti mai putea beneficia in viata dvs.de alte imprumuturi la banci in toata lumea.
Faceti tot posibilul si platiti...

Anonimo ha detto...

Buna ziua am si eu o problema,lucrez come badante si am un venit de aproape 15 mii de euro pe an cam ar trebui sa platesc aceasta taxa dell IRPEF pentru anul trecut 2012.ca nu am facut pana acuma declaratia de venit.va multumesc mult.



Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna ziua, nu pot spune cat patiti, mergeti la un CAF, acolo va vor calcula totul dupa ce scad eventuale cheltuieli facute de dvs

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am si eu o antrebare la dv.pentru aceasta taxsa IRPEF se calculeaza si bani de pe concediu si al 13 salariu ori numai salariul de pe 12 luni.va multumesc mult

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 agosto 2013 15:37.

Buna ziua,pentru a face modelul UNICO,deci ca sa platiti IRPEFse calculeaza tinand cont de tot venitul pe anul trecut,inclusiv banii de concediu si al 13°salar.

Anonimo ha detto...

am un prieten care a fugit din italia in urma cu 9 ani si mai avea de executat 3 luni de inchisoare de minori , acum daca ar ajunge in italia ar putea avea probleme?
totus a trecut 9 ani si plus era si minor pe timpul acela.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 21 agosto 2013 20:58.

DA,SIGUR va avea probleme(nu spun ar putea).La primul control al identitatii sale va rezulta cine este,cand a fugit,nu doar ca mai avea de executat 3 luni de inchisoare...dupa fuga ,cu siguranta a fost condamnat pentru EVADARE.Chiar daca au trecut 9 ani nu e nimic,el va fi toata viata persecutat de trecutul sau.Mai mult decat atat,nu stiu pentru ce a fost condamnat,dar risca foarte mult sa fie inchis.

Anonimo ha detto...

Chiar daca a fost la un gen internat uu chiar inchisoare? totusi a fost o greseala pe vremea aceea era si minor, si plus nu mai avea foarte mult de facut .

Anonimo ha detto...

Am si eu o intrebare asemanatoare dar in Germania , se procedeaza la fel? Doar ca respectivul are de facut 5 luni acolo.Sau se plateste o suma de bani pentru a fii achitat asa am inteles . Multumesc frumos

Anonimo ha detto...

Si am uitat sa intreb, nu trebuia sa vina in tara dupa el? a mai avut un prieten care a fost arestat in romania pentru antecedentele din italia dar el era major in timpul acela.

Claudia Spiridon avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajele din 24/08/2013 ore 22.50 si 23.09

Buna seara, nu conteaza daca mai avea putin de exacutat, savarseste infractiunea de EVADARE chiar si daca ar mai fi avut cateva ore, cand iesi se intocmesc niste formalitati.Daca era minor beneficiaza de circumstante atenuante (adica pedeapsa mai mica),dar pricum e condamnat.Nu l-au arestat in Romania pana acum, pote pt.ca infractiunea e mai putin grava...

Anonimo ha detto...

Buna seara si multumesc ca imi raspunde-ti, a facut un jaf intr-o banca , este destul de grav zic eu, doar ca el a avut un tratament mai special in comunitate datorata faptului ca toti si-au dat seama ca a fost o eroare in viata lui vazand ce comportament are si cat de cooperant a fost. Directorul comunitatii l-a apreciat foarte mult ba chiar a vrut sa-l angajeze acolo. Dar a avut un deces in familie si nu a mai gandit limpede si a fugit fara sa zica nimic nimanui.

Anonimo ha detto...
Questo commento è stato eliminato da un amministratore del blog.
Anonimo ha detto...

Buna seara! Atat eu cat si sotul suntem in Italia de 10 ani,timp in care am muncit in regula si nu la negru.Daca un maine noi intentionam sa ne intoarcem definitiv in Romania,statul Italian ne datoreaza ceva din tot contributele platit in toti acesti ani? Va multumesc anticipat !

Claudia Spiridon avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din06 settembre 2013 00:16.

Buna seara doamna,La ora actuala,daca ati muncit 10 ani norma intreaga(8 ore pe zi)aveti dreptul la pensie pentru vechime minima in campul muncii ce va fi platita de statul Italian.Si cei ce lucreaza mai putin de 10 ani,pot transfera aceasta perioada in Romania ,cumulandu-se cu anii de munca facuti acolo,primind pensie in Romania;sau invers,se transfera anii de munca din Romania in Italia si se primeste pensie aici.Important e ca la varsta pensionarii sa va informati bine si sa alegeti varianta cea mai convenabila dvs.

Anonimo ha detto...

buna ziua doamna avocat,timp de 7 ani am lucrat in santierul naval din genova la 3 firme cu contract indeterminat.in 2011 am facut un credit de 10000 e la banca unde am contul..in 31 iuglie 2012 firma a inceput sa aibe probleme si ne a pus in cassa integrazione straordinaria.ptr un an..in lettera pe care ne au dat o mai scria ca daca firma nu isi revine un nr de 20 de angajati fara sa fie niminalizati vor iesi ori la pensie ori in mobilita...in acest an am primit regular doar 3 luni banii ptr CIGS..SI DIN MARTIE NIMIC...comercialista nu a mai inaintat comunicazione la INPS cu cei care treb sa primeasca banii ptr ca ea la randul ei nu isi primise salariul de 5 luni..si uite ne pe toti disperati ..cu datorii la chirie samd.inca mai asteptam banii cuveniti iar acum ca sa terminat cassa integr nu nea fost acceptat trecerea la mobilita ptr ca firma nu are bani....creditul este asigurat ptr motive de dissocupazuone temporara noi ne am intors intre timp in romania...cei de la banca ma suna sa platesc dar cum?(ar trebui sa platesc lunar iar assicurazionea imi ramburseaza banii mai tarziu)...ce se intampla daca nu o sa imi mai gasesc de lucru in italia...ca sa pot plati..eu nu am nici o proprietate in italia doar in romania un ap...va multumec

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Buna seara, aveti posibilitatea sa-mi trimiteti pe e-mail-ul meu (claudiaspiridon@yahoo.it) toate actele referitoare la imprumut (contractul cu banca si cel de asigurare).Ati primit si solicitari scrise de la banca ca sa platiti?

Anonimo ha detto...

o sa va trimit actele toate da! de indata ce o sa am si documentul de inscriere pe listele de dissocupazione o sa fac o copie si o sa le o trimit...ei cei de la banca imi trimit mesaje pe nr de italia ca sunt in debit cu vreo 2000 euro compree interesele cred...eu cand am intrat in cassa integrazione am facut comuicazione la assicurazione cu lettera pentru CIGS SI ALTE ACTE CERUTE DE EI..DUPA 2 SAPTAMANI AM PRIMIT PRIN POSTA O LETTERA DE LA ASSICURAZIONE CU DESCHIDEREA SINISTRULUI CU NR..MULTUMESC

tudor ha detto...

Buna!lucrez in italia cu contract de munca din 19martie 2013 pina in 23septembrie 2013.as dori sa va intreb daca pot beneficia de mini aspi.daca da de ce acte sint nevoie si daca am sa ma mai prezint pentru ceva semnatura pt somaj in perioada de cind depun actele.si cit dureaza aproximativ pina ce intra somajul asta in cazul ca beneficiez de el.o data intors in tara in cazul ca beneficiez de somaj....dupa ce perioada ma pot angaja cu carte de munca in romania.va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna,ziua am si eu o intrebare la dv.in acesta taxa IRPEF. nu ar trebui sa platim noi care lucram cume badante,ca in contracto de lucru se spune asa.ca vita e alogio nu se plateste nimic,dar ne-au trecut si apa gunoiul ex.....ca eu am platit toate acestea!si am intrebat de ce si nu a stiut nici unul sa-mi dea raspuns si de aceia va rog pe dv daca puteti sa-mi dati un raspuns va multumesc mult.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 12 settembre 2013 16:28.

Buna ziua domnul Tudor.Ati mai lucrat cu contract de munca in Italia anterior acestei perioade?( 19 martie 2013).Mini ASPI se acorda doar daca aveti lucrati in Italia,regular,minim doi ani anterior acestei perioade.Daca da,aveti dreptul la acest tip de somaj.Cererea se face pana in luna martie 2014 (dupa ce primiti modelul CUD de la locul de munca).Trebuie sa fiti rezident in Italia,sa aveti un cont deschis la o banca si se face prin intermediul Patronatelor.Nu este determinata perioada in care primiti banii,e posibil o luna sau mai mult.In Romania va puteti angaja cu carte de munca incepand din ianuarie 2014,deoarece Mini ASPI vizeaza anul anterior 2013.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Rspuns la mesajul din 14 settembre 2013 16:10.

Buna ziua doamna,nu trebuie sa platiti apa,gunoi.Acestea fac parte din "vitto e alloggio" ce sunt in sarcina persoanelor asistite.Acestea sunt prevederile contractuale in CCNL per Colf e badanti 2013. Daca dvs.traiti in casa lor in calitate de "badante convivente",daca primaria le cere(e normal sa le ceara) trebuie sa le plateasca patronul.

P.S.N-am inteles intrebarea chiar bine,daca mai aveti nelamuriri incercati sa fiti mai clara.Faceti fraze concise.

tudor ha detto...

Doamna avocat Claudia Spiridon .intre timp pina ce am primit raspunsul de la dumneavoastra am fost de m am interesat la somaj.nu vreau sa va contrazic dar doamnele de acolo mi au zis ca am dreptul la mini aspi si doar daca am doar anul acesta lucrat in italia...corespund cu perioada lucrata pt mini aspi.pe 24 am programare pt depunerea actelor dupa ce trebuie sa merg mai intii la centro de impiego

Anonimo ha detto...

Buna seara,
As vrea sa va intreb daca: eu lucand in Italia cu P.IVA vreau sa platesc pensia in Romania si nu aici, se poate? si cum pot face sa inchid cu Pensi privata de aici (daca se poate plati in Romania) pentru ca vor in acelasi timp tot sa platesti.
Multimesc!

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 24 settembre 2013 23:22

Buna ziua plata pensiei nu e la alegerea noastra ele se platesc acolo unde se are rezidenta si unde se realizeaza venitul.Nu inteleg de ce vorbiti de o pensie privata in Italia,ati facut un contract in acest sens?In Romania puteti sa platiti o pensie in privat,dar asta nu va scuteste de plata taxelor legale in Italia.

Anonimo ha detto...

buna ziua doamna avocat,pe 31 iulie s a terminat CIGS ptr noi cei 60 de angajati ... titularul firmei a disparut asa ca noi tutelati de sindicat am fost licenziati dupa care ne am inscris pe listele de mobilita..(din acordul cu sìndicatele rezulta ca firma are un excedent de 20 de angajati care pe 1 august unii vor pleca la pensie iar ceilalti vor merge in mobilita) prin urmare dupa o luna INPS ul nu ne a aprobat aceasta mobilita ptr ca era gresit intocmit acordul cu sindicatele..prin urmare ne au reangajat pe toti ,cei de la sindicat ne spun ca le carte sono gia fatte -ca dupa ei o sa ne fie 90% aprobata la mobilita dar ca nu depnde doar de sindicat ci de INPS! problema e ca ptr noi au trecut deja 2 luni fara nici un sprijin financiar si nu stim ce va urma...ei mai spun ca daca nu o sa se aprobe somajul de 3 ani in cazul meu,o sa ne inscriem la ASPI...8 LUNI..DECI MAI TREC VREO 2 LUNI PANA SA STIM CE O SA FACEM...rezultam angajati dar fara bustapaga...nu stiu daca m am exprimat corect si daca ati inteles ceva! ce ne sfatuiti sa facem? sa ne dam demisia ptr justa cauza si sa ne inscriem la ASPI sau ...ce ? sa asteptam o decizie care poate fi negativa? firma este in procedura de faliment! nu inteleg ...trebuie intai sa falimenteze si apoi ne licenziaza colectiv ca sa luam mobilita? multumesc

cessar ha detto...

buna seara, lucrez in Italia din 03 sept. 2010,am contract indeterminat party-time ,4 ore 3zile adica 12 ore la saptamana,problema este ca eu am lucrat 8 ore in fiecare zi si 10 ore sambata, nu mi-a trecut orele in bustabaga si nici nu vrea sa le plateasca vrea sa ne licentieze acum si mi-a zis ca nu am niciun drept sa cer ceva t.f.r., concedii, care repet nu mi le-a platit sau licentiament. i-am zis : pai cum facem cu zilele care le-am lucrat suplimentar?sunt 3 ani, i-am zis ca merg sa ma interesez la inspectoratul de lavoro, si acum ne tine la munca doar cate ore scrie in contract ca-i frica de controale. Suntem doi angajati in aceeasi situatie, ce putem face ca sa ne recuperam banii pe orele lucrate la negru pe 3 ani in urma,mentionez ca lucrez in lavaggio auto,intr-o benzinarie in Bologna,...multumesc mult si astept un raspuns, m-am inscris la sindecat, am sansa sa-mi recuperez drepturile care mi se cuvin?

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 03 ottobre 2013 21:17

Buna ziua domnul Cezar,sa inteleg ca dvs.lucrati 8 ore pe zi si 10 ore sambata si ati acceptat sa fiti platit dor pt.12 ore saptamanale?Ori va platea toate orele,o parte la negru si o parte pt.cele 12 ore din contract?Prin intermediul sindicatului puteti sa-l dati in judecata,trebuiesc facute conturile cu cat v-ar datora si trebuiesc martori directi.Bafta!

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 30 settembre 2013 17:43.

Buna ziua,imi pare rau de situatia prin care treceti.
Va raspund la obiect: Voi nu mai sunteti angajati,sunteti deja concediati dat fiind ca ati facut cerere pentru mobilitate(falimentul firmei este de fapt conditia ca angajatii sai ,dupa ce sunt concediati,sa poata primi CIGS si acum mobilità).
Va convine sa asteptati raspunsul de la INPS,deoarece pentru mobilità sunteti platiti pe o perioada mai lunga de timp(inteleg ca dvs. avti mai mult de 50 de ani pt.ca aveti dreptul la 3 ani de mobilità) si,sunteti inscrisi pe liste speciale la Centro d'Impiego(adica,daca o alta firma va angajeaza are dreptul la niste facilitati fiscale).Eu as proceda asa.
Daca vi se refuza cererea oricum puteti cere ASPI(dvs.primiti pt.12 luni daca aveti peste 50 ani).
Din pacate plata de catre Inps,in toate cazurile, incepe mereu dupa 2-3 luni,retroactiv de la data cererii si apoi se va face lunar.Stiu ca e greu sa treaca luna si sa nu primesti un ban.
Toate cele bune!

Anonimo ha detto...

Buna seara. Locuiesc in Bucuresti impreuna cu cei doi copii minori, divortata de 3 ani de un cetatean italian. Va rog, daca puteti, sa-mi certificati daca in Italia, pentru eliberarea pasaportului personal, fostului meu sot i se cere acordul meu. Am primit de la el o hartie pe care el sustine ca i-a fost data de politia din Sorrento prin care eu trebuie sa-mi dau acordul daca i se poate sau nu elibera pasaport. De asemenea, pe hartie trebuie sa-mi scriu datele personale , inclusiv copiii. Este normal asa ceva? Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...

Buna seara.Sunt in Italia din 2007 si am lucrat cu contract indeterminat pana in 2012,in prezent fiind in somaj pana in luna decembrie 2013.De doi ani in urma ,in tara,sunt la pensie anticipata iar din septembrie anul acesta ,s-a facut conversia la pensia de varsta.In Romania am o vechime de 31 ani si o pensie f mica,motiv pentru care vreau sa cumulez vechimea din cele doua tari.Intrebarile mele referitoare la acest demers sunt:
1-care este castigul financiar pe acesti ani lucrati in Italia?
2-pentru a cere la INMS actele doveditoare ale contributiilor platite(am, daca e mai bine, si CUD-urile pe acesti ani) nu ma incurca faptul ca in Italia sunt in somaj si in Romania la pensie?se impaca cele doua statute?
Multumesc anticipat,
Maria

marian ha detto...

Buna seara ,d-na avocat ,am urmatoarea intrebare :- un roman de 10 ani in Italia doreste sa se casatoreasca cu o romanca din Republica Moldova cu permis de sedere si cu contract de munca de 12 ani in Italia . UNDE SI CUM POT AVEA CERTIFICAT DE CASATORIE ?Multumesc .Doamne Ajuta .

marian ha detto...

Iertati-ma doamna avocat ,mai am o intrebare , in Republica Moldova sunt recunoscuti pentru pensie ani de munca lucrati in Italia ? Multumesc .

Adrian ha detto...

Buna ziua, d-na avocat, inca sunt angajat la o firma din italia de anul trecut de pe data de 1 decembrie cu contract de 1 an, sunt incadrat la METALMECCANICI ARTIGIANI, livello5, operaio saldatore la o firma ce produce cisterne antiincendiu cu dimensiuni de pana la 18 metri lungime si cu diametru de3.5 metri.
Acearsa firma sete formata din : 2 frati (patronii), tatal lor care a iesit la pensie si le-a lasat firma pe mana copiilor care mai vine si el pe la munca, secretara, eu si inca 2 romani, 2 pensionari italieni cu contract de munca, 4 italieni din care unu artigian
Am lucrat luna lui decembrie iar pe 10 ianuarie am primit busta paga cu inca o foaie unde este scris de mana de patron toate orele lucrate cele normale si cele extra. Am observat ca-mi lipsesc 4 ore, m-am gandit ca poate nu stiu eu sa calculez si mi-a fost rusine sa intreb ca sa nu ma fac de ras. Luna lui ianuarie am primit busta paga pe 11 februarie unde am constatat ca imi lipsesc 4 ore si din aceasa. In data de 12 februarie mi-am facu curaj si am mers in birou la secretara unde i-am explicat ca este posibil sa fie gresita busta paga si am specificat ca si cea din decembrie, mi-am cerut scuze in caz ca este vina mea si nu am stiut eu sa controlez.

Adrian ha detto...

A doua zi a venit secretara la mine unde mi-a spus ca am dreptate si ca a rezolvat problema cu luna lui ianuarie si ca luna viitoare o sa imi intre banii si pe orele lipsa. Am intrebat daca s-a luat in calcul si orele din decembrie la care dansa mi-a raspunz ca patronul a zis ca trebuia sa vin atunci cand am vazut nu acum si ca nu poate sa faca nimic.
Pe data de 10 ianuarie am avut un accident de munca dupa ce patronul meu m-a pus sa sar de pe un contaiar metalic inalt de aproape 2 metri fara a-mi pune scara "mi-a sarit piciorul din genunchi", patronul mi-a zis sa nu ma duc la spital ci sa stau acasa cu gheata, m-a dus nevasta patronului acasa, de acasa m-a dus cumnata mea la spital la urgenta.La urgenta mi-au specificat : " riferito infortunio sul lavoro, trauma distorsivo ginocchio destro ".
Am avut certificat de infortunio de pe data de 10.01.2013 - 27.01.2013
Am facut o risonanta magnetica "R.M.N." pe data de 07.02.2013 unde la rezultatul acesteia imi spune ca am suferit o ruptura de menisc si de ligamente.
De pe data 28.01.2013 -23.04.2013 am lucrat.
Pe data de 24.04.2014 am facut operatia pentru menisc.cu cerificat de malatie din data de 24.04.2013 - 17.05.2013
Din data de 20.05.2013 am lucrat pana in data de 26.06.2013
Din data 27.06.2013 am luat medical pana in data de 12.07.2013 pentru ca mi-sa umflat genunchiul si nu am mai putut lucra.
Din data de 15.07.2013 am reinceput lucrul, am rezistat decat pana in data de 20.07.2013
Din data de 20.07.2013 am prins certificat de malatie. In aceasta saptamana am fost sunat de mai multe ori de patronii mei (doi frati cu varsta intre 33 si 37 ani) intrebandu-ma cand vin la munca. Ultima data m-a sunat cel mare spunandu-mi ca daca eu nu ma prezint la munca vineri 26.07.2013 pentru mine sa terminat cu munca, i-am raspuns ca eu nu am cum sa vin la munca in aceasta situatie cu genunchiul umflat aproape triplu de cat este un genunchi normal la care el imi spune ca isi angajeaza un alt muncitor in locul meu si cu mine s-a terminat.

Adrian ha detto...

La cateva zile imi face o vizita un coleg de servici roman si imi spune ca sa nu intrerup medicalul caci a auzit patronii urland in birou si zicand ca vor sa ma licentieze cu prima ocazie cum termin medicalul.
Eu in acel moment mi-am facut programare sa ma operez pentru ligamente, si am prelungit medicalul pana la data de 20.09.2013
pe data de 12.09 2013 am fost operat de ligamenteunde am stat internat de pe data de 12.09 pana pe data 15.09.2013
Am fost invata de catre diferita persoane ca eu trebuie sa fiu in infortunio nici de cum malatie pentru ca eu m-am accidentat la munca si eu am probleme la acelasi picior acelasi genunchi de cand m-am accidentat.
Am fost la INAIL si le-am explicat toata povestea, le-am lasat toate actele ce mi le-au cerut si din data de 23.09.2013 m-am trecut pe infortunio. Pe data de 18.10.2013 trebuie sa ma duc sa-mi prelungesc infortunio, pe data de 15.10.2013 trebuie sa ma duc la spital sa incep sedintele pentru fizioterapie care pentru inceput o sa fie 20, cate 3 pe saptamana.
Pe data de 10.09.2013 trebuia sa-mi faca plata pe malatie, am asteptat pana pe data de 19.09.2013 si banii nu au intrat. Am sunat la firma unde patronul mi-a spus "pentru tine nu este timp de vorbit, iti iei un avocat si vorvim intre avocati " si mi-a inchis telefonul. Am sunat la sindecat si am explicat, mi-au facut o programare pentru a doua zi.
Pe data 20.09.2013 m-am prezentat la sindecat si am spus ce sa intamplat, acesta le-a trimis un fac cum ca trebuie sa raspunda urgent ce se intampla cu plata care nu a fost facuta avand in vedere ca ei au la cunostinta ca toti angajatii au primit salarile in afata de mine.

Adrian ha detto...

A doua zi 20.09.2013 am sunat la sindicat sa vad ce se intampla, am fost anuntat ca patronii mei au raspuns printr-un mail spunand ca totul este ok si ca eu am cec bancar facut sa ma prezint sa il ridic personal avand in vedere ce eu eram operat de numai 8 zile.
Busta paga pe luna lui iulie si august nu mi le-au expediat la domiciliu cum ar trebui si au sustinut sa vin personal sa le iau avand in vedere ca eu eram in incapacitate de a merge avand ligamentele rupte.
Pe data de 23.09.2013 m-am porezentat la servici in carje, m-au primit in birou, eu , secretara, cei doi frati si nevasta patronului cel mare. Secretara mi-a aruncat un brat de documente pe birou zicandu-mi ca tre sa le semnez, am spus ca eu nu semnez nimic la care patronul cel mate a inceput sa urle la mine si sa arunce cu actele in stanga si in dreapta si sa ma jigneasca, sa semnez, am semnat doar 3 foi unde specifica ca am primit masca, manusi si dopuri de urechi, in datele respective. Eu nu sunt convins ca acele date erau corecte, nu am de unde sa stiu. Dupa mi-a dat sa semnez alte acte si am intrebat ce sunt si secrtetara mi-a zis ca la fel si i-am spus sa imi citeasca ea, a inceput sa cicteasca cum ca am primit manusi, mascute, dopuri de urechi, BOCANCI, cand am auzit bocanci care eu nu am primit asa ceva am zis ca eu nu mai semnez nimic si daca doresc sa-mi faca cate o copie sa-mi dea sa stau acasa cu cineva care este capabil sa imi explice ce scrie, si daca sunt de acord cu ce scrie o sa semnez.
Patronul al mare parca inebunise asa urla, facuse spume la colturile gurii, mi-a luat actele cu cecul bancar si mi le-a aruncat afara din birou pe jos zicandu-mi ca eu de acolo tre sa le iau nu de la el din oficiu de pe biroul lui, mi-au fost ridicate de catre sotia acestuia si inmana.
Dupa toate acestea timp de 15 minute de urlete, injuraturi si blesteme, cand am pus mana pe acte le-am bagat in buzunar si am zis "imi pare rau dar eu nu mai pot sta, buna ziua", am intors spatele si am dat sa plec, fratele cel mic intervine zicand ca nu au incheiat si ca are si el sa-mi zica ceva, m-am intosr la el si i-am zis "imi pare rau nu mai am timp sa stau, acum eu trebuie sa plec " si am plecat lasandu-i un oficiu urland, ijurand si blestamand la mine.

Adrian ha detto...

Vreau sa specific caci in toata aceasta perioada de cand m-am accidentat la munca cat timp am lucrat patronii mei au inceput sa se comporte rau cu mine, ssa urle la mine fara motiv, sa imi gaseasca greseli la munca pe care eu nu le faceam, am incercat sa le explic ca gresesc au inceput sa urle la mine ca le raspund, m-au pus sa vopsesc in ploaie, sa car fiare la mana de pana la 60 kg spunand ca macaraua consuma curent, le-am cerut echipament, a treia oara cand le-am zis m-au bagat in birou si au inceput sa urle la mine spunandu-mi cum de imi permit eu sa le cer echipament de munca (salopeta si bocanci) cand eu sunt angajat de 3 luni si altii care lucreaza pentru ei de ani de zile nu le cer, ca inceo sa-i enervez si sa nu se mai repete. Manusile de lucru imi spuneau in repetate randuri ca trebuie sa le schimba la 20 zile desi ele se puteau rupe si in prima zi doar lucram cu fier, dopuri de urechi sa le schimb la 10 zile desi dopurile sunt de unica folosinta, vestiar nu aveam unde sa ne schimbam si ne schimbam in capanone, baie este una de 1 X 2 m plina de mizerie cu un W.C. turcesc si o chiuveta facuta de un coleg la servici, aspiratoarele de fum nu fac fata, sunt plangeri facute pentu zgomot de vecinii din apropiere la care vin carabinierii stau 1 ora 2 in birou cu ei si pleaca, vin controale si pleca cu carnati si salam in plasa, tatal celor doi frati faca acasa la el pe fiecare an salam si carnati, nimeni nu le face nimic.
De multe ori spalam cu diluant si vopseam cisterne in interior si capanonele unde se fac cisternele unde se sudeaza se taie cu flexul, imi puneau un carton in fata gurii pe unde intram in cisterna, si alti colegi lucrau pe langa mine chiar si la 2 metri.
A venit controlu sa masoare zgomotu dupa pranz, pana in pranz sa lucrat, la pranz au trimis muncitorii acasa si au oprit decat 3, au oprit utilajele sa nu se faca zgomot in timpul controlului.
Dupa cum specific caci sunt incadrat ca sudor pot spune ca am sudat decat de maxim 10 ori in rest m-au pus la vopsit cisterne interioare si exterioare. aspiratoarele care se baga in cisterna cand vopsesti nu fac fata sunt praf.
Am cerut sa mi se dea masca cu tamburi pentru vopsit, trebuia sa vopsesc o cisterna pe exterior la care mi-sa dat o mascuta de praf si zicandu-mi ca cele cu tambur sunt decat pentru atunci cand se vopseste in interior.
Toti sudorii folosesc mascute de praf pentru fum.
Te pune sa faci cate ceva si in 2 minute te trezesti cu ei in spatele tau tipand la tine daca esti gata.
Cel mic 50% din o zi de munca el blesteama si injura.
Venea din senin la mine si incepea sa urle la mine intrebandu-ma cine este seful iar eu trebuia sa spun ca el

Adrian ha detto...

Erau momente cand ma duceam la el sa ii spun ca am terminat si sa imi dea de lucru iar el incepea sa urle la mine zicandsu-mi ce vreau, ce vreau
Ne-au pus sa spunem in caz ca vine controlu ca baia este alta in alt capanone vecin unde acolo nu este nici apa nici curent, este un capanone pe care se judeca ei cu unchiul lor pe el.
Am incercat sa le arat cum este piciorul de umflat si au zis ca nu vor sa vada si ca nu-i intereseaza, daca am genunchiul putin umflat asta nu inseamna ca trebuie sa stau acasa in conditile in care eu aveam ligamentele rupte.
In timpul medicalului ma sunai si imi spuneau sa vin la munca.
Am fost la medicul de familie sa imi prelungeasca medicalul iar acesta mi-a spus ca a fost sunat pe telefonul mobil de catre patronii mei. Nu mi-a spus ce a vorbit cu ei dat mi-a spus ca le-a zis sa nu-si mai permita sa-l mai sune niciodata.
Ma puneau sa spal cisterne cu diluant interior exterior si se vopsesc in acelasi capanone unde se sudeaza, se taie cu flexul, chiar si la 3 metri distanta.
Mau pus sa vopsesc sub o cisterna care era ridicata cu macaraua din capanone, un coleg italian vopsea lateralele iar eu sub, la care colegul meu imi spune intr-un moment cand eram decat noi doi ca sa ma grabesc ca sefu meu a legat cisterna cu lanturile mici care se golosesc pentru greutati mici
Ma punea sa mut capace metalice de 2.50 x 2 metri in doua persoane, sa le munatm sa le intoarcem pentru vopsit. Intr-o zi aveam de vopsit un capac mare, i-am zis ca sa ma ajute sa il intorc (ca fizic este mai mult decat dublu fata de mine) si mi-a raspuns ca nu reusim in doi.
Au angajat un baiat in locul meu la munca, pe data de 02.09.2013 a fost prima zi de munca, pe data de 04.09.2013 am auzit ca baiatu a luat foc pe data de 03.09.2013 reparand un cancel la poarta de la casa patronilor el cu inca un coleg. Problema este ca m-am interesat si acest baiat este ars aproape 80% din suprafata corpului si nu se stie daca mai scapa, pana acum doua saptamani stiam ca este in coma si ca sta mama lui langa el zi de zi si plange. au trecut de doua ori doi colegi de servici pe la el.
Eu nu cred ca un om in mediu extern poate lua foc pe o suprafata asa mare.
Acum doua saptamani un coleg roman vizitandu-ma mai des imi spune ca el in ziua accidentului a venit din tara si a trecut pe la servici sa anunte ca o sa inceapa lucrul de a doua zi. Acesta ajuns la servici a intrat in capanone unde era o liniste totala si doi colegi adunau cu perii pulbere de extintor de pe jos si de pe lamierele metalice, acesta a intrat in birou unde a gasi-o pe secretara si a intrebat-o ce sa intamplat? Aceasta a spus ca a luat fosc un baiat si ca sunt toti plecati, unii cu baiatu la spital iar restu sa aranjeje lucrurile, la care A DOUA ZI APARE IN ZIAR SI LA STIRI " http://www.ecodibergamo.it/videos/Video/27479/ " nici decum nu spune ca accidentul a fost produs la munca.
Dupa cum spun ei ca l-a stins colegul cu extintorul si la dus la spital cu propria masina, sa se verifice extintorul de la masina baiatului si toate extintoarele de la servici, sa vina expertii sa ia ADN sa verifice.

Adrian ha detto...

Eu cred dupa spusele colegului meu ca acel baiat italian in varsta de 34 ani a luat foc la servici intr-o cisterna de a reusit sa ia foc 80% din suprafata corpului, facandu-se explozie in cisterna l-au cuprins flacarile din toate partile, pana s-a mai potolit focul ca sa intre dupa el sa-l scoata afara a avut timp sa arda.
Toate acestea au fost spuse la sindicat care pana in ziua de azi nu a fost luata nici o masura.
Am umblat singur la INAIL sa ma trec in infortunio, eu nu m-au ajutat cu nimic, astept sa faca ceva, de doua saptamani astept sa imi faca programarea cu avocatul sa stau de vorba cu el dar nimic, sun si mi se spune ca nu are timp avocatul ca esteprea ocupat.
Sampamana trecuta am fost personal la sindecat si am sta de vorba cu baiatul la care imi este asa zisul dosar, eu nu am nimic la mana ca am fost la ei si le-am spus toate chestile astea, am stat cu baiatu de vorba si mi-a spus ca a fost contactat de patronii mei sa se intalneasca sa vorbeasca si ca s-ar fi intalnit cu ei.
Era foarte schimbat, nu era ca la inceput ca facem, ca ii dam in judecata, acum imi spune ca nu stie daca se poate face ceva, ca nu am martori (am decat un martor care a lucrat in aceeasi perioada cu mine si poate sa comfirme tot ceea ce spun si chiar mai multe lucruri pe care eu nu le stiu si este italian), ca sa asteptam pana reuseste sa faca programare cu avocatul ca este foarte ocupat si in plus ma intreba foarte calm pe o voce moale cand am zis ca imi expira contractu, ca si cum asteapta toata lumea sa imi expire contractu si eu sa nu mai pot face nimic.
Mia spus clar in fata ca el nu face pe DETECTIVUL
Oare si el a plecat cu plasa de carnati si salam ? Cati bani i-au oferit ca sa nu se implice?
Ce este de facut?
Stau degeaba si timpul trece, primesc cate un raspuns la doua saptamani si tot eu sun dupa ei. Pe mine nu ma anunta nimeni nimic.
Am decat un martor italian si inca un om de 50 ani care mai vine si-mi mai spune cate ceva dar ii este frica sa vorbesca zicandu-mi ca ii este frica pentru ca sta aproape de casa patronilor si ca nu prea are vecini si ca se poate astepta la orice din partea lor.
Sa ma duc la carabinieri? La cei care vin si stau cu patronii mei de vorba in birou?
Va rog sa imi raspundeti la mesajul meu..
BERGAMO NOTIZIE 04/09/2013 - L'Eco di Bergamo
www.ecodibergamo.it



Adrian ha detto...

Eu cred dupa spusele colegului meu ca acel baiat italian in varsta de 34 ani a luat foc la servici intr-o cisterna de a reusit sa ia foc 80% din suprafata corpului, facandu-se explozie in cisterna l-au cuprins flacarile din toate partile, pana s-a mai potolit focul ca sa intre dupa el sa-l scoata afara a avut timp sa arda.
Toate acestea au fost spuse la sindicat care pana in ziua de azi nu a fost luata nici o masura.
Am umblat singur la INAIL sa ma trec in infortunio, eu nu m-au ajutat cu nimic, astept sa faca ceva, de doua saptamani astept sa imi faca programarea cu avocatul sa stau de vorba cu el dar nimic, sun si mi se spune ca nu are timp avocatul ca esteprea ocupat.
Sampamana trecuta am fost personal la sindecat si am sta de vorba cu baiatul la care imi este asa zisul dosar, eu nu am nimic la mana ca am fost la ei si le-am spus toate chestile astea, am stat cu baiatu de vorba si mi-a spus ca a fost contactat de patronii mei sa se intalneasca sa vorbeasca si ca s-ar fi intalnit cu ei.
Era foarte schimbat, nu era ca la inceput ca facem, ca ii dam in judecata, acum imi spune ca nu stie daca se poate face ceva, ca nu am martori (am decat un martor care a lucrat in aceeasi perioada cu mine si poate sa comfirme tot ceea ce spun si chiar mai multe lucruri pe care eu nu le stiu si este italian), ca sa asteptam pana reuseste sa faca programare cu avocatul ca este foarte ocupat si in plus ma intreba foarte calm pe o voce moale cand am zis ca imi expira contractu, ca si cum asteapta toata lumea sa imi expire contractu si eu sa nu mai pot face nimic.
Mia spus clar in fata ca el nu face pe DETECTIVUL
Oare si el a plecat cu plasa de carnati si salam ? Cati bani i-au oferit ca sa nu se implice?
Ce este de facut?
Stau degeaba si timpul trece, primesc cate un raspuns la doua saptamani si tot eu sun dupa ei. Pe mine nu ma anunta nimeni nimic.
Am decat un martor italian si inca un om de 50 ani care mai vine si-mi mai spune cate ceva dar ii este frica sa vorbesca zicandu-mi ca ii este frica pentru ca sta aproape de casa patronilor si ca nu prea are vecini si ca se poate astepta la orice din partea lor.
Sa ma duc la carabinieri? La cei care vin si stau cu patronii mei de vorba in birou?
Vreau sa specific caci nu imi este rusine sa muncesc, dar nu accept bataia de joc, am terminat doua facultati si am venit in Italia pentru a gasi ceva de lucru caci este mai bine platit.
Va rog sa raspundeti la mesajul meu.
Sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac.
Sau daca este capabil cineva sa se ocupe de cazul meu.
Vreau decat sa se faca dreptate.
BERGAMO NOTIZIE 04/09/2013 - L'Eco di Bergamo
www.ecodibergamo.it

Anonimo ha detto...

.

Anonimo ha detto...

Se intampla ceva cu acest site ? Nu se mai vad alte comentarii si nici nu se primesc raspunsuri ! E normal ?

Adrian ha detto...

Au trecut doua saptamani, am intrat in a treia saptamana de cand astept ca cei de la sindicat sa imi faca programare cu avocatul lor, sun la ei si imi spun ca nu reusesc sa faca o programare pentru ca avocatul este foarte ocupat.
Car trebuie sa mai astept? Daca eu nu ii sun ei nici nu se obosesc.
Poate cineva sa-mi raspunde la problema mea?

Anonimo ha detto...

.

Adrian ha detto...

Ieri 30.10.2013 am fost la sindecat ca m-au chemat, acum cateva zile mi-au spus ca saptamana asta o sa ma intalnesc cu avocatul sa vorbim, ieri mi-au facut programare pe data de 20 noiembrie, zicand ca nu se poate mai devreme, busta-paga inca nu mi-au luat-o, de orele lipsa din decembrie de anul trecut nu stiu nimic, INAIL mi-a oprit 2000 euro zicand ca m-au platit odata iar cel ce se ocupa de mine de la sindecat nici pana acum nu mi-a dat un raspuns ce sa intamplat cu acei bani. Ce trebuie sa fac?

Anonimo ha detto...

Buna sera,am si eu o intrebare la dv..este adevarat ca de anul vitor nu se mai plateste aceasta tassa IRPEF.noi care suntem sub 15mille euro ( sau mai bine zis noi care facem lavoro domestico come badante) va multumesc foarte mult..

Anonimo ha detto...

Buna sera,am si eu o intrbare la dv.cand trebuie sa-mi dea il CUD- el datore di lavoro ca eu sa pot face declaratia de venit ,pentru anul vitor-2014-(pentru ca mie nu-mi face bustapaga primesc salarul la sfarsitul luni si la 3 luni imi aduce ricevuta ca mia platit contributele)va multumesc foarte mult.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 04 novembre 2013 18:16.

Buna seara, deduc ca munciti ca badanta. In cazul dvs.angajatorul nu e obligat sa va dea CUD (nu e prevazut in contractul pt.badante), dar va da o declaratie in care scrie cat v-a platit in anul precedent. Aceasta declaratie se da in luna martie 2014 pentru venitul din anul 2013. Sunteti obligata sa faceti declaratia de venituri care se chiama MODELLO UNICO (740) numai in cazul in care depasiti un venit anual de 8.000 € (asa a fost pt. anul 2013,posibil pt.anul viitor sa fie mai mare,vom vedea).Daca castigati mai putin de 8.000 € nu trebuie sa faceti declaratie pe venituri in Italia.

Eugen costandis ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Anonimo ha detto...

Lucrez ca bafanta de 4ani in italia acum mia murit batrina mam dus la imps si miam facut pentru dezocupatione si am spus ca nu am primit tredicesma nici feri in acesti ani mia spus ca sa stau linistita cami socoteste tot simi da dar eu ma gindesc ca patrpana mea lucreaza la comuna si se cunoadte cu cei de la imps poate sa faca ceva sa numi dea acesti bani? Va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am si eu o intrebare la dv.La ce ne foloseste-Tessera-Sindacale.pentru ca de cate ori ma duc sa mai intreb cate ceva ei ma-ntreaba daca am tessera .S. va multumesc mult.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 13 dicembre 2013 10:25 .

Buna seara doamna, in ce priveste somajul, daca vi s-a dat un numar de inregistrare al protocolului, patroana nu poate face nimic ca sa nu primiti somajul. rebuie sa primiti un raspuns scris de la INPS daca vi se aproba sau nu cererea. In privinta faptului ca nu ati primit tredicezima, ferie si liquidazione INPS nu trebuie sa va dea banii, nu e obligatia lor. Acesti bani trebuie sa-i cereti de la patoana, ea e obligata sa vi le dea. Mergeti la un Patronato, ei va fac calculele cu ce trebuie sa primiti si sa cereti patoanei sa va dea.

Claudia Spiridon, avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 12 gennaio 2014 15:31.

Buna seara, tesera sindacale e practic pretul ce trebuie platit pentru consultatia ce o cereti. Sindicatele traiesc pe baza inscrisilor si platitorilor teserelor. Inchipuitiva ca persoanele ce lucreaza acolo si carora le cereti consultatii trebuiesc platite, chiriile, facturile etc. sunt costuri pe care sindicatele trebuie sa le sustina. Tesera sindacala face dovada ca si dvs. contribuiti si dunteti inscrisa in sindicat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua ,as avea o intrebare Eu am lucrat in italia in ultimi cinci ani ,la inceputul lui octombrie miam bagat actele de somaj .Am primit pe octombrie si noiembrie ,dar nu inteleg de ce pe decembrie inca nu mia intrat nimic ,ma poate ajuta cineva .sintemdeja in 14 trebuia sa fie intrati ,e o data limita in ceea ce priveste plata?va multumesc.

Anonimo ha detto...

Acelasi lucru am patit si eu nu am primit nimic si suntem in 15 ianuarie nu stiu ce se intampla!

daniel ha detto...

Buna seara,as avea si eu o intrebare.As dori sa stiu cum se calculeaza cele sapte luni de somaj daca prima data am primit somajul pe 29 august 2013 pentru o perioada de 15 zile iar pe 9 septembrie 2013 tot pentru o perioada de 15 zile iar din octombrie pana in present somajul a intrat intre 10 si 15 ale fiecarei luni,deoarece am inteles ca in luna a saptea trebuie depus un formular care se numeste ,,MODULO DS56 BIS,,pentru a primi somajul si pe a 8 a luna..Deci intrebare mea era care ar fi a saptea luna si in ce interval ar trebui depuse actele?Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,va rog sa-mi spune-ti daca primesc somaj dupa 52 de saptamini de lavoro lucrate in conditiile in care am mai primit somaj in 2012 timp de un an. Atunci am lucrat 1 an si 10 luni dar fiind in ue am adus din tara adeverinta tip ca am lucrat si in tara mai multi ani. Mentionez ca lucrez ca badante,am 52 ani si contract de munca incadrat la nivelul CS,tempo indeterminato si 40 ore settimanali,si va rog frumos sa-mi spune-ti ,cit somaj primesc daca am 937,78 euro retributione contrattuale si1098,09 euro retributione-compenso mensile.Am vorbit cu angajatorul si-mi acorda dezucuopatione.Multumesc anticipat.

Anonimo ha detto...
Questo commento è stato eliminato da un amministratore del blog.
Unknown ha detto...

buna ziua,sant Gabriela si lucrez in Italia,cu contratto di somministrazzione a tempo determinat(prestari servicii),prin agentie, contract care se reface si trebuie semnat de fiecare data cand intru la munca,fiind valabil doar pe ziua respectiva.As dori sa stiu ce drepturi am cu acest tip de contract,si ce masuri ar trebui sa iau in contextul in care la locul de munca ma simt exploatata,in sensul ca ma ameninta,si au pretentia sa lucrez peste program fara sa ma plateasca

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am si eu o intrebare la dv.La ce varsta si vechime de munca pot esi la pensie femeile.?va multumesc foarte mult.

Unknown ha detto...

buna seara,ma numesc Andrei si am si eu o intrebare.Am lucrat in italia mai bine de 2 ani cu contract de munca si toate actele la zi,dar de mai bine de doi ani mi-am dat demisia si m-am retras in tara.In tot acest timp cat am stat in Italia(2ani)eu am facut un imprumut la o banca de 5000 de euro dar nam reusit sa inapoiez decat jumate.AS vrea sa va intreb daca merg sa achit datoria peste 2 luni daca ar fi vreo problema in cazul in care eu am intarziat cu plata ratelor 6 luni.Va Multumesc.

Anonimo ha detto...

buna ziua , lucrez in italia de 12 ani cu artegian si am contract nelimitat ,pot beneficia de somaj ? in momentul cand nu mai am de munca pot sa-i cer sefului sa ma dea in somaj ?

Unknown ha detto...

Bunaseara am si eu o întrebare. Ca sa pot pleca sigurq.cu copilul minor in romania pot face procura si la un notar sau avocat sau trebuie neaparat sa fac aceasta procura la consulat?

Anonimo ha detto...

buna ziua, romanii cu foglio di via se mai pot angaja ? si daca da ce acte sunt necesare ? Multumesc anticipat!!!!

Anonimo ha detto...
Questo commento è stato eliminato da un amministratore del blog.
Balexandru669 ha detto...

Buna seara! Ma numesc Alexandru si as avea nevoie disperata de un sfat. Din 2007 mi-am deschis partita iva ca sa pot lucra legal in constructii, fapt in urma caruia am avut de platit inpsul si inailul. La inceput am platit insa apoi am incetat sa mai platesc,adunandu-se astfel datorii de mii de euro.Mentionez ca am avut de intretinut 3 copii, de platiti chirie aici, rate la masina si alte nenumarate cheltuieli plus ca nu castigam atat pe cat trebuia sa platesc taxele.De 3 ani sufar de o boala si trebuie sa ma operez la spate insa in tot acest timp am avut deschisa partita iva, in speranta ca poate voi gasi macar ceva usor de facut dar s-au adunat mai multe datorii. Ce as putea face in aceasta situatie? Am o maasina inscrisa aici si ma tem ca m-ar putea executa silit.Daca as inmatricula-o in tara pe numele sotiei sau sa fac un pasaj de proprietate aici pe ea as avea o portita de scapare?Sa mi angajez un avocat aici, ce as putea face?Multumesc, cu respect Alexandru b.

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc Alin,lucrez la o fabrica in italia de 5 ani,iar anul trecut in octombrie am avut un accident de munca in fabrica.Din cate am inteles de la colegii mei,patronul meu doreste sa ma dea afara dupa ce termin cu acest accident de munca.Are dreptul?Va rog sa ma ajutati deoarece nu stiu ce sa fac!Va multumesc frumos!

Anonimo ha detto...

Buna ziua ,!Ma numesc Ciutureanu Ileana,sunt din Adjud Vrancea,am fost profesor la o scoala din oras ,din 2009 sunt pensionara pentru linita de varsta.In septembrie 2009 am plecat in Italia si am lucrat ca badanta 3 ani cu contract de munca ,In august 2013 batrana la care lucram a murit iar eu am primit somaj un an.Intrebarea mea este;Daca eu am o pensie in tare ,am dreptul la o pensie comunitara in Italia ?Daca da ,ce trbuie sa fac.?Eu am fost la Patronat si ei au spus ca nu am dreptul ,doar dupa 10 ai de rezidenta pot primi un ajutor social.Am platit contribute pe perioada lucrata .Va multumesc anticipat pentru raspuns.Cu stima Ciutureanu I

Anonimo ha detto...

Buna ziua,

Va contactez in legatura cu dubla impozitare. Mama lucreaza de 9 ani in Italia si anul acesta I se cere sa plateasca impozitul la un apartament pe care il detine in Romania de 30 de ani. Este legal acest lucru si in ce conditii se realizeaza?
Va multumesc,
Roxana

iozefina ha detto...

Buna ziua! Am si eu o intrebare,ca sa nu zic mai multe,deoarece "cazul" meu e f. complicat! Am divortat de sotul meu din 2006(in Romania),din motivul ca eu ii intretineam pe cei 2 copii minori si INCLUSIV PE EL,care din diferite "motive" nu-si gasea de munca si atunci cand gasea,din cauza bauturii,renunta la serviciu dupa o luna,maxim doua! Intre timp ,el m-a trimis in Italia sa muncesc si el traia din banii trimisi de mine(majoritatea ii dadea pe bautura si datorii),iar de copiii mei aveau grija parintii mei! In fine,toate probele si dovezile,inclusiv martorii au fost in favoarea mea,copiii fiind incredintati excusiv mie,deoarece el nici macar nu s-a prezentat la proces! S-a dus si la Asistenta Sociala(Protectia Copilului)si a dat semnatura ca el renunta la drepturile de parinte,ca nu mai vrea sa-i vada pe copii! Cu toate acestea,instanta a hotarat ca trebuie sa-mi plateasca in jur de 1.100 000 lei vechi pt amandoi copiii(la vremea aceea erau salariile mai mici)-bani pe care NICIODATA nu i-a dat-de 9 ani de zile! L-am dat si in urmarire,dar politia n-a dat de el niciodata! Eu in momentul de fata ma aflu tot in Italia,copiii ii cresc eu,el n-a contribuit niciodata cu ABSOLUT NIMIC si nici nu i-a cautat vreodata pe copii,ascunzandu-se incontinuu! L-am dat in judecata si aici in Italia(m-a ajutat un avocat-baiatul batranei la care lucram la vremea aceea),i-am facut o denuntie la carabinieri,deoarece fugise o perioada din Romania aici in Italia,iar dupa 3 ani a ajuns in tribunal si instanta a hotarat ca trebuia sa-mi plateasca cei 35 euro pensie alimentara(pt 2 copii,va dati seama?!)si l-a condamnat la inchisoare aici in Italia,dar el din nou a fugit nu stiu pe unde! Nu mai pot,o situatie de genul asta eu n-am mai auzit! Problema e-ca acum cateva zile si-a facut un cont de fb si mi-a cerut prietenia,prin care mi-a cerut sa reia legatura cu copiii,dar pensie alimentara tot nu vrea sa dea! E INCREDIBIL!!! Deci,va rog sa-mi raspundeti:cum as putea eu sa procedez,ca sa nu gresesc,sau ce as putea sa fac ca sa-l determin sa-mi plateasca pensia alimentara pe care de drept li se cuvine copiilor,pe care cu greu si mari sacrificii eu i-am intretinut,dat la scoala si platit la psiholog pt baiat(ca sufera enorm din lipsa unui tata RESPONSABIL-fiind un caracter f sensibil)? Ca aici in Italia nu mai sunt cainii cu colaci in coada,cum erau candva,e f. greu singura cu 2 copii minori(baiatul are 14 ani,iar fata 12),cerintele sunt mari la varsta lor si cate si mai cate...care cu doar 30 euro nu se pot intretine 2 copii! Fostul sot acum e plecat in Germania,din cate am vazut pe Fb si-mi rade in nas! O alta intrebare ar fi:sentinta penala din Italia este valabila si in Germania,avand in vedere ca sunt tari UE? Dar in Romania? Am multe nedumeriri si sunt lipsita de ajutor,iar ca sa stau numai prin tribunale sa cheltui bani pe avocati,fara niciun rezultat(ca el tot nu va plati pensia alimentara)nu ajuta nimanui,ba ne mai stresam si degeaba! Are dreptul,dupa parerea dvs sa intre tatal copiilor in viata noastra sa ne tulbure linistea acum dupa un deceniu? Sunt multe lucruri care nu-mi dau pace si am cazut si intr-o depresie nervoasa,nu mai pot! In concluzie,cum pot eu folosi aceasta sentinta penala din Italia? Va multumesc din suflet anticipat pt raspuns!

Iuliana ha detto...

Buna seara. Va rog din suflet sa ma ajutati...Locuiesc in Desenzano del Garda ,Brescia.In luna martie am inceput sa lucrez ca ospatar intrun restaurant din Sirmione.In prima luna am fost de acord sa lucrez part time, vineri sambata si duminica,urmand ca din aprilie sa lucrez normal.In zilele din una martie angajatorul m-a platit intotdeauna la sfrsitul fiecarei zi lucrate,zicandu-mi ca din luna aprilie imi va face si contract de munca sezonier pe 6 luni.Pe 1 aprilie am inceput munca....si dupa 2 luni nu am primit nici un salariu....intrebandu-l ce se intampla cu salariul meu..el ma amana de fiecare data zicandu-mi ca are dificultati de plata din cauza lipsei clientilor...intre timp din luna aprilie il tot intrebam de contractul meu de munca,cerandu-i o copie pentru obtinerea rezidentei de la primarie la care il imi raspundea mereu ca 'maine' va suna contabilul pt a-mi face o copie...De la acel '''maine'' au trecut 2 luni, in care ii ziceam cel putin de 2 ori pe saptamana ca am nevoie de copie pentru rezidenta si nu m-a facut nici macar sa - l vad! Pe 21 mai am decis,dupa o discutie destul de aprinsa cu angajatorul din cauza neplatii salariului,sa renunt la acest loc de munca.Din acea zi pana astazi nu mi- a paltit nici un euro.Am tot insistat...mergand in fiecare seara la restaurant si cerandu-i banii,dar el ma amana in fiecare zi spunandu mi ca trebuie sa stranga banii,acestia fiind bani la negru,nejustificati,pt ca am lucrat la negru!aAuzind aceasta noua justificatie din partea lui l -am intrebat de ce am lucrat la negru cand el mi a zis ca mi a facut contract de munca,iar el mi a raspuns ca nu a reusit sa mi faca acest contract ...nu mai stiu in ce mod sa mi recuperz banii...nu pot inchide ochii zicand ca poate sa i pastreze pentru ca pana la urma sunt banii mei,pentru care lucram mai mult de 11 ore pe zi!!! Va rog sa ma ajutati...sunt singura aici,nu are cine sa ma ajute...banii pe care ii economisisem i am terminat...nu am bani nici sa ma intorc in tara mea...iar acest individ nu vrea sa mi dea banii!!! Caror institutii ma pot adresa pentru al denunta?sau ce pot face pentru a.mi recupera banii?

Gabriela ha detto...

Buna seara. Va deranjez cu o intrebare. Sunt divortata de 4 ani de un cetatean italian. Copiii locuiesc cu mine in Romania. Din cand in cand imi trimite alocatia.. Anul trecut mi-a trimis formularul 411 pentru a fi scutit de taxe si de asemenea mi-a cerut adeverinte de la scoala unde invata copiii. Acum 2 sapt.mi-a spus ca banii de taxe pe anul trecut pt.copii sunt 200 euro. ( salariul lui este de 1100 euro-cel putin asa spune el). Este corecta suma?
Se poate face cerere pentru alocatie acolo, renuntand evident la cea de aici? Multumesc mult pentru timpul acordat.

Anonimo ha detto...

Buna ziua am o mare problema nu stiu cum pot sa o rezolv in 2013 am lucrat cu una dita putin timp dupa ce vad sa sunt lincentiat vara moriv dupa asta am ramas cu tata la baiatu asta care a avut dita sa lucram lucrari mici in constructie el find italan eu roman cum el gasea de lucru si eu lucram fara aacte fara nimic ,untro zi vine la el un baiat care face carabinier la milano si ma chiama la ei acasa simi spune ca ficiorso are o casa ,o cabana mai bine spus si sa ne apucam sa-o facem eu cu taicaso ,taicaso sami aduca materiale si eu sa lucrez si cain e gata mi-o lasa sa stau in ia 4 ani fara sa platesc chirie si dupa e casa lor zis si facut am lucrat inpreuna cu nevastame-a am lucrat in timp de doi ani acuma e gata nu ma facut sa stu in ia nici nu ma platit ,dar greseala mea ca nu mam dus la notar sa facem un act acuma ce pot face sami de ceva bani astept raspuns de vrei si esti brava si vrei sa ma ajuti cu ceva poti sa ma conectezi la nr 3808945166 sau Vicroria Matei viki toni su fecebooc MULTUMESC

Unknown ha detto...

Buna seara.Sunt in Italia ,in Brescia de 1 an de zile cu familia.Am venit cu masina cu nr de romania si vreau sa o inscriu aici cum pot proceda si unde trebuie sa ma adresez.Va multumesc

Mitrovici adina ha detto...

Buna ziua! Am și eu o problema,am băgat actele pentru dezocupatione ,fiind lucrător agricol,in 2015 și am plecat din italia.in anul următor a expirat cardul și nu s-au mai putut vota banii așa că s-au întors înapoi la inps.Problema e că acum când am mers si am schimbat cardul ,de pare că întârzie intrarea banilor.Ce m-ați sfătuiți să fac?

Unknown ha detto...

Buna am si eu o intrebare am folio di via pe 5 ani si mai trecut doar 4 ani pot sa sa ma întorc an itali

Anonimo ha detto...

Viața mea sa întors! După 8 ani de căsnicie, soțul meu ma lăsat și m-a lăsat cu cei trei copii. Simțeam că viața mea era pe punctul de a se sfârși și se descompunea. I-am contactat pe Dr. Sacre TEMPLE OF POWER și după ce mi-am explicat problema, în doar o zi sotul meu sa întors la noi și mi-a arătat foarte mult dragostea și mi-a cerut scuze pentru toată durerea pe care a adus-o familiei. Ne-am rezolvat problemele și suntem mai fericiți mai mult ca niciodată înainte de Dr.SACRE că sunteți cel mai bun vrăjitor. Apreciez cu adevărat vraja de dragoste pe care mi-ai aruncat-o pentru a-l aduce pe om înapoi în viața mea, voi continua să împărtășesc mai multe mărturii oamenilor despre munca ta bună. Mulțumesc din nou Dr. Sacre. De asemenea, puteți contacta Dr. Sacre prin adresa de e-mail: sacretempleofpower@gmail.com în cazul în care vă aflați în orice problemă de ajutor
 
  whatsapp / call +2348159768201
  Contactați Dr. Sacre Via e-mail: sacretempleofpower@gmail.com

Doamna Andreea Răzvan din România

Posta un commento