La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 5 marzo 2012

Sfatul avocatului

De astăzi este online rubrica în care să adresaţi întrebări şi să cereţi părerea şi sfatul avocatului nostru.

Dacă aveţi întrebări referitoare la drepturile imigranţilor, contracte, divorţ, mărci-brevete, etc., scrieţi în comentarii.

Avocatul nostru va răspunde la intrebări.



N.B. Intrebările sunt publice, aşadar vă rugăm să furnizaţi doar informaţii strict necesare.

885 commenti:

1 – 200 di 885   Nuovi›   Più recenti»
Anonimo ha detto...

buna ziua
lucrez ca badanta in Italia cu un salar de 1000 euro/luna (40 ore pe saptamana)
as dori sa stiu ce impozit trebuie sa plateasca angajatorul si angajatul statului italian

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

In legatura cu obligatiile , dar si beneficiile fiscale ale angajatorului, va sfatuiesc sa luati legatura cu sindacatul din orasul unde aveti dvs resedinta.

Cert este ca angajatorul nu ar trebui să reţină impozitele pe salariile plătite angajatului.Pentru a permite angajaţilor să-şi prezinte declararea veniturilor proprii şi să plătească impozitele datorate, va fi necesara furnizarea unui certificat inlocuitor modelului
CUD.
Angajatorul are obligatia de a
va elibera o declaraţie cu suma salariilor primite în timpul anului si unde vin
indicate contribuţiilor platite pentru asigurare. Această declaraţie poate fi utilizata pentru raportarea venitului.
In plus, ar trebui sa stiti si ca angajatorul dvs poate deduce de la impozitul IRPEF brut 19% din cheltuielile efectuate pentru ingrijitorul unei persoane invalide,adica până la 2100 de euro pe an ( in functie de venitul total anual).

Anonimo ha detto...

buna ziua,lucrez intr-o sectie de confectionat textil in Roma si as dori sa stiu ce beneficii financiare imi mai revin pe langa salariul lunar.Ce obligatii are angajatorul fata de angajat.Va multumesc.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Angajatul are dreptul la alocatia pentru nucleul famialiar (cererea se face catre angajator sau la INPS, in contextul in care aveti fii minori, alocatia pentru familie oferita de primarie (in cazul existentei in cadrul familiei a 3 fii minori).
Pe site-ul inps.it puteti gasi mai multe informatii despre conditiile acordarii acestor alocatii .
Alte beneficii financiare ar fi "le detrazioni", adica scutirile de plata de impozite.
Scutirile se acordă în funcţie de situaţia personală sau familială a contribuabilului sau în funcţie de tipul de venit dobândit, spre exemplu, în cazul în care contribuabilul face dovada că a suportat cheltuieli medicale, cheltuieli funerare, cheltuieli de asigurare, cheltuieli de şcolarizare, cheltuieli ocazionate de obţinerea unui credit pentru achiziţionarea unei locuinţe, etc..
De asemenea, angajatul poate beneficia de scutiri pentru membrii de familie aflaţi în întreţinere (dacă acestea, în anul anterior, au obţinut un venit mai mic de 2.840,51 Euro).
Despre "detrazioni", mai multe informatii gasiti consultand site-ul www.agenziadelleentrate.gov.it

Anonimo ha detto...

buna ziua,de ce documente am nevoie pt a face o procura pt sotul meu de a veni cu copilul nostru in Italia?pot sa fac aceasta procura la consulatul din trento?multumesc

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna ziua.
Intr-adevar, pentru minori calatoria in afara tarii este posibila (cel putin la iesirea din Romania) doar insotiti de un parinte sau de un reprezentant legal. Parintele insotitor va trebui sa prezinte la controlul efectuat de catre Politia de Frontiera declaratia dvs autentificata la consulat (la Trieste, cum ati mentionat dvs)prin care consimtiti sau va dati acordul cu privire la efectuarea calatoriei respective, statul de destinatie si perioada calatoriei minorului.

In plus, copilul trebuie sa aibe pasaport individual sau sa fie inscris pe pasaportul parintelui insotitor.

Anonimo ha detto...

bunaziua,asi dori sa stiu care e termenul maxim pentru o procura minori(eu am una pentru un an)si daca aceasta trebuie si la reintrarea in romania sau numai la iesire,tin sa mentionez ca minorii studiaza aici in italia,multumesc.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Declaratia autentifiata la Consulat prin care vds va dati acordul cu privire la efectuarea calatoriei minorilor din Italia in Romania si viceversa, contine:

1. data efectuarii calatoriei minorilor
2. destinatia, si anume cea precizata mai sus
3. datele dvs si a parintelui insotitor.

In concluzie, procura la care va referiti dvs este valabila doar pentru perioada efectuarii calatoriei respectiva, adica nu mai este valabila si pentru urmatoarea calatorie. Va trebui sa mergeti la Consulat si sa obtineti un nou act.
Politia de Frontiera va verifica declaratia dvs de consimtamant la iesirea din Italia, respectiv, la iesirea din Romania.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,va rog frumos daca puteti sa-mi raspundeti dumneavoastra pt.ca la tel. nu-mi raspunde nimeni...am doua fete de 11 si 13 ani cu pasapoartele expirate si sunt 2 ani ca nu merg in tara din acest motiv.Am cerut o programare la consulat pt.ca sa le fac foile de calatorie( pasapoartele doar in Rom.am inteles ca se fac).Intre timp am obtinut progr.pe 12 aprilie 2012 dar nu stiu de ce acte am nevoie sau daca este nevoie chiar de prezenta fetelor.Va multumesc.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice sau a titlurilor de călătorie pentru minori, este absolut obligatorie prezenţa copiilor şi a ambilor părinţi.
Sfatul meu este sa va adresati Consulatului pentru eliberarea titlului de calatorie si nu a pasaportului pentru fetitele dvs, avand in vedere ca ati planificat o calatorie in Romania pe date de 12 aprilie.
Asta deoarece obtinerea pasaportului romanesc prin consulat este o procedura deloc rapida sau ieftina. In niciun caz nu veti obtine pasaportul necesar pana pe 12 aprilie.
In schimb, titlul de calatorie este eliberat pe loc si este valabil doar pentru efectuarea calatoriei in Romania. Imediat ce ati ajuns in Romania va trebui sa va adresatiPolitiei pentru eliberarea pasapoartelor fiicelor dvs.
Asadar, documentele necesare pentru eliberarea titlului de clatorie sunt:
Documente necesare eliberării titlului de călătorie:
1. cererea completata si semnata de solicitant (se găseşte la Consulat);
2. certificatul de naştere al minorului (în cazul in care titlul de calatorie este solicitat pentru un minor)
3. paşaportul anterior sau cartea de identitate expirată, dacă acestea există.
Prezenta minorilor este obligatorie.
Nu uitati, de asemenea, ca in cazul in care doar unul dintre parinti va calatori cu minorii, acesta va trebui sa prezinte la control la iesirea din tara, cat si la intoarcerea in Italia - declaratia de consimant pentru efectuarea calatoriei, legalizata la Consulat.

Anonimo ha detto...

Va multumesc din inima pentru raspuns,uitasem sa subliniez faptul ca sint divortata dar o sa prezint la Consulat impreuna cu documentele pe care mi le-ati subliniat dvs.si hotarirea de divort in care este scris ca fetele imi sunt incredintate.(daca nu este prea mult pot sa imi permit sa va cer si cit costa aceste titluri de calatorie???,pentru ca pe aici cind intreb printre consateni imi dau niste preturi de speriat(anul trecut am renuntat sa le duc in tara)este adevarat ca se plateste o taxa pt.a intra in Consulat plus pretul titlului de calatorie?).Chiar daca nu-mi raspundeti la aceasta intrebare va multimesc oricum din inima pentrul primul raspuns.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Nu exista taxa de intrare in consulat, iar taxele consulatelor nu le cunosc.
Mult succes!

aura.. ha detto...

buna ziua....lucrez ca badanta si trebuie sa fac declaratia de venit ..sunt divortata dar am in intretinere copii in romania care sunt majori...ce acte imi trebuie si de unde le pot procura pt a demonstra ca ii intretin??multumesc aura

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna seara, dna Aura. In cazul in care venitul dvs anual nu depaseste 8000 Euro, declaratia de venit nu este obligatorie pentru dvs, potrivit legii fiscale. Sunt considerati "a carico suo", adica in intretinerea dvs, chiar daca sunt au domiciliul in afara tarii: sotul (daca nu divortata si separata pe cale legala)si fii. Actele care va trebuie, pentru a demonstra ca dvs aveti in intretinere fii si/sotul, trebuie sa fie traduse in italiana si legalizate.
Aveti nevoie de:
1.certificato di stato di famiglia
2.adeverinta de frecventa a cursurilor scolare sau universitare
3.certificatele de nastere tradus si apostilat (model international).

Andreea ha detto...

Buna ziua. Tatal meu a avut o firma in Udine, impreuna cu finul lui si un italian. El a detinut 40%, finul 40%, iar italianul 20% din firma respectiva. Taxele la stat trebuiau platite de catre italian, asa le-a fost intelegerea. Insa acest lucru nu s-a intamplat, iar acum ii vine tatalui de platit din urma zeci de mii de euro. Firma este inchisa de vreo 3 ani. Ar putea tatal meu sa rezolve ceva pe cale legala si sa recupereze banii pe i-a platit pana acum? Va multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna seara! Am nevoie de un avocat in zona Milano-Lodi pentru probleme de rasism si mobbing.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna ziua, Andreea! Aceasta intelegere, din care rezulta cota-parte a fiecaruia, precum si obligatiile lor, este/a fost redactata? Ar trebui sa se faca dovada in proces cu martori si inscrisuri, a responsabilitatii acestui asociat italian, care nu si-a respectat indatoririle contractuale. Aceste taxe/amenzi pentru ce anume sunt? Firma de ce a fost inchisa? Pentru o parere completa am nevoie de mai multe detalii. Puteti sa imi scrieti si pe adresa de e-mail: tutu.giorgiana@yahoo.com

MARIANA ha detto...

MARIANA
Buna ziua, am facut imprumut la banca Italo Romena pentru prima casa, la banca aici in Italia. Casa am cumparat-o in Romania.Eu am rezidenta aici in Italia si lucrez aici.Cand am fost la CAF pentru fisa 730 mi s-a spus ca nu pot deduce din dobanda care om platesc la banca pentru ca nu am rezidenta la apartamentul care l-am cumparat.E logic ca daca nu aveam rezidenta aici nimeni nu ma angaja si nu puteam face nici imprumut la casa. As vrea totusi sa stiu daca se poate daca am dreptul de a deduce prin 730 dobandapentru creditul pe care l-am facut.Va multumesc, o zi buna!

cezar scorpionul ha detto...

buna ziua am si eu o problema de recuperat niste bani de la unul la care am muncit k artigean si se pare k intra in faliment acum.este vreo cale legala de executie a bunurilor stiind k in banca nu are nimik respectivul?ori la scara blocului ?

Cristina Giorgiana Tutu avocat stagiar ha detto...

Buna ziua, dna Mariana. Va voi da un raspuns in scurt timp.

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Dle Cezar, dvs trebuie sa va prezentati sindacatului sau unui avocat specializat in dreptul muncii. In ultimul caz, va amintesc ca puteti beneficia de gratuito patrocinio, (avocat platit de stat) daca suma veniturilor dvs intr-un an nu depaseste 10.630 Euro.

Mult succes!

Cristina Giorgiana Tutu avocat stagiar Firenze tutu.giorgiana@yahoo.com ha detto...

Dna Mariana, nu am gasit nicio norma care sa specifice aceasta conditie de rezidenta a dvs la apartamentul cumparat.
Pentru modelul 730 trebuie sa prezentati actul de vanzare-cumparare a acestui imobil.
Mai multe informatii puteti citi pe site-ul:
http://www.cafcoldiretti.it/servizi/Pagine/Documentazione.aspx

Anonimo ha detto...

buna ziua.lucrez ca badanta si am venitul de 11650euro pe an (CUD) .care e suma pe care trebuie sa o dau statului italian daca fac declaratia de venit? pot avea o reducere pt ca am un copil minor in tara?

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Sigur ca aveti dreptul la detrazioni pentru cresterea si intretinerea copiilor, chiar daca acestia sunt domiciliati in Romania. Pe site-ul precizat anterior, dar si mai jos, puteti gasi mai multe informatii cu privire la declaratie de venit.
http://www.cafcoldiretti.it/servizi/Pagine/detrazioni.aspx

Mariana ha detto...

Buna ziua,am lucrat in Romania 27 de ani iar in Italia lucrez de apropare 4 ani cu contract de munca.Dupa legea in vigoare as avea dreptul sa ies la pensie in Romnia in noembrie 2015. As vrea sa stiu daca anii pe care ii lucrez in Italia se cumuleaza la cei lucrati in Romania sau daca nu,cum se procedeaza.Va multumesc si va doresc o zi buna.

Anonimo ha detto...

buna ziua,sotul meu mia facut o procura anul trecut in august 2011 procura este valabila din 2011noiembrie eu nu am iesit din tara cu copilul in luna noiembrie si vreau sa es acum in iunie 2012 pe procura nu scrie cat stau in tara respectiva dar am bilet dus-intors30 zile

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Buna ziua.
Procura pentru a fi valabila trebuie sa contina informatii referitoare la data calatoriei, durata, scopul, destinatia etc.
Consider ca procura dvs nu este valabila si pentru efectuarea acestei calatorii va este necesara una noua si completa.

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Doresc sa adaug:
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

* este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
* este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte.

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Dna Mariana, dvs trebuie sa va adresati institutiei competente din localitatea unde aveti stabilita resedinta - la INPS - pentru revizuirea pensiei dvs, prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei altui stat membru.

Va trebui sa prezentati copii ale urmatoarelor documente: carnetul de munca, cupon de pensie sau decizie de pensie emisa de casa teritoriala din Romania, act de identitate emis de autoritatile romane.

Ulterior,INPS va solicita casei teritoriale de pensii competentă din Romania, recalcularea pensiei, prin adaugarea perioadei de asigurare realizată în ITALIA .

Anonimo ha detto...

Buna ziua. As avea si eu o intrebare - am lucrat in Italia timp de 3 ani in regula, apoi am luat somaj pentru 8 luni. Acum sunt fara munca. Pot sa iau alocatie pentru fiica mea de 16 ani care este in Romania? Sunt divortat iar fata e sub tutela fostei mele sotii. Multumesc anticipat. Alexandru
indianadishor@yahoo.com

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Anonimo ha detto...

buna eu as vrea sa vand o masina inmatriculata in romania ,la torino as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pt vinzare si daca se poate?

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna seara.Fiica dvs minora beneficiaza deja - cu siguranta - de alocatie in Romania. Dvs pentru ce anume doriti sa luati alocatie?
Daca ati intrat in somaj, aveti dreptul la "bonus per disoccupati" sau "assegno per disoccupati". Trebuie sa faceti cererea in 68 de zile de la concediere.
Va rog sa imi explicati mai bine pentru a intelege intrebarea dvs.

Mariana ha detto...

Buna ziua,
Mi-am cumparat o masina Fiat punto acasa in Romania in acest an.Am toate actele. platite in Romania:impozit,carte verde ,rovigneta . Eu traiesc si lucrez in Italia, vreau sa stiu daca pot sa circul in Italia sau alta tara UE fara probleme si daca faptul ca am acuma rezidenta inItalia implica ceva in plus. Mai trebuie sa platesc vreo taxa in Italia? Va multumesc si va dores o zi buna.Mariana

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Buna ziua dna Mariana.
Dupa 1 an de rezidenta in Italia,aveti obligatia de a inmatricula masina si de a cere recunoasterea permisului de conducere in Italia, in caz contrar veti fi sanctionata conform codului rutier, asa-numitul "codice della strada" italian.

VIKY SALAJAN ha detto...

BUNA ZIUA,LUCREZ CA BADANTA,VENITUL PE 2011 DE 10395E,LUNAR 865E,SOTUL SI UN COPIL IN INTRETINERE,(CU DOMICILIUL IN ROMANIA)BENEFICIIND DE AJUTORUL ITALIAN(ALOCATIE DE SPRIJIN),FIIND NUCLEUL FAMILIAR,DECLARIND VENITUL PE 2011,TREBUIE SA RETURNEZ 1000-1200E,CE POT FACE,SAU CE SAR INTAMPLA DACA NU PLATESC ACEASTA SUMA SI RENUNT LA LOCUL DE MUNCA ,INTORCINDUMA IN ROMANIA,SAU ESTE DE DATORIA MEA SA PLATESC ACESTE TAXE IN ITALIA ORI ANGAJATORUL,MULTUMESC MULT!MENTIONEZ CA SUNT ANGAJATA PT UNUL DAR LUCREZ PT DOI,

Cristina Giorgiana tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Buna ziua dna Viky Salajan.
1. ar trebui sa vad despre ce este vorba in actul respectiv, in care scrie ca trebuie sa restituiti suma.
2. aceasta restituire despre care vorbiti dvs ori se plateste (chiar si in rate) ori o contestati, in baza unui motiv legal intemeiat!
3. neplata acestei sume ar putea conduce in cele din urma la executarea dvs silita

Puteti obtine mai multe informatii despre obligatiile si drepturile dvs, precum si despre declaratia de venituri, taxele care au sosit de platit la un centru CAF din orasul dvs.
De asemenea si la linkul de mai jos:
http://www.cafuil.it/servizi/colf_badanti/obblighi_benefici.asp

Mult succes!

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Ma numesc Daniela,asi vrea sa stiu daca este posibil sa transfer una cauza de lucru in Romania sau daca exista o posibilitate de-a avea un avocat roman care ma poate reprezenta pe teritoriul Italiei. Va multumesc si va doresc un weed-end placut!!!!

ADELA ha detto...

Buna ziua, lucrez ca asistenta medicala cu "partita IVA" prin intermediul unei Cooperative cu care am incheiat contract.Printre altele se stipuleaza in contract ca plata prestarilor de serviciu(eu emit factura pentru fiecare luna)se face pana pe 24 ale lunii urmatoare. La aceasta ora nu mi-a fost platita nici luna martie.In plus pentru luna lui iulie nu mi-a mai dat nici o tura de facut.Unde trebuie sa ma adresez pentru a-mi recupera banii si ce trebuie sa fac?Va multumesc si va doresc o zi buna!

MARY ha detto...

BUNA ZIUA,VREAU SA STIU DACA CEEA CE LUCREZ IN ITALIA POT CUMULA CU CEEA CE AM LUCRAT IN ROMANIA PENTRU A LUA PENSIA DIN TARA.MENTIONEZ CA AICI SANT SASE ANI LUCRATI IAR RESTUL IN TARA.

Cristina Giorgiana tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimata dna Daniela, competenta teritorial pentru solutionarea unei cauze in dreptul muncii este Tribunalul din Italia, mai precis din regiunea unde se afla paratul, in acest caz "il suo datore di lavoro"!
Nu se poate transfera cauza in Romania.
Va rog sa contactati un avocat specializat in dreptul muncii din localitatea dvs sau sindacatul dvs.
Mult succes!

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimata dna Mary, la dvs se poate efectua asa -zisa "totalizzazione dei periodi assicurativi", adica este posibil cumulul perioadelor lucrate in Romania cu cele din Italia.
Va puteti adresa Patronatului, care va va asista gratuit, n. verde 800 001303.
INPS-ul din regiunea dvs este autoritatea care va decide asupra dosarului dvs privind cumulul de contribute.

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimata dna Adela, adresati-va sindacatului sau unui avocat specializat in dreptul muncii.
Va recomand de asemenea urmatorul link pentru mai multe informatii privind avocatul din oficiu:
http://www.avvocatogratis.com/

Anonimo ha detto...

buna ziua,lucrez ca badanta la o batrana cu un salariu de 897 E /luna,am primit CUD de la patronat in care reiese ca anul trecut am castigat 11800 E,in urma declaratiei de venit a reiesit ca ar trebui sa platesc 2500 E cica(1900E pt ce am castigat anul trecut si 600 E aconto pt anul urmator)
cei 1900 E mi i-au repartizat in 5 rate (adica -1)=400 pana pe 9 iulie + 2)=400 pana la sf lui iulie ,deci 800 in luna iulie adica tot salariul ;
-3)=400E in luna august ;
-4)=400E la inceputul lui sept.+ 5)=400 pana la sfarsitul lui septembrie(adica iarasi tot salariul din luna sept)

iar in octombrie cei 653E ce reprezinta avansul pt anul urmator care nu se poate plati in rate

intrebarea mea este = e posibil ca pt 11800 sa platesc atat de mult ? stiind ca procentul e de 23%pt ce se depaseste 8000 E ?????sau 23% pt toata suma ??

multumesc anticipat pt raspuns

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimata dna, va rog sa va adresati unui centru CAF din localitatea dvs. Va vor ajuta gratuit cu informatii privind taxele fiscale.
Va informez ca puteti si va recomand totodata sa prezentati documente pentru asa zisele "DETRAZIONI", adica scutiri di taxe.Aceste documente trebuie sa aibe in vedere cheltuielile medicale sau cheltuielile pentru copii dvs etc

LUCIANA ha detto...

Buna ziua dna avocat,am si eu o intrebare,am o casa in tara, ramanand unica mostenitoare,mentionez ca nu sa mai facut nici o succesiune,nici dupa tata nici dupa mama, ce trebuie sa fac pt. a trece totul pe numele meu? MULTUMESC MULT!

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimata dna Luciana, potrivit codului civil romanesc acceptarea mostenirii nu poate fi exercitata decat in termenul de prescriptie de 1 an de la deschiderea mostenirii, iar partajul succesoral se poate face oricand, cu conditia ca acceptarea mostenirii sa se fi facut insa in termenul de sase luni.

In acest termen va trebui sa va adresati unui notar pentru transmiterea proprietatii prin succesiune!

LUCIANA ha detto...

BUNA ZIUA Dna avocat tata a decedat in 1994,mama nu a facut succ..In 2010 sa dus si mama,nu am facut succ., acu in 29 febr. anul acesta sa dus si fratele meu.Eu acu ar trebui sa merg la consiliu popular din sat presupun intai,sau direct la un notar? pana in 29 august cand se implinesc 6 luni de la moartea fratelui meu, asa tre sa fac? MULTUMESC ANTICIPAT! buon pomeriggio!

Anonimo ha detto...

Buna ziua .
Pt declaratia de venit pe care trebuie sa o fac in Italia stiu ca pot beneficia de o reducere pt fiul meu care lucreaza in Romania dar nu castiga 2840 euro (cat e specificat in modelo unico).Mi se cere insa CF al fiului si as vrea sa stiu daca este echivalentul al CNP_ului din Romania pt ca fiul meu nu a fost niciodata in Italia si deci nu are CF(cum as putea sa scot din italia CF daca el nu are contract de munca in italia)

Multumesc pt raspuns.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns.
Pe data de 4.03.2012 am fost implicat intr-un accident de circulatie pe teritoriul Italiei(lucrez in Italia si am masina inscrisa in Romania).Au fost implicate 3 masini in accident astfel:in fata mea mergea o masina ce a zgariat in timpul mersului o alta de pe contrasens, aceasta din urma intrand in mine.Prima masina a fugit de la locul accidentului, nesesizand ca a lovit masina ce venea de pe contrasens si care ma lovit pe mine.La fata locului a venit politia, s-a intocmit un proces verbal pe care nu l-am primit nici pana azi, deci nu stiu ce a hotarat politia si am fost si la spital acolo si am primit medical pt 3 saptamani.Acum am dus masina in service, sperand ca ma va despagubi asigurarea celui ce m-a lovit, insa intre timp am aflat ca asigurarea respectivului nu vrea sa ma despagubeasca si ca trebuie sa platesc din buzunarul meu, si ca posibil sa primesc cativa banuti din fondurile stradale.Am angajat un avocat ce mi-a spus ca trebuie sa astept fondurile stradale, dar dureaza prea mult.
Ma intereseaza care e procedura de despagubire si de ce dureaza atat sa iasa procesul verbal intocmit de politie.Nu cunosc legea din Italia si mi-ati fi de mare folos cu un raspuns.Mi s-ar parea normal ca cel ce ma lovit sa ma despagubeasca.
Multumesc

Cristina Giorgiana Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Buna ziua
Procesul-verbal intocmit de Politie in general, trebuie cerut la Sectia de Politie si inmanat pe loc.
Tot in general, va pot raspunde, intrucat nu ma pot pronunta fara a vedea actele intocmite, va pot spune ca investigatiile pentru ae stabili vinavatia unui dintre cei trei soferi dureaza uneori si luni intregi, mai ales in cazul in care su inregistrati raniti, asa cum inteleg ca s-a si intamplat in situatia dvs.
Aveti posibilitatea de a trimite dvs insusi o scrisoare catre societate de asigure (assicurazioni)o scrisaore "raccomandata A/R". Cunoasteti datele compan de asigurare a celuilalt sofer implicat in incident?
In ceea ce va priveste, va rog sa imi spuneti daca dvs sunteti stabilit de mai mult de 1 an in Italia? Daca da, atunci aveti obligatia sa inmatriculati masina in Italia si sa convalidati permisul de conducere romanesc la oficiul de "motorizzazione" din orasul dvs de resedinta.
In cazul in care imi trimiteti in timp util o copie a procesului-verbal intocmit de agentii de politie care au intervenit, as putea sa va trimit un astfel de model de scrisoare prin care sa solicitati despagubiri companiei de asigurari .
Avand in vedere ca ati angajat deja un avocat, am increderea ca deja s-a ocupat de aceste demersuri. Rezultatele vor aparea nu in scurt timp! datorita birocratiei italiene!
Mult succes!

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Va multumesc pt raspuns la mesajul din 10 iuglio 2012,referitor la accidentul de circulatie pe care l-am avut.
Nu stiu cat de explicit am fost, insa vin cu cateva completari si anume: accidentul de circulatie in care am fost implicat, nu s-a soldat cu ranirea grava a vrunuia dintre pasageri.La fata locului s-a prezentat un echipaj de politie ce a constatat daunele si a ramas sa se intocmeasca procesul verbal(intre timp am fost sunat sa merg maine, 12.07.2012, sa ridic procesul verbal de la politia municipala).Tot ploitia mi-a cerut sa merg la spital impreuna cu pasagerul pe care-l aveam in masina,pentru a mi se face investigatii, deoarece am suferit un soc in momentul impactului.La spital mi s-au facut analize si mi s-a dat 3 saptamani de repaos (mentionez ca nu am fost ranit in accident, nici eu nici pasagerul, doar zdruncinati).Avocatul meu a facut acea scrisoare recomandata de care mi-ati spus, in atentia companiei de asigurari a soferului ce a intrat in mine.Dupa aceasta scrisoare, la cateva zile a venit un inspector de la asigurarea celui ce a intrat in mine a constatat daunele, si a ramas ca o sa ma sune pt a duce masina la un service cu care lucreaza Fondaria SAI( la aceasta societate este asigurat soferul ce m-a lovit).Am asteptat aproximativ 1 luna, nu m-au chemat, avocatul a luat legatura cu firma de asigurari, comunicandui-se ca au studiat dosarul de dauna si au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa despagubeasca ei, deoarece soferul ce m-a lovit nu este vinovat,si ca trebuie sa ma despagubeasca autorul necunoscut al accidentului, insa acesta nu este de gasit.Asa ca trebuie sa astept despagubiri de la fondurile stradale.
Am nevoie de masina, si am hotarat impreuna cu avocatul sa duc masina totusi in service sa o repar si apoi sa primesc despagubirile de unde or veni ele...Ma costa in jur de 5000 de euro reparatia masinii, si am inteles de la avocat ca nu o sa primesc toti banii de la fonduri, deoarece masina este din 2004.
Ma-ti intrebat daca sunt stabilit in italia, nu sunt stabilit in Italia, am doar codici fiscale, iar pasagerul ce era cu mine(sotia mea) are buletin de Italia, dar fara contract de munca lucram.
Multumesc pentru raspuns!
Dupa ce am sa primesc procesul verbal am sa va comunic ce scrie in el, si sper sa se poata solutiona cazul meu.

sergiu gaitur ha detto...

buna ziua dna avocat.ma numesc sergiu gaitur.as vrea sa stiu de ce acte am nevoie ca sa-i fac copilului cert de nastere? locuiesc la padova si supun ca tre sa plec la consulatul de la trieste? as vrea sa mai aflu daca tre sa-mi iau appuntament si daca exista vre-o taxa pt certificat?mersi mult.o zi buna.

MARIANA ha detto...

BUNA ZIUA, V-AS RUGA FRUMOS SA-MI SPUNETI SI MIE DACA TESERA SANITARA ITALIANA PE CARE O AVEM ESTE VALABILA SI IN ROMANIA. AS MAI VREA SA STIU UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ CA SA POT OBTINE SI CETATENIA ITALIANA. VA MULTUMESC MULT SI VA DORESC O ZI BUNA

ELENA ha detto...

BUNA ZIUA DOAMNA AVOCAT, LUCREZ DE PESTE UN AN CA BADANTA CU CONTRACT DE 54 ORE /SAPTAMANA, AS VREA SA STIU DACA POT BENEFICIA DE SOMAJ SI DACA DA, CARE SUNT CONDITIILE.VA MUTUMESC DIN SUFLET SI VA DORESC UN SFARSIT DE SAPTAMANA PLACUT

Anonimo ha detto...

sincer nu inteleg de ce raspunsul la intrebarea referitoare la impozitul pe salar nu este concret?
se plateste impozit pt. ce depaseste 8000E ori pe tot venitul anual?

Anonimo ha detto...

iar referitor la impozitul pe casa,cum se fac verificarile pt.a dovedi ca sunt proprietar daca eu nu am declarat nimic?

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Pentru obtinerea cetateniei italiene va trebui sa va adreesati la Prefectura din orasul unde aveti stabilita resedinta.
Tessera sanitara nu este un document cu valabilitate recunoscuta in Romania, ci doar in Italia.

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

NU ESTE SUPUS IMPOZITARII:
salariul de până la 8.000 euro/an rezultat din munca angajată!

pentru mai multe informatii, va rog sa vizualizati urmatorul site:
http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/irpef-impozitul-pe-venit-n-italia

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimate dle Sergiu Gaitur,
Din moment ce ati inregistrat nasterea copilului dvs in Italia, in orasul dvs de resedinta, aveti timp 6 luni sa cereti prin Consulatul Roman in Italia transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care il aveti în tara, pentru a obtine certificatul de nastere romanesc.

Acte necesare
-certificatul de nastere original si copie
-copia xerox a cartilor de identitate ale parintilor
-copia xerox a certificatului de casatorie al parintilor,daca este cazul.
Mult succes!

Anonimo ha detto...

Lucrez in italia de 6 ani numai vara, anul trecut am luat si somaj, as vrea sa stiu daca trebuie sa depun dichiarezioni di redditi?Ce se intampla daca nu o depun, mentionez ca nu am rezidenta in Italia? DE ce trebuie sa platim impozit pt imobilele din romania daca nu avem rezidenta?

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

In primul rand, exista obligatia prevazuta de Lege sa va inregistrati la Comune, sa declarati prezenta dvs in Italia dupa 3 LUNI de sedere! ceea ce dvs nu ati facut dupa 6 ani.
Declaratia de venit trebuie sa o prezentati daca aveti peste 8000 Euro pe an!
Va rog sa va adresati gratuit oricarui centru CAF din localitatea dvs care va va ajuta sa completati formularele de rigoare si va va raspunde la oricare intrebare a dvs.

ELENA ha detto...

LUCREZ IN ITALIA DE PESTE UN AN CA BADANTA CU CONTRACT DE 54 ORE/SAPTAMANA.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AM DREPTUL LA SOMAJ SI IN CE CONDITII.VA MULTUMESC

Anonimo ha detto...

lucrez in italia din anul 2008.februarie.07 cu acte in regula.din data de mai sus pana in aprile.2010,apoi din cauza crizei am intrat in casa de integrazione,de la aceasta fabrica,apoi din iunie 2009 pana in prezent lucrez la o alta fabrica tot cu acte in regula...AS DORI SA STIU DACA:pot lua alocatie din urma pentru baiatul meu care traieste in tara(RO) cu parintii mei,eu fiind divortat din 2007 iar baiatu fiindumi incredintat mie de catre tribunal....cum ca,in tara a fost si este situatia care este..a trebuit sa-mi las copilu,cu procura prin notariat ca mama mea o sa aiba grija de el.ei au primit alocatia care se ia in Romania pana anul acesta cand am intrerupto cu gandu sa o iau de aici,avand in vedere ca muncesc si platesc taxe si pot sa-i trimit o suma mai mare in tara pentru ingrijirea lui...nelamurirea mea este...din anul 2008 si pana acum pot sa iau din urma alocatia de aici pentru el?am fost sa ma lamureasca...cu sute si sute de acte..unii spun ca da ..altii spun ca nu se poate ca este valabila alocatia care s-a luat..ma pun sa fac acte traduse legalizate ,etc..ba imi trebuie ba nu-mi trebuie...eu unu nu mai inteleg nimic!!!!!va rog frumos daca ati inteles ceea ce am pe suflet sa-mi dati un raspuns sa stiu ce trebuie sa fac mai departe...mai lupt sau las asa....va multumesc din suflet!!!

Anonimo ha detto...

Buna ziua doamna avocat ma numesc Ionut am 21 de ani ....din data de 10.04.2012 am muncit cu contract la o firma de Elettro-tecnica contractul fiind determinat pana pe data de31.07.2012 tin sa mentionez ca pana la sfarsitul lunii Iunie am primit doar un acont de 550 de euro...am refuzat sa ma mai prezint la munca vazand ca nu plateste... cand i-am sunat miau spus ca trebuie sa mai astept ca nu au bani si sa ma prezint la oficiu sa semnez foaia de licenziament..acum 2 zile miau trimis bustapaga prin intermediul unui coleg fara ca eu sa semnez....cum as putea sa recuperez diferenta de bani??! va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

MUNCESC CA SI BADANTA.DUPA DECLARATIA DE VENIT PTREBUIE SA DAU UN1870 DE EURO INAPOI.NU MIA TRECUT COPIII SI SOTUL PE DECLARATIE DEOARECE ACESTIA SUNT IN ROMANIA NU AU CODICE FISCAL CE AS PUTEA FACE CUI SA MA ADRESEZ?

Anonimo ha detto...

Buna ziua,am lucrat in italia un an cu contract de munca,inainte de a pleca in Romania in concediu am avut o pb medicala si am fost operata de urgenta am stat in spital 6 zile si dupa ce am fost externata cu scrisoare pt medicul de familie am mai stat acasa la batrana pe care o ingrijeam inca o saptamana in acest timp medicul meu nu a fost la cabinet avand un deces eu am plecat in Romania ulterior am aflat ca familia nu mai vor pt spun ei ca eu sant bolnava si pe deasupra eu aceea saptamana nu am concediu medical cu toate ca de la spital au spus ca nu pot face efort si tb sa ma odihnesc mentionez ca am fost operata la un plaman,intrebarea mea catre dumnevoastra este <,daca trebuia sa beneficiez de concediu medical platit pe acea saptamana dupa operatie si ce bani tb ei sa imi plateasca cred ca am dreptul la un fel de lichidare.Va multumesc

Anonimo ha detto...

Obtinind cetatenia Italiana ce implicatii exista in mentinerea cetateniei Romane, ma refer la succesiunea bunurilor detinute de parinti mei in Romania? Alte schimbari daca exista in genral ce specifica legislatia Romana?
Va multumesc Cristian S.

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimate dle Cristian S.,
Obtinand si cetatenia italiana, nu sunteti obligat sa renuntati la cetatenia romana, sfatul meu in acest sens fiind sa fiti atent in depunerea actelor la prefectura si in completarea cererii!
Dubla cetatenie este un drept costitutional.
Va veti putea adresa in continuarea serviciilor Consulatelor Romane din Italia pentru orice problema referitoare la actele de identitate romanesti. Din puncgtul de vedere al Oficiului pentru Evidenta Populatiei Romane, dvs sunteti in continuare cetatean roman stabilit in strainatate, actele dvs de identitate romanesti sunt in continuare valabile.
Va rog sa fiti atent si sa nu fiti indus in eroare de catre functionarii care nu sunt la curent cu drepturile dvs.

Anonimo ha detto...

M-AM UITAT SI VAD CA NU MI S-A DAT NICI UN RASPUNS LA CEEA CE AM SCRIS..VA ROG DIN SUFLET DMN AVOCAT SA-MI DATI UN RASPUNS.SUNT GEO,NUMAI CA AM SELECTAT SA SCRIU CU ANONIM PE DATA DE 24 IULIE 2012 LA ORA 00:38.VA MULTUMESC

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimate dle Geo, nu inteleg de ce si cand ati cerut intreruperea primirii alocatiei copilului.
Nu cred ca puteti primi retroactiv alocatie. Va rog sa imi trimiteti adresa dvs de email pentru alte lamuriri.

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Dle Ionut, ar trebui sa vad contractul dvs de munca pentru a vedea exact despre ce este vorba. Pentru contestarea concedierii aveti la dispozitie 15 zile.
Va sfatuiesc sa apelati la un avocat inscris pe listele avocatilor din oficiu din zona dvs.
O alta posibilitate ar fi sa mergeti la Guardia di Finanza pentru a denunta neplata dvs pe perioada lucrata.

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Intrebare "MUNCESC CA SI BADANTA.DUPA DECLARATIA DE VENIT PTREBUIE SA DAU UN1870 DE EURO INAPOI.NU MIA TRECUT COPIII SI SOTUL PE DECLARATIE DEOARECE ACESTIA SUNT IN ROMANIA NU AU CODICE FISCAL CE AS PUTEA FACE CUI SA MA ADRESEZ?"
27 luglio 2012 14:31

Stimata dna ar trebui sa va adresati unui centru Caaf care sa va explice exatc de care documente aveti nevoie si apoi Consulatului Roman din Italia pentru a dobandi actele necesare traduse in limba italiana si legalizate.
cred ca veti avea nevoie in principiu de o autocertificazione, adica o declaratoe pe propria raspundere.
In principiu puteti obtine decontari pentru cheltuielile efectuate cu copii dvs daca sunt minori si pentru sotul dvs doar pe motive de sanatate.

Anonimo ha detto...

cat costa un document ca sa plec in romania pentruca mi lau furat.

Anonimo ha detto...

va rog mult as vrea un raspuns imediat

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

In conditiile in care actele de identitate v-au fost furate, va trebui sa denuntati furtul la Questura sau la Politie.
Ulterior, va trebui sa va adresati Consulatului pentru eliberarea unui titlu de calatorie, prezentand procesul-verbal incheiat la Politie privind furtul actelor.
despre titlul de calatorie, va rog sa cititi urmatorul articol de la linkul de mai jos, de pe site-ul nostru:
http://www.romeninitalia.com/2012/03/titlurile-de-calatorie-stiati-ca.html

Nu cunosc taxele consulare, dar nu cred ca vor depasi 100 Euro. Eliberarea actului se efectueaza in aceeasi zi in care ati depus cererea.

Mult succes!

Anonimo ha detto...

Buna ziua .Ma adresez cu o intrebare care este comuna multor colegi ai mei.Lucram pentru o firma de transporturi(angajati prin cooperativa)ca soferi.Luna de luna primim acelasi raspuns cu privire la plata salariilor ,,nu sunt bani de ajuns,, primim in jur de 1000e cu toate ca pe bustapaga sumele sunt si de trei ori mai mari.Asa au ajuns sa se stranga sume colosale ce sunt de incasat intre3000 si 15000 de euro pentru fiecare angajat.Am incercat toate metodele de a ne recupera banii dar fara nici un folos.ce ne sfatuiti? Mentionez ca toate salariile se platesc prin banca.va multumesc frumos

Anonimo ha detto...

MAMA
BUNA ZIUA AM UN BAIETEL DE 13 LUNI NASCUT IN ITALIA ...TATAL ROMAN ,DAR NOI NU SUNTEM CASATORITI............DATORITA NEINTELEGERILOR EU AS DORI SA MA REINTORC IN ROMANIA CUM POT SA MI IAU COPILUL ,CONCUBINUL MEU NEPERMITANDUMI...........AS DORI SA STIU CUM SUNT LEGILE ,CUI SI UNDE TRE SA MA ADRESEZ.........VA MULTUMESC

Anonimo ha detto...

VA SALUT DOAMNA AVOCAT,SUNT MOLDOVEANCA SI AS VREA SA STIU DACA POT SA DEPUN DOCUMENTELE PENTRU PASAPORT ROMIN LA AMBASADA ROMINA LA TRIESTE.MA AFLU LA PADOVA.MULTUMESC.

Cristina ha detto...

Lucrez ca badanta de 7 luni si mi s-a spus ca nu mai au nevoie de mine.Care este procedura legala cand mi se desface contractul de munca? Sunt anuntata in scris si pe urma am 30 de zile de preaviz? Am dreptul la somaj? Pot plati eu, contributele, pentru a-mi merge vechimea, in continuare?Mi se cere sa schimb rezidenta ca sa mi se plateasca lichidarea, dar neavand un alt job, nu o pot face, cum trebuie procedat pentru a aintra in posesia banilor? Poate voi pleca in tara, cum sa schimb rezidenta?

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Raspuns pentru intrebarea din 10 august:

Neplata salariilor in cadrul unei firme/societati poate duce la rezolutiunea contractului de munca pentru just temei.
Posibilitatile ar fi urmatoarele:
1. formulati o solicitare de plata legala cu mentiunea ca in cazul nerespectarii obligatiei contractuale se va recurge la Instanta Judecatoreasca cerand totodata pe aceasta cale si despagubiri
2. angajatul va formula catre Sindacat o asa-zisa "vertenza", prin care Aceasta reprezinta un mijloc prin care Sindacatul apara drepturile angajatilor cu scopul de a rezolva amiabil si fara apelul la caile legale a problemelor salariatilor. In urma acestui denunt catre Sindacat pentru lipsa drepturilor salariale, acesta va convoca intr-o intrunire "il datore di lavoro" - angajatorul promovand concilierea pe cale amiabila si obligarea angajatorului la respectarea obligatiilor fata de salariati cu riscul in cazul nereusitei de a apela la Tribunal !

Va rog sa imi lasati adresele dvs de email pentru a va putea trimite un model de "vertenza"!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Raspuns pentru intrebarea din 11 august, privind calatoria minorului!

Potrivit legii, Copiii în vârstă de până la 14 ani pot să iasă din ţară doar cu paşaport (înscrişi în paşaportul părinţilor sau cu propriul paşaport), în timp ce minorii peste 14 ani pot călători şi în baza cărţii de identitate.
În general, minorii pot călători în străinătate doar însoţiţi de o persoană majoră, cu acordul părinţilor sau a reprezentantului legal.
În situaţia în care minorul călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi, acesta din urmă trebuie să prezinte o declaraţie notarială sau consulară prin care celălalt părinte îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate.
Observatii:
1. legea mentioneaza de acordul parintilor - indiferent daca acestia sunt casatoriti sau nu!
2. dispozitiile legii se refera la calatoria minorului in afara tarii, in ceea ce priveste strict problema dvs refetiroare la intoarcerea in tara, va rog sa aveti in vedere ca va fi verificat doar pasaportul minorului, nu este necesara declaratia notariala pentru intoarcerea acasa, in Romania, ci doar pentru calatoria in afara tarii!
3. va rog sa cititi si articolul privind titlul de calatorie la urmatorul link!
http://www.romeninitalia.com/2012/03/titlurile-de-calatorie-stiati-ca.html

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Raspuns pentru intrebarea din 15 august:

Cetatenii romani se pot adresa pentru eliberarea titlului de calatorie sau reinnoirea actelor de identitate Consulatelor Romane din Italia!
Cetatenii Rep. Moldova vor trebui sa se adreseze Ambasadei de la Roma sau la CONSULATUL GENERAL AL REPUBLICII MOLDOVA LA BOLOGNA (REPUBLICA ITALIANĂ)

CONSUL GENERAL: dl Nicolae NUCĂ
ADRESA: str. Antonio Canova 30/32, BO 40138 Bologna
TEL:+39 051 53 81 66
FAX:+39 051 602 24 13
E-MAIL:bologna@mfa.md
SITE:www.bologna.mfa.md

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Cristina,
Mai intai trebuie vazut motivul pentru care se doreste concedierea dvs. In cazul in care acest motiv nu este intemeiat atunci concedierea dvs poate fi contestata si chiar anulata. In general, concedierea se motiveaza ca avand la baza neindeplinirea de catre dvs a obligatiilor contractuale. Un alt motiv este reorganizarea sau restructurarea in cadrul unei societati, a unei firme, ceea ce nu cred ca este si cazul dvs.

In oricare dintre aceste situatii, exista dreptul angajatului la:
1. primirea scrisorii de "licenziamento", scrisoare ce trebuie sa va fie inmanata personal sau prin "posta raccomandata" si caretrebuie sa cuprinda MOTIVUL CONCEDIERII
2. "Indennità di licenziamento"
3. preavizul de 15 zile cel putin in cazul in care aveti o vechime de maxim 5 ani in cazul contractului de peste 24 ore pe saptamana.

Pentru intoarcerea in Romania, nu este nevoie sa va schimbati resedinta! nu inteleg daca resedinta dvs o aveati stabilita la locul de munca. In cazul acesta, va trebui sa anuntati la "comune" schimbarea resedintei, pentru a evita situatia anularii cartii dvs de identitate italiana, care se poate intampla doar daca proprietarul casei anunta parasirea de catre dvs a resedintei declarate!

adrian ha detto...

buna ziua,sunt cetatean roman casatorit cu o cetateana din republica Moldova.Pentru a obtine rezidenta sotiei,la comunele de unde apartinem,in Italia, ne-a fost retinut certificatul de casatorie original.Intre timp,sotia a depus juramantul pt cetatenia romana,si avem nevoie de certificatul de casatorie original pt a obtine o serie de documente.Au dreptul cei de la comune sa retina un document original sau ce pot face pt a-mi recupera certificatul?!?

Anonimo ha detto...

liliana...buna ziua,as avea si eu o intrebare la care vreau raspuns:sotul meu lucreaza in italia ca sudor ,avem impreuna 5 copii.cea mare are 19 ani a terminat liceul anul acesta si de 2ani nu a primit alocatie,desi iam reinnoit dosarul .Alocatia a a vuto in italia pina atunci.I se mai da sau nu?Iar astia 4 mai mici nu au mai primit din ianuarie.cind s-a dus sotul meu sa se intereseze i-a spus ca alocatia o v-a primi anul urmator.POATE FI ADEVARAT ASA CEVA?MUNCESTI ANUL ASTA SI PRIMESTI LA ANUL?MULTUMESC.

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Stimate dle Adrian! Trebuie sa mergeti la Comune si sa cereti "la copia conforme all'originale depositato", adica o copie a certificatului de casatorie depozitat in original!
In general eu sfatuiesc sa lasati copii legalizate ale documentelor importante tocmai entru a evita astfel de situatii!
Mult succes!

Anonimo ha detto...

noi care sintem angajate ca badante de cooperativa in italia ce drepturi avem ni se plateste ceva la stat la cooperativa aide

Anonimo ha detto...

buna ziua
am vrea sa stim ,va rugam frumos ,ce documente ne trebuiesc pentru a putea cere pasaportul fetitei noastre,minora fiind.suntem catateni romani cu rezidenta in italia.
va multumim

Anonimo ha detto...

buna ziua, sunt in zona Sicilia, lucrez ca badanta.familia unde lucrez vor sa imi faca contract de munca. mi/au spus ca imi trec pe contract 24 de ore, cu toate ca eu lucrez non/stop, cu 8 ore libere duminica.as dori sa stiu daca e corect asa si ce drepturi am cu 24 de ore saptamanal, ma reefer la somaj, sanatate...multumesc anticipat pentru raspuns.ma cheama Mioara.

Anonimo ha detto...

buna ziua,ma numesc florin si am nevoie urgent de ajutor ....lucrez ca si colaborator familiar cu un contract part-time de 30h pe saptamana cu un salatiu de 600€ pe bustapaga +200€ la negru...sunt angajat din mai 2011 cu un contract pe perioada determinata care s-a terminat in iulie 2012...mentionez ca am lucrat zilnic de L-V intre 10-12h pe zi iar sambata si duminica 5.30h pe zi dupamiaza fiind liber iar de sarbatorile legale nici nu mai vorbesc (le-am lucrat pe toate fara a fi insa platit)singurii bani in plus fiind cei de concediu si al 13-lea salariu...ori de cate ori ceream ceva sefului imi spunea ca legea italiana este asa si ca nu poate face nimic,iar de ceva timp patronul tot cauta nod in papura ca sa ma dea afara...iar saptamana trecuta mi-a spus sa imi fac bagajele si sa plec,eu i.am rasp ''ok..daca nu mai aveti nevoie de mn facem socotelile si plec'' a2ua zi ma trezesc ca vine cu 2 foi scoase la imprimanta in care scria ca sa imi dau demisia si binenteles am refuzat si i.am spus sa ma dea el afara...ce sa fac?inca nu ma anuntat daca ma da afara si tind sa cred ca ast sa plec eu de buna voie....nu vreau dekt sa imi dea ce este al meu si singura problema este ca nu prea am avut contacte cu alte persoane dat fiind faptul ca sunt cam izolat iar singurele persoane care au venit pe aici sunt muncitori sau prieteni ai dumnealui si care nu cred sa vrea sa imi confirme versiunea in caz de denunt...am inteles ca pot apela la cgil dar fara probe cine ma poate crede?el este o persoana foarte bogata si influenta,spuneti.mi va rog cum sa fac?in caz k imi semnez demisia il mai pot denunta? va multumesc si va rog sa imi scuzati modul de exprimare A.R.U

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimate dle A.R.U,
Concedierea poate interveni pentru motive ce țin sau nu țin de persoana salariatului precum motive colective sau individuale (reorganizare, vindere, lichidare societate, faliment, etc.) si TREBUIE COMUNICATA IN SCRIS SI MOTIVATA ! Aceste motive trebuie sa fie just intemeiate, dvs avand dreptul sa le contestati:
Consider ca nu trebuie sa acceptati sa vi se impuna demisia si nici sa demisionati, primul avantaj care il pierdeti este ajutorul de somaj dar si posibilitatea de a va apara drepturile incalcate printr-o eventuala contestatie sau chiar proces. O data primita aceasta scrisoare de concediere aveti termen de 60 zile pentru a va opune prin intermediul unui reprezentant sindacal sau avocat.

In ceea ce priveste neplata corespunzatoare a salariului dvs, va sfatuiesc sa formulati si sa trimiteti o "difida" adica o sesizare pentru neplata corespunzatoare a salariilor dvs, la fel ca si mai sus, prin intermediul unui avocat care sa va prezinte in baza unei procuri sau prin intermediul reprezentantului sindacal.
Va rog sa imi lasati adresa dvs de email pentru a va trimite un model de "difida".

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimata dna Mioara,

Ca avocat va recomand sa semnati doar un contract care sa fie in acord cu realitatea.
Pe de alta parte, important este sa fiti platita corespunzator orelor dvs de munca. Avantajul unui contract cu 24 ore de munca este ca platiti mai putine impozite. Dezavantajul dvs este ca riscati sa nu fiti platita pentru orele suplimentare celor scrise in contract!
Angajatorul va plati pentru dvs contributele la Inps si veti fi oricum asigurata, chiar daca va fi pentru o suma mai mica, iar pensia dvs va fi estimata la o suma mai mica.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Pentru inscrierea minorului pe pasaportul unuia dintre parinti este obligatorie prezenta ambelor parinti. Sunt necesare urmatoarele acte in original si copie :
1. certificatul de nastere romanesc,
2. pasapoartele parintilor;
3.certificatele de casatorie si de nastere ale parintilor. Cererea o veti completa la Consulat, la fel si preluarea pozelor.


Unknown ha detto...

Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români adulţi cu domiciliul în România

√ Cererea pentru eliberarea paşaportului se depune personal. Prezenţa solicitantului este obligatorie pentru prelevarea datelor biometrice.

√ Se eliberează paşaport individual şi pentru minori. Minorul nu poate fi inclus în paşaportul părinţilor.

√ Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

√ Paşaportul electronic nu se efectuează în regim de urgenţă.

√ Paşapoartele model 2001 rămân valabile până la expirarea termenului.

√ La cerere, paşaportul poate fi remis printr-un serviciu de curierat rapid şi securizat, ales de titular, cu suportarea cheltuielilor de către acesta.

√ Paşaportul soseşte din România în maxim 90 de zile lucrătoare.

√ Taxa consulară este de 100 euro.

√ Retragerea documentelor se efectuează de luni până vineri între orele 9,00-10,00, fără programare, prezentând chitanţa şi un document românesc.


DEPUNEREA CERERII:

Personal, în ţară, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din subordinea Instituţiiilor Prefectului de pe raza judeţului de domiciliu.

Personal, la Secţia consulară a Ambasadei României la Roma - dacă vă aflaţi în Italia şi nu doriţi să vă deplasaţi în România.

Secţia consulară este competentă pentru preluarea cererilor, datelor şi documentelor justificative ale solicitanţilor pe care le transmite automat în România in sistem electronic securizat.

Prezenţa personală la Secţia consulară a solicitanţilor pentru depunerea cererii este absolut obligatorie întrucât este necesară preluarea datelor biometrice - fotografierea şi preluarea amprentelor digitale ale viitorilor titulari de paşapoarte, conform normelor legale în vigoare.

RECOMANDARE: pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea de culoare deschisă

La preluarea imaginii faciale, solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi ori să poarte ochelari, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună. Prin excepţie, preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină

După depunerea cererii paşapoartele vechi aflate în curs de valabilitate se returnează solicitanţilor şi pot fi folosite până la ridicarea paşaportului nou.


DOCUMENTE NECESARE ÎN ORIGINAL:

- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate,

- paşaportul anterior, dacă este cazul,

- în cazul furtului paşaportului este necesară prezentarea dovezii eliberate de organele de poliţie italiene, tradusă în limba română de către un traducător autorizat,

- în cazul distrugerii se va prezenta paşaportul distrus sau deteriorat, iar în cazul pierderii se va completa o declaraţie la sediul oficiului consular,

- certificatul de naştere românesc,

- certificatul de căsătorie românesc (pentru cei căsătoriţi şi pentru cei văduvi),

Notă: În cazul în care căsătoria a fost efectuată pe teritoriul Italiei, este obligatorie transcrierea certificatului de căsătorie italian în prealabil în România, la serviciul de stare civilă sau la oficiile consulare ale României în Italia (pentru mai multe informaţii accesaţi secţiunea Acte de stare civilă);

- sentinţa de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă (pentru cei divorţaţi),

- certificatul de deces românesc al soţului/soţiei (pentru cei văduvi

Unknown ha detto...

Pentru a primi "disoccupatione" trebuie sa indepliniti urmatoarele criterii:
1. sa nu va dati demisia ( dimissione volontaria;
2. sa aveti lucrate 52 de saptamani in doi ani sau sa aveti 2 ani de "disoccupatione involuntaria"
3. sa faceti domanda la Centro di Collocamento in termen de 5 zile de cand ati fost licentiat.

Unknown ha detto...


studioconsulenzelegale@yahoo.com
Studio di consulenza legale e pratiche per stranieri offre servizi riguardo:
Immigrazione: Citadinanza, Regolarizzazione, Permesso Di Soggiorno, Ricongiungimento Famigliare, Assunzioni Badanti E Colf, Compilazione Modulistica Per Vari Uffici Publici, Redazione Di Contratti Di Affito, Traduzione Documenti , Apostilla, ecc;
Diritto Di Famiglia: Divorzio, Separazione Giudiziale Dei Beni Comuni, Affidamento Dei Figli, ecc;
Diritto Commerciale: Costituzione Di Società Ed Uffici Di Rappresentanza In Romania, ecc;
Diritto Immobiliare: Ricerca E Affito/Compararea Di Immobili E Tereni In Romania, ecc;
Altri Servizi: Prenota degli Appuntamenti a Ambasciada e Consolato Rumeno di Roma.
Consulenze Legale ofera servicii in Romania pentru romanii din Italia de :
- Apostile Haga;
- Superlegalizari;
- Declaratia de Valoare;
- Adeverinta de conformitate CNRED;
... - Certificatul de conformitatea Ministerul Sanatatii;
- Echivalari studii obtinute in strainatate;
- Transcriere acte stare civila.

Anonimo ha detto...

sunt Mioara, mulumesc frumos pentru raspuns.o zi frumoasa.

Anonimo ha detto...

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ca eu nu gasesc nici actualizare a legilor Italiei, s-a modificat cumva Lege somajului in Italia? Daca da, mai nou,pentru a obtine somaj, este nevoie ca muncitorul roman sa aiba rezidenta acolo? Spuneti-mi va rog unde sa caut. Va multumesc

Adriana ha detto...

Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot face pasaportul unui copil minor la Consulatul Roman de la TRENTO , ori trebuie sa merg la Milano?Multumesc anticipat!

Tiana ha detto...

Lucrez ca badanta, cu vitto e aloggio,programul inscris in contract este de la 8.00 la 20.00 cu doua ore pauza, la pranz, atunci cand nu poti face nimic, decat sa stai in casa.As vrea sa stiu, pot iesi seara, dupa 20.00. la o plimbare, fara sa dau explicatii cuiva? Sau suntem sechestrate in casa, 24 de ore? Este legal in Italia ,acest procedeu?In zilele legale de festa, trebuie anuntata familia ca iau liber, asa mi se cere.E normal? Duminica lucrez, as vrea sa stiu, cum pot lua liberul, sambata. De la 12.00 la 20.00, de la 12.00 sambata la 8.00 duminica, sau de la 8.00 sambata la 8.00 duminica? Multumesc , Tiana

Anonimo ha detto...

am lucrat ca sofer ,acum doiani in italia,iar pe ultimile 6 luni inca n-am pimit banii ,am timis dosarul la ambasada roma ,care l-au trimis la ministerul de munca din zona unde locuiesc,dar n-am primit nici un raspuns,daca nu se rezolva unde ma pot adresa,pot da statul italian si firma in judecata,unde

Anonimo ha detto...

buna ziua. am tot cautat pe net si nu am gasit un raspuns, de aceea va adresez urmatoarea intrebare: daca un cetatean roman lucreaza in italia cu contract de munca si prezinta angajatorului italian , cand revine din romania un concediu medical emis de un doctor din romania, poate fi considerat valabil de legislatia muncii din italia?

Gena ha detto...

Buna seara,
Am citit pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate Braila ca figurez cu o somatie de plata pentru plata contributiei FNUASS in decembrie 2011, dar eu nu mai locuiesc pe teritoriul Romaniei din anul 2009, iar de la inceputul anului 2011 platesc contributii pentru asigurare de sanatate Statului Italian, unde am rezidenta si contract de munca.
In perioada 2009- 2010 am avut incheiata o asigurate de sanatate privata, timp in care am urmat cursuri de calificare in Italia.
Am telefonat la CAS Braila de unde mi se cere formularul E104, pentru a rectifica soldul de plata din Romania. Nu inteleg cine trebuie sa completeze acest formular, pentru ca cei de la INPS Italia mi-au spus ca trebuie sa cer formularul acesta din Romania, nu de la ei.
Mai exact as dori sa stiu cine trebuie sa completeze formularul acesta?

maria ha detto...

buna ziua! fiica mea e studenta aici in italia. anul acesta a primit o bursa pentru a studia in anglia .are pasaportul expirat dar nu mai avem timpul necesar (plecarea e pe 12 .09) as putea sa-l fac eu ,aici in ,italia si sa-l trimit? si daca e posibil unde pot face o procura? va multumesc mult!

Lewis ha detto...

Am creditor ajutor financiar, vom da performanța de credit o rată scăzută a dobânzii de 3%. Debitori care sunt interesati încurajați să ne contactați pentru mai multe informatii cu. prin e-mail: lendinginvestment@live.co.uk

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Maria, fiica dvs poate circula cu pasaportul, in cazul in care i-a expirat cartea de identitate.
Pentru reinnoirea buletinului la Consulat, trebuie sa se adreseze direct fiica dvs. Va sunt necesare actele de mai jos, termenul de eliberare fiind de maxim 3 luni.
1.formularul primit si completat la Consulat
2.4 fotografii 3/4 cm
3.buletinul expirat in original
4.certificatul de nastere, pasaport
Nu cunosc taxele percepute de Consulat pentru aceste servicii.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimate dle Adrian, din comentariile cititorilor nostri rezulta ca serviciile consulare prestate de catre Consulatul Roman de la Trieste nu sunt optime. Sfatul meu este sa va adresati Consulatului de la Milano.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Intreb: "Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ca eu nu gasesc nici actualizare a legilor Italiei, s-a modificat cumva Lege somajului in Italia? Daca da, mai nou,pentru a obtine somaj, este nevoie ca muncitorul roman sa aiba rezidenta acolo? Spuneti-mi va rog unde sa caut."

Rasp: decreto legge n. 185 del 29 novembre 2008, convertito, con modificazioni, dalla legge 28 gennaio 2009, n.2
Conform legii, cererea pentru a primi indemnizatia pentru somaj trebuie sa o prezentati la Centro di Impiego sau INPS din orasul unde aveti stabilita resedinta. In orice caz, insa, INPS chiar daca nu este competent teritorial, este OBLIGAT sa va primeasca cererea.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Tiana, dvs trebuie sa respectati orarul prevazut in contractul de munca. Aveti dreptul la timpul liber si puteti sa il petreceti cum doriti dvs.
Faptul de a anunta familia cand plecati de acasa, chiar si in orele dvs libere este mai mult o chestiune care tine de intelegerea dintre dvs si patronul dvs, o chestiunea de bun-simt mai ales daca patronul va garanteaza "vito ed allogio". Responsabilitatea badantelor este una destul de larga si de complexa. Este exact ca si in caz dadacelor care au terminat programul si pleaca lasand copiii nesupravegheati! Puteti cere plata orelor suplimentare, in conditiile in care imprejurarile va obliga sa ramaneti si in timpul orelor libere.
Mult succes va doresc dna Tiana. Scrieti-mi daca mai aveti alte intrebari.
De asemena, as vrea sa va atrag atentia ca de multe ori drepturilor badantelor nu sunt nici pe departe respectate. Va rog sa actionati mereu cu precautie si cu atentie atunci cand este vorba de sanatatea dvs sau vi se cere sa semnati un act sau sunteti obligata sa prestati ore suplimentare neplatite.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimata dna Gena, cu siguranta acest formular trebuie sa il obtineti din Romania si trebuie sa il completati dvs.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

INTREB: "buna ziua. am tot cautat pe net si nu am gasit un raspuns, de aceea va adresez urmatoarea intrebare: daca un cetatean roman lucreaza in italia cu contract de munca si prezinta angajatorului italian , cand revine din romania un concediu medical emis de un doctor din romania, poate fi considerat valabil de legislatia muncii din italia?"
28 agosto 2012 13:35
RASP: Foarte interesanta intrebarea dvs!
Lucratorii romani sunt asimilati lucratorilor italieni. Certificatul medical romanesc are aceeasi valoare si valabilitate ca si certificatul italian. Dvs puteti prezenta acest certificat NETRADUS, fiind obligatia INPS de a traduce certificatul medical. Potrivit legii care disciplineaza INPS, in italiana: INPS, msg. 3.12.2007, n. 28978.
INSA dvs aveti si obligatii:
1. sa fiti in posesia TESEREI SANITARE EUROPENE
2. in termen de 3 zile certificatul medical trebuie sa fie transmis (NU ESTE NECESARA TRADUCEREA IN LB. ITALIANA SAU LEGALIZAREA) la INPS de catre institutia ospitaliera romana!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

* certificatul poate fi trimis pe cale telematica (internet, folosind pec ) sau prin fax!!

Anonimo ha detto...

Buna seara,
Am lucrat pana in data de 27 iulie 2012 cu contract determinat; intrebarea mea este daca pot lua somaj, si in cat timp trebuie depuse actele pentru somaj de la incheierea contractului de munca.
Va multumesc.

Anonimo ha detto...

BUNA SEARA AM SI EU O INTREBARE ,AM O FETITA DE 6 ANI NASCUTA IN ITALIA UNDE A URMAT SI GRADINITA, FETITA ESTE INSCRISA LA SCOALA ACOLO SI AR TREBUI SA INCEAPA CURSURILE NUMAI CA ACTUAL SUNTEM IN ROMANIA SI TATAL SE OPUNE INTOARCERII IN ITALIA, SI NU VREA SA IMI DEA NICI SEMNATURA PRIN IMPUTERNICIRE NOTARIALA CE POT FACE? VA MULTUMESC

Anonimo ha detto...

buna ziua.am mai multe intrebari,prima ar fii:am 3 ani de munca inn regula,trebuie sa primesc somaj,daca da,unde trebuie sa ma duc? 2 aveam contract indeterminat si a falsificat cererea de concediere seful meu in timpul in care am fost in concediu.la cine trebuie sa apelez?un avocat sau alceva?

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Intreb: "AM O FETITA DE 6 ANI NASCUTA IN ITALIA UNDE A URMAT SI GRADINITA, FETITA ESTE INSCRISA LA SCOALA ACOLO SI AR TREBUI SA INCEAPA CURSURILE NUMAI CA ACTUAL SUNTEM IN ROMANIA SI TATAL SE OPUNE INTOARCERII IN ITALIA, SI NU VREA SA IMI DEA NICI SEMNATURA PRIN IMPUTERNICIRE NOTARIALA CE POT FACE?"

Rasp: Stimata dna, va rog sa imi oferiti mai multe detalii pentru va a putea da un raspuns complet. Banuiesc ca nu v-ati stabilit resedinta in mod oficial in Italia si ca nu aveti nici cetatenia italiana. In Italia insa unde locuieste familia dvs? Puteti sa imi scrieti si un email.

Anonimo ha detto...

vad ca nu se rasp la toti

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Intreb: "buna ziua.am mai multe intrebari,prima ar fii:am 3 ani de munca inn regula,trebuie sa primesc somaj,daca da,unde trebuie sa ma duc? 2 aveam contract indeterminat si a falsificat cererea de concediere seful meu in timpul in care am fost in concediu...."

RASP: Trebuie sa va opuneti in termen de 60 de zile! Va puteti adresa unui avocat sau Sindacatului din care faceti parte.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Intreb: "Am lucrat pana in data de 27 iulie 2012 cu contract determinat; intrebarea mea este daca pot lua somaj, si in cat timp trebuie depuse actele pentru somaj de la incheiereacontractului de munca."

RASP: Trebuie sa va adresati INPS sau Centro Impiego in termen de 60 de zile pentru a obtine INDENNITA' PER LA DISSOCUPAZIONE! Termenul creste (NU scade!) in functie de cauzele de concediere.

Anonimo ha detto...

referitor la cazul meu cu fetita de 6 ani nascuta si crescuta in italia-eu si fetita avem rezidenta in provincia di torino din anul 2007.am carte de identitate italiana santem inscrise la anagrafe si am atestatul din comune care tine loc de vechiul permesso di soggiorno, lam obtinut in 2007. in torino noi locuiam la mama mea care are casa proprietate. sant disperata nu stiu la cine sa apelez si cum sa pot face sa ies cu fetita din tara mai ales ca azi incepe scoala in italia si ea nu poate fi prezenta,mentionez ca am inaintat divort de sot doar ca termenul este exagerat de lung abia in noiembrie.as dori sa stiu cui sa ma adresez va multumesc din suflet

Anonimo ha detto...

buna ziua...daca am rezidenta in italia de la data de 08.08-2011 si am facut scoala de soferi in romania in iulie-august2012,si am luat permisul,pot sa-l schimb in italian fara probleme sau ce trebuie sa fac?

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Trebuie sa mergeti la Motorizazzione din orasul unde aveti resedinta si sa efectuati conversiunea permisului de conducere.

Anonimo ha detto...

da dar mi se spune ca pot fi probleme ca aveam rezidenta aici in timp ce am luat permisul in Romania...

Anonimo ha detto...

daca am rezidenta in italia si vreau sa merg definitif in Romania trebuie sa declar in comnune?

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Nu exista absolut nicio problema, avand in vedere principul liberatatii circulatiei si mai ales ca sunteti cetatean roman cu domiciliul inca in Romania, in ceea ce priveste conversiunea permisului de conducere. Mai mult, dvs aveti obligatia ORICUM sa efectuati conversiunea, intrucat dupa 1 an de la stabilirea resedintei in Italia sunteti pasibil de sanctiuni ce privesc conducerea fara permis!!!
Domiciul este 1! cel care reise din buletinul romanesc sau pasaport, resedintele sunt provizorii si pot fi mai multe.
Din moment ce ati obtinut permisul de conducere romanesc, cu respectarea legii romanesti, deci pe cale legala, nu vad ce problema ar exista in efectuarea conversiunii permisului! In plus, functionarilor de la Motorizzazzione nu le revine sarcina sau obligatia de a trage concluzii pe marginea resedintei dvs ! Aceasta obligatie apartine functionarilor de la Comune.
Sper ca am fost clara si v-am lamurit toate dubiile.
Mult succes!

Anonimo ha detto...

buna ziua am o intrebare la dv lucrez in italia cu contract din 1.09.2011 o ora si jumatate pe zi de L_S cu 5,30 euro la ora nu sunt casatorita dar am o fetita de 7 ani in romania de care au grija parinti mei din luna martie 2008 de cand am venit eu in italia nu am mai primit alocatia de la stat cea de 420 lei, As vrea sa stiu daca eu beneficiez de alocatie europeana de 100 euro si de ce acte am nevoe si unde trebue trebue sa merg . Va multumesc si va rog sa imi raspundeti

Anonimo ha detto...

Buna ziua sunt resident in italia din 2009 si acum o luna miam cumparat o masina dar permisu il am din romania din 2006 unde trebue sa merg casa il schimb.Va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Am o intrebare pentru dvs.
lucrez ca si badanta de 9 luni cu acte in regula ,rezidenta ,contributii platite la zi .
In data de 02 ian 2013 voi avea 2 ani lucrati ,inregistrata la inps iar in feb 2013
indeplinesc conditiile de pensie ,varsta pentru iesirea la pensie in ROMANIA.
Inrebarea mea este urmatoarea.
pot beneficia de somaj din Italia inainte de iesirea la pensie?
SAU SOMAJUL PRELUNGESTE IESIREA LA PENSIE.
va multumesc
astept raspuns
Flory

Anonimo ha detto...

Buna ziua,

Lucrez ca si badanta de 2 ani.
citind mereu diverse site-uri cu informatii,legi ,forum in legatura cu munca domestica in italia am oservat :
legat de formularul 730 si anume:
-trebuie depus obligatoriu
-nu trebuie depus daca lucrezi doar la un singur angajator.
Conform legii in vigoare care este adevarul(cine trebuie sa depuna acest formular)
va multumesc
si astept cu interes raspunsul dvs.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Referitor la ALOCATIA EUROPEANA!
Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Plata “alocatiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata “alocatiei”. Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata “alocatiei europene” si plata propriu-zisa a alocatiei depinde de factori precum: corectitudinea datelor completate in formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc.) si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate.

Dvs in Italia trebuie sa va adresati INPS-ULUI!

Mult succes si va rog sa ma tineti la curent cu reusita actiunii dvs.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Pentru a va trimite un model de formular E411, va rog sa imi lasati adresa dvs de email.
De asemenea, va rog sa va lasati numele la postarea unei intrebari.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimata dna Flori,
Perioada de somaj constituie "contributi figurativi", adica aceasta perioada de somaj se adauga termenului pentru iesirea la pensie, insa nu ajuta la calcularea importului pensiei!

Acreditarea perioadei de somaj se efectueaza automat de catre INPS.

Mariana ha detto...

Stimata doamna avocat,
As dori si eu o lamurire privind pensioanrea noastra, a celor care am lucrat si acasa in Romania si acuma lucram si in UE.concret,eu am lucrat acasa 27 de ani si de 4 ani lucrez cu contract in Italia.Mi s-a spus acasa ca pot iesi in pensie de varsta in noiembrie 2015. vreau sa stiu daca acesti ani pe care ii lucrez in Italia imi vor fi luati in in cnsiderare la calcularea pensiei. Va rog frumos sa-mi dati un raspuns.Va multumesc foarte mult.

Anonimo ha detto...

Stimata doamna avocat,

Va multumesc pentru raspunsul primit ,poate eu nu am fost asa de explicita in intrebare sau acum nu inteleg eu raspunsul dvs.
Deci pe mine ma intereseaza daca pot primii din Italia somaj chiar daca atunci voi intra si in pensie din Romania.
Cu stima si deosebita consideratie

Flory

Anonimo ha detto...

Buna ziua,

Lucrez ca si badanta de 2 ani.
citind mereu diverse site-uri cu informatii,legi ,forum in legatura cu munca domestica in italia am oservat :
legat de formularul 730 si anume:
-trebuie depus obligatoriu
-nu trebuie depus daca lucrezi doar la un singur angajator.
Conform legii in vigoare care este adevarul(cine trebuie sa depuna acest formular)
va multumesc
si astept cu interes raspunsul dvs.

Violeta

Anonimo ha detto...

multumesc mult pentru raspuns referitor laalocatia europeana.azi am fost la PATRONAT in italia si mi sa dat un formular E401 ce trebue sa il trimit in romania.e bun acest formular .MIRELA

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Flory, intrebarea dvs a fost "pot beneficia de somaj din Italia inainte de iesirea la pensie?
SAU SOMAJUL PRELUNGESTE IESIREA LA PENSIE?" si v-am explicat ca perioada de somaj se adauga la pensie in mod automat, insa importul pensiei poate varia in functie de "contributele" dvs!
Urmatoarea dvs intrebare este: "pot primii din Italia somaj chiar daca atunci voi intra si in pensie din Romania?".
Raspuns: Potrivit INPS (v.
http://www.inps.it/portale/default.aspx?itemdir=7163 )
ajutorul de somaj sau "l'indennità di dissocupazione" nu mai poate fi primit in contextul in care deveniti titularul dreptului la pensie!
Pentru confirmarea raspunsului, va rog sa va adresati INPS in terme de 60 de zile de la intrarea in somaj.
Mult succes!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Stimata dna Mariana,
„Conform articolului 46 din Regulamentul 1408/71, casa teritorială de pensii calculează două pensii (dublu calcul): o pensie naţională, prin valorificarea stagiului de cotizare realizat în România ; o pensie comunitară, luând în considerare perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant în toate statele membre. După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naţionale şi cel al pensiei comunitare) se compară cele două pensii şi se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos“.
Cu alte cuvinte, trebuie sa va adresati Casei de Pensii din orasul in care aveti domiciliul stabil in Romania. Va trebui sa va prezentati cu urmatoarele acte:
1.cererea referitoare la stabilirea drepturilor de pensie ca urmare a desfasurarii activitatii profesionale pe teritoriul mai multor state membre
2.documente de identitate
3.acte referitoare la cariera de asigurat
4.formularul E207RO completat acolo.
Mult succes!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Violeta, formularul mentionat de dvs, care se refera la declaratia de venit NU trebuie completat de dvs, DACA sunteti angajata unui singur PATRON. In momentul in care prestati, in mod legal, prin contract- o alta activitate remunerata, chiar si ocazionala, ATUNCI -DA -trebuie sa completati obligatoriu aceasta declaratie de venit.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Va pot trimit ghidul fiscal pentru salariatii romani din Italia. Va rog sa imi lasati adresa dvs de email sau sa imi trimiteti un email cu cererea pentru ghidul fiscal in Italia.

Anonimo ha detto...

Buna ziua,stimata doamna avocat.

Cu tot respectul doresc sa va adresez o intrebare.
Lucrez de 1 an si 10 luni ca si badanta cu acte in regula la aceeasi familie adica la acelasi angajator fara sa mai am alta activitate legala cu contract.
La inceputul anului am primit de la angajator CUD veniturile realizate pe anul 2011 dar eu nu am depus declaratia de venit pentru impozitate adica formularul 730.
Mentionez ca venitul meu pe anul 2011 este de 10365 euro depasesc 8000 euro.
urmarind toate discutiile de pe forum observ ca unele persoane depun declaratia de venit altele nu .
in cazul meu mi se poate intampla ceva? daca nu am depus.
Ce act normativ reglementeaza acest aspect
ca sa stim clar cine trebuie sa depuna si in ce caz.
va multumesc
CARMEN
din Arad RO

Anonimo ha detto...

O intrebare simpla la obiect.
In dec 2012 trebuie sa intru legal in pensie la limita de varsta,
dar eu nu imi depun cererea de a intra in pensie pt ca vreau sa intru prima data in somaj de aici din Italia si abia dupa aceea( cand termin perioada de somaj) sa-mi depun cererea de pensionare in ROMANIA
Deci nu caut sa primesc si pensie si somaj
dar vreau sa aleg varianta aceasta .
Se poate ? sau nu .
Multumesc

MARIA

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Menajerele şi îngrijitoarele trebuie să prezinte Formularul Unic / „Modello Unico” (declaraţia de venit). Prin declaraţia de venit, lucrătorul va putea solicita scutiri de impozit/detrazioni d`imposta sau deduceri din venit/deduzione dal reddito. Impozitul datorat se plăteşte de către contribuabil cu ajutorul formularul F24.
Va rog sa va adresati unui centru CAAF pentru calcularea impozitului dvs! Termenul de prezentare a declaratiilor de venit este 30 sept., deci sunteti inca in timp.
Sanctiunile neprezentarii declaratiei de venit, adica a sumelor incasate, sunt prevazute de codl fiscal si codul penal, infractiunea putand consta in evaziune.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Maria, in principiu nu este nicio problema sa obtineti pensia si apoi sa lucrati in Italia.

Conform ultimelor prevederi ale Regulamentului
Consiliului Europei, orice persoana care face stagiul minim de pensionare de 15 ani cotizati in doua sau mai multe state din Uniunea Europeana, la implinirea vârstei de pensionare poate incasa o pensie comunitara, adica o pensie care cumuleaza drepturile din România la care se adauga drepturile de pensie pentru contributiile platite in tarile europene.

Anonimo ha detto...

buna ziua, ma numesc madi si sunt badanta din iunie 2012 in toscana la o batrana fara vedere pt.care fiul ma plateste cu 700 euro -salariu de incadrare desi cred ca ar trebui 900 pt,ca e non autosuficienta.in denuntul de la inps a declarat 54 ore pe saptamana dar in scrisoarea de angajare si in busta paga figureaza doar 44 ore platite.imi plateste doar 12 ore libere pe saptamana-zicand ca i se pare suficient- pentru ca altfel pe busta paga as depasi 1000 euro si ar trebui platiti in cont dar cum 'nu gaseste timp' sa mearga la primarie pt.rezidenta nu-mi pot deschide cont.oricum e doar un pretext, pentru ca i se pare ca ma plateste deja prea 'mult'.intrebarea mea este: cum pot recupera diferenta de salariu si de ore lucrate si neplatite-10 ore pe saptamana, avand in vedere ca de la 01 noiembrie vreau sa plec sa-i tin locul sorei mele care pleaca in concediu si apoi sa ma intorc in tara.cand ma pot adresa unui avocat sau la sindicat, inainte de a-mi da demisia sau dupa?scuze pentru lungimea comentariului, va multumesc anticipat pentru raspuns

Anonimo ha detto...

Buna ziua,
Revin cu o mare rugaminte.Am postat in data de 09 luglio 2012 14:46, precum si in 10 luglio 2012 17:49, ca urmare a raspunsului dvs.Problema sta in felul urmator:Nu am primit nici acu procesul verbal de care va povesteam in comentariile mele postate in datele precizate.Avocata pe care am angajat-o ma trimis pe mine la Polizia Municipale sa riddic procesul verbal, insa acestia au zis ca trebuie sa merg la avere nulla nosta – Tribunale Roma.Am mers si acolo tot eu insa, nimeni nu m-a bagat in seama,deoarece a zis ca numai un avocat poate face asta.Am comunicat avocatei mele ce am facut si mi-a zis ca o sa il scoata in 15 zile.Insa nici pana astazi nu am vazut ce scrie in procesul verbal(de la accident au trecut aproximativ 6 luni).Va rog din suflet sa ma ajutati si sa imi ziceti ce e de facut.Cum pot intra in posesia procesului verbal si cum imi pot recupera banii pe care i-am platit pentru reparatia masinii.Avocata pe care am angajato nu imi da nici un fel de informatii, ma tot amana.Multumesc

Anonimo ha detto...

D-na avocat,
imi pare rau dar intrebarea mea era alta.
daca pot prima data sa intru in somaj,si apoi sa-mi depun dosarul de pensie.
Ma repet,acum lucrez in Italia si doresc sa intru in somaj pt ca indeplinesc conditiile de somaj iar cand mi se termina somajul sa-mi depun actele de pensionare.
La aceata intrebare va rog daca puteti sa-mi raspunde-ti.

Va multumesc
Maria.

Anonimo ha detto...

imi pare rau ca imediat trecem la evaziune fiscala dar vad ca se ocoleste din partea dvs anumite raspunsuri.
noi menajerele suntem aparte de celelalte persoane? adica eu ca badanta nu lucrez tot la un angajator? de ce trebuie sa depun declaratia de venit pt ca citind raspunsurile dvs anterior
daca nu gresec la d-na VIOLETA SPUNE-TI CA NU TREBUIE SA DEPUNA DECLARATIA DE VENIT.
de aceea este forum sa vedem si sa analizam toate discutiile.
DAR VAI DE NOI MENAJERELE!!!!!!!!!din Italia.
Va multumesc
Cu respect
CARMEN

Anonimo ha detto...

Buna ziua
d-na avocat
Am si eu o intrebare asa la modul general si totodata ma bucur daca primesc si raspuns din partea dvs.
Badante ,ingrijitoare se discuta peste tot dar nu ne pune nimeni intr-o legalitate sa stim si noi ca suntem respectate si platite legal cu toate drepturile.
Cine ar trebuii sa ne reprezinte si pe noi si unde.
Venim sa lucram ca trebuie pt diverse sacrificii familiare si de frica ca ne da afara tacem si induram dar oare pana cand?
Un caz concret ca mai sunem si noi femei cu pregatire si experienta profesionala.
Dau un exemplu.
Fiica batranei pe care o ingrijesc primeste pensie dupa mama ei ,pensie de insotitor,reduceri de impozite,multe si multe facilitati.
Ea este incadrata cu un grad de handicap iar pe mine ma plateste ca badanta la un nivel minim
ca ingrijesc curtea ,spal etc la nibelul B
iar batrana primeste drepturile de la nivelul CS.
Stiti cum e : cand fiica ei primeste banii zice la autoritati ca e non autosuficienta iar cand imi da mie banii e super brava e atosuficienta.
Du pa parerea mea aceste acte trebuiesc verificate de autoritati vrei sa primesti bani de un grad pai atunci da si la badanta salar dupa acelasi grad.
aici este problema grava si cate alte aspecte nu sunt.
Cand merge cu actele pt reduceri trebuie atasate chitate de hrana care normal ar trebuii semnate de ingrijitoare.
Se deduce tot ce maninca familia nu ce mananca badanta.
si atunci ei nu fac evaziune noi furam amaritele de badante ce sa furam ca ne da cu cantarul sa mincam.

Va multumesc
si daca va ganditi la noi si la adevar trage-ti un semnal de alarma la autotitatile competente
ca va sun eu ca aici e buba.
( sa zica asa; hai sa vad x eu iti dau tie ajutor pt mama ta 1000 euro tu cu cat o platesti pe badanta ca daca o platesti cu mai putin inseamna ca m-ai mintit pe mine ca e bolnava) trebuie sa existe o concordanta nu pt unii ciuma si pt altii muma cum zice romanul.

CORINA

VIORICA ha detto...

BUNA ZIUA.MA NUMESC VIORICA.AM REZIDENTA IN TORINO.DE UN AN DE ZILE AM FETITA CU MINE SI VREAU SA STIU CUM POT SA I FAC SI EI REZIDENTA SI SA O INSCRIU IN TORINO LA SCOALA.FETITA ARE 3 ANI.MENTIONEZ CA DOAR DE LA 1 SEPT 2012 LUCREZ PRINTR O ASOCIATIE PENTRU INFIRMIERI CA INFIRMIERA.SOTUL MEU A VENIT DE 3 LUNI IN TORINO SI NU LUCREAZA.VA ROG SA MI SPUNETI DACA AM DREPTUL LA VREUN AJUTOR DIN PARTEA STATULUI ITALIAN.LOCUIESC CU SORA MEA IN CHIRIE,LA ADRESA UNDE AM REZIDENTA

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Maria, cred ca v-am raspuns deja la intrebare.
Intrebarea dvs a fost urmatoarea:
"In dec 2012 trebuie sa intru legal in pensie la limita de varsta,dar eu nu imi depun cererea de a intra in pensie pt ca vreau sa intru prima data in somaj de aici din Italia si abia dupa aceea( cand termin perioada de somaj) sa-mi depun cererea de pensionare in ROMANIA
Deci nu caut sa primesc si pensie si somaj
dar vreau sa aleg varianta aceasta .
Se poate ? sau nu .
Multumesc. MARIA "

RASPUNS:SE POATE DNA. MARIA, SE POATE.

Informatiile despre pensia comunitara erau in plus recunosc, dar raman la aprecierea dvs.
Mult succes!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Viorica, copii minori au aceeasi resedinta cu cea a parintilor!
Pentru obtinerea asa-zisului "ASSEGNO SOCIALE", daca aveti dreptul sau nu, in baza veniturilor anuale ale familiei, trebuie sa va adresati la INPS din localitatea dvs.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Carmen,
Am folosit expresia din lege "menajerele si ingrijitoarele" si nu consider ca este o expresie ofensiva!
Revenind la problema platii taxelor.
Legea italiana stabileste ca:
" le collaboratrici familiari sono esonerate dall'obbligo di presentazione della dichiarazione se hanno percepito nell'intero anno di lavoro (es.2010 per 365 giorni lavorativi) un reddito non superiore a 8,000€".
Deci, nu trebuie sa depuneti declaratia de venituri - care presupune pentru doamnele ce lucreaza in menaj sau ca badante - completarea formularului MODELLO UNICO!
Formularul UNIC se completeaza si se depune la CAF din mai pana in septembrie.
Tot legea italiana stabileste ca:
cei care obligati fiind nu prezintă statului declaraţia de venituri, în caz de verificare din partea Agenţiei Fiscale, vor primi o amendă. Dacă veniturile nedeclarate sunt mai mari de o anumită valoare stabilită de lege, se comite o infracţiune penală si anume- evaziune.

Pentru a verifica daca aveti obligatii fiscale, va rog sa va adresati unui centru CAF din orasul dvs!

Daca doriti va pot transmite ghidul fiscal al salariatului in Italia, va rog sa imi lasati o adresa de email.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Corina, dvs sunteti salariata si munciti pentru un privat. Asta inseamna ca patronul decide valoarea remuneratiei dvs, nu statul.
Anumite deduceri de taxe aveti cu siguranta si dvs, nu doar persoanele pentru care lucrati.
Pentru o mai buna clarificare a situatiei dvs, adresati-va gratuit unui centru CAF din orasul dvs.
De exemplu, beneficiati de reduceri ale taxelor:

- dacă există membri ai familiei în întreţinere, cum sunt soţul sau fiii minori;

- pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru plata consultaţiilor medicale;

- pentru cheltuielile de închiriere a locuinţei;

- pentru ratele împrumuturilor;

- pentru cheltuieli de renovare.

Mult succes!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Madi, MEREU trebuie sa va prezentati unui avocat INAINTEA (si NU DUPA!) semnarii unui act sau luarii unei decizii!
Chiar va sfatuiesc sa va adresati unui patronat sau unui avocat specializat in dreptul muncii din orasul dvs care sa va reprezinte in fata patronului dvs pentru stabilirea corecta a platii dvs si recuperarea sumelor.

Anonimo ha detto...

buna seara!as vrea sa stiu ce acte i-mi trebuie ptr fiul meu sa merg in romania ptr ca in august anul curent,i-a expirat pasaportul,trebuie facuta vreo procura!s-au trebuie facut pasaport ptr ca are pasaportul lui,mentionez ca fiul meu este nascut in italia messina.astept raspuns multumesc frumos cristian.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dl Cristian,
Va este necesara declaratia mamei prin care aceasta isi exprima acordul cu privire la efectuarea calatoriei, scopul si data efectuarii acesteia, in contextul in care dvs singur .
Pentru acest document va trebui sa va adresati Consulatului.
De asemenea, va trebuie si TITLU DE CALATORIE, despre care, va rog sa cititi aici mai multe:
http://www.romeninitalia.com/search?q=titlul+de+calatorie
Mult succes!

Anonimo ha detto...

Buna seara,
d-na avocat

In primul rand va rog sa ma scuzati daca v-am deranjat cu ceva nu a fost intentionat.
Va multumesc pt raspunsul primit ,oricum eu din cele scrise anterior depasesc 8000 euro venitul anual dar pt o clarificare mai buna
va rog frumos sa-mi trimite-ti prin e-mail ghidul fiscal al salariatului in ITALIAla adresa :
aruxandei_florica@yahoo.com

Va multumesc cu multa stima
Carmen

Anonimo ha detto...

doamna cristina, sunt madi -badanta in toscana- si va multumesc pentru raspunsul din 19.09.2012.incerc sa va urmez sfatul desi ma tem ca nu voi rezolva prea multe avand in vedere ca fiul batranei este comercialist si poate un bun jongleur al interpretarii legii.cam in cat timp ar trebui sa restituie sumele datorate din momentul in care sunt stabilite de avocat? pot lasa o procura surorii mele in caz ca sunt nevoita sa ma intorc in romania?

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Dna Carmen, v-am trimis pe email ghidul fiscal. Numai bine in toate va doresc!
Dna Madi, cel mai bine este sa lasati o procura unui avocat care sa se ocupe de cazul dvs. Ma tem ca sora dvs nu poate face prea multe in numele dvs!
Mult succes!

Anonimo ha detto...

buna seara ma scuzati ca va deranjez,dar am o problema o nelamurire care pe nici un site nu gasesc un raspuns adecvat problemei mele.am lucrat in itali impreuna cu sotul meu timp de 4 ani si jumate cu contract colaboratori domestici,noi avem o fetita nascuta in tara aici in romania,eu as vrea sa stiu daca am dreptul la alocatia europeana pentru fetita pe acea perioada care am lucrat acolo,daca da si daca puteti bineanteles vreau sa ma indrumati catre calea buna,vreau sa stiu ce trebuie sa fac,ce acte am nevoie,mentionez ca ne-am intors in tara.o sear buna va doresc lungu carmen,la mia imail este:lungu_florin200@yahoo.com

Anonimo ha detto...

ma scuzati la mia imail corecta este lungu_florin2001@yahoo.com sunt lungu carmen va multumesc

Anonimo ha detto...

Va rog daca se poate as vrea sa stiu care sunt conditiile pentru a obtine ajutorul de somaj in Italia?

Anonimo ha detto...

Buna ziua,lucrez in itala de 3 luni,si vreau sa ma mut cu prietena mea care lucreaza fara contract,si am gasit un apartament care ma accepta fara contract de munca,pot sa fac un contract de casa cu propretara,daca nu am contract de munca.???sau ceva sa fiu sa am siguranta ca nu ma da afara peste o luna 2..????astept raspuns urgent.

Anonimo ha detto...

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns pt ca am tot sunat in consulatul din Trieste dar nu imi raspunde nimeni(NICI NU STIU DE CE MAI FUNCTIONEAZA PT CA DE FIECARE DATA CAND AI NEVOIE NU SUNT)Intrebarea mea,eu si sotul suntem rezidenti in Venezia,avem pasapoartele expirate si am vrea sa le refacem.Trebuie neaparat sa mergem in Roma sau putem sa apelam la un sediu mai aproape noua si care ar fi cel mai indicat noua ca zona?Multumes anticipat

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

INTREB: "lucrez in itala de 3 luni,si vreau sa ma mut cu prietena mea care lucreaza fara contract,si am gasit un apartament care ma accepta fara contract de munca,....."

RASP: "Contractul de inchiriere apartament se inchieie intre proprietar si viitorul chirias. Va trebui sa prezentati o garantie proprietarului - in general se plateste "caparra" si se anticipa chiria pe 2- 3 luni, in functie de durata contractului de inchiriere.
Contratul de munca nu este obligatoriu sa il prezentati proprietarului casei de inchiriat dar unele agentii imobiliare cer acest lucru.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...


In conditiile expirarii pasapoartelor, pentru reinnoire- va puteti adresa la ORICE sediu consular roman din Italia.In general, se prefera - cel mai apropiat de dvs, dar aceasta nu este o regula!
Daca la TRIESTE nu se raspunde a telefon, nu inseamna ca nu se lucreaza sau ca a fost inchis Consulatul.
Va puteti prezenta direct la Consulate, chiar si fara programare.
Alte Consulate Romane in Italia sunt la Bologna, Milano, Torino, Roma.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Pentru ajutorul de somaj sau "assegno per la dissoccupazione", trebui sa va prezentati in termen de 60 de zile de la concediere la sediul INPS!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Referitor la ALOCATIA EUROPEANA:
Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.

Plata “alocatiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata “alocatiei”.

Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata “alocatiei europene” si plata propriu-zisa a alocatiei depinde de factori precum: corectitudinea datelor completate in formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc.) si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate.

http://cristinagtutu.blogspot.it/2012/09/referitor-la-alocatia-europeana.html

Anonimo ha detto...

va multumesc frumos pt raspunsul in legatura cu pasaporul expirat.multa sanatate

Anonimo ha detto...

buna seara.Lucrez de 2 ani ca badanta,cu contract de munca,24 de ore pe saptamana,550E.vreau sa renunt la acest loc d munca.o sa primesc somaj si lichidare?

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Prin demisia de la locul de munca va anulati dreptul de a primi somaj. Somajul este o forma de ajutor social celor care au ramas fara loc de munca din alte motive decat demisia!Nici lichidarea nu este obligatorie daca demisionati.

Anonimo ha detto...

buna ziua!doamna avocat am picat de acord cu angajatorul si o sa ma concedieze el.in acest caz situatia se schimba?

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Da, dna in principiu se schimba ideea!
Va rog sa lasati si un nume sau eventual o adresa de email atunci cand postati o intrebare.

Anonimo ha detto...

eu am lucrat in italia 3 ani de zile dupa care am intrat in somaj pentru 8 luni zile.acum sunt in romania si as dori sa ma angajez cu contract de munca.eu din italia voi lua somaj pana in martie 2013.as dori sa stiu daca ma voi angaja in romania cu contract de munca voi pierde somajul din italia?exista vreo posibilitate ca statul italian sa descopere ca muncesc in romania?multumesc

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Daca va angajati cu contract de munca in Romania sau in orice alta tara, nu mai aveti dreptul la somaj in Italia. In cazul in care Guardia di Finanza efectueaza un control si descopera situatia dvs, sunteti pasibil de amenzi.

Anonimo ha detto...

Buna ziua! Ma numesc Sanda sunt o moldoveanca ce urmez sa ma casatoresc cu un roman ambii suntem in italia. Dupa caatorie ce acte sunt necesare pentru a intra in romania, luand in considerare ca eu nu am acte de italia, ni sa spus ca dupa ce ne casatorim civil ni se elibereaza doar certificatul de casatorie. Ce putem face in aceasta situatie? Multumim

Anonimo ha detto...

am lucrat 1 an si 9 luni la o fabrica in italia ,angajatorul ne-a dat acasa cei care lucreaza cu agenzia ,pot beneficia de ajutor de somaj

Anonimo ha detto...

Buna ziua sunt Stefan am lucrat in Italia incepand cu data de 15.12.2010 pana in 15.09.2012,pana sa vin in italia in 2010 am lucrat in Romania 25 ani mai exact pana in iulie 2010 ,pot beneficia de somaj aici in Italia,am citit ca trebuie indeplinita conditia de cel putin 2 ani lucrati si sau 52 saptamani cotizate la inps.cu respect va rog indrumati-ma cum sa fac.mentionez ca patronul fabricii a facut restructurari si am fost licentiati. multumesc

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Sanda, calatoria in Romania ca si in orice tara straina se efectueaza cu pasaportul pentru cetatenii ne/extra-comunitari. Pentru cetatenii comunitari este suficient buletinul.
In cazul in care inca nu ai pasaport, trebuie sa mergi la Consulatul Rep. Moldove in Italia pentru a cere titlul de calatorie. Despre acest subiect am publicat un articol pe acest site, te rog sa il citesti pentru mai multe informatii.
http://www.romeninitalia.com/2012/03/titlurile-de-calatorie-stiati-ca.html

Anonimo ha detto...

Lucrez de 20 ani in Romania ca reprezentant pentru o firma din Italia. Nu am un contract de munca dar sunt platit legal, prin virament bancar si eliberez chitanta in nume propriu ( ricevuta ) pentru aceste sume. Aceasta ricevuta se inregistreaza in contabilitatea firmei italiene. La randul meu declar aceste venituri la fiscul din Romania ca venituri din strainatate si platesc impozitele aferente ca persoana fizica.Sumele primite trimestrial sau chiar lunar in acesti 20 ani reprezinta procentele din vanzarile firmei italiene facute pe Romania. Activitatea mea cred ca ar putea fi comparata cu cea a unui agent de vanzari din Italia doar ca eu sunt un agent de vanzari in Romania. Intrebarea este : daca la incheierea colaborarii cu aceasta firma am dreptul legal la un " tratameno di cessato lavoro" sau "tratamento di fine rapporto" (TFR), in baza carei legi si care ar fi pasii de urmat pentru a obtine acest tratament in cazul in care firma il refuza . Va multumesc !

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Va rog sa va lasati mereu numele atunci cand adresati o intrebare. De asemenea, puteti sa imi scrieti pentru ulterioare informatii pe adresa de email.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Sa inteleg ca in Romania ati desfasurat aceasta activitate ca si persoana fizica autorizata, din moment ce dvs ati platit taxele pentru sumele primite. Va rog sa ma lamuriti daca gresesc.
Oricum, neavand un contract de munca legal incheiat nu exista nici "il trattamento per cessato lavoro" si nici TFR.
Probabil intrebarea dvs ar fi daca puteti obliga viitorul fost patron la incheierea retroactiva a contractului dvs de munca si eventual la plata taxelor catre inps de pe ultimii 20 de ani.
Raspunsul este NU.
Sfatul meu este sa apelati la serviciilunui bun avocat care sa va negocieze face to face drepturile de incheiere a activitatii lavorative din ultimii 20 de ani.
Nu inteleg nici daca aceasta societate italiana avea un biru legal constituit de reprezentanta in Romania, care ar fi fost raspunzator pentru incheierea unui contract de munca cu dvs ca si dependent ori ca si p.f.a. Dvs ati platit taxele in Romania pentru sumele incasate, dar sub ce titlu?
Deocamdata nu intrevad o solutie pentru dvs referitor la obligarea patronului la plata tfr-ului sau la plata altro taxe pentru asigurarea fondului de pensie.

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Numele meu este Andreea, am lucrat timp de 6 luni in Torino la o firma, part time, cu un salariu de 700 euro. Ceea ce doresc eu sa stiu este daca pot sa i au somaj? Doresc sa mai stiu ce acte contine dosarul si unde il pot depune? eu m am casatorit de curand si mi am schimbat numele de familie,iar cei de la firma nu au vrut sa imi schimbe numele pe contract, insa am o foaie de la consulat si vreau sa stiu daca ma pot prezenta cu ea?

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Draga Andreea, pentru somaj trebuie sa mergi la Centro d'Impiego sa declari concedierea.
Apoi, nu a fost tocmai bine ca ti-ai schimbat numele de familie.Nu inteleg de ce romanii prefera multe drumuri si batai de cap.
Dupa schimbarea numelui va trebui sa mergi mai intai la Comune sa iti preschimbi toate actele italienesti. Dupa ce o sa reusesti, si te rog sa imi trimiti un email cand ai sa intampini problemele predictibile, te poti prezenta la datore del lavoro pentru alte modificari!

Mariana ha detto...

Buna ziua doamna avocat,
Eu lucrez cu contract de munca -perioeda indeterminata-la o casa de batrani ,in repartul de Alzheimer. La inceput se lucra 2 zile dimineata,2 dupamiaza,o noapte si aveamliber o zi de odihna(smonto)si doua zile libere.De aproape trei ani nu se mai respecta nici o turnistica,o fac ei cum vor punind chiar si dubla noapte sau noapte-smonto-noapte.Intrebarea mea este :exista vreo lege care obliga la o turnistica care sa se mentina ca forma sau ei pot face cum vor???Vin verificate aceste orari de catre cineva sau nu? si apoi faptul ca noi lucram intr-un repart de Alzheimer avem dreptul la ceva in plus sau nu(macar ca odihna)?Eu sper ca am fost explicita,daca totusi nu,va intreb daca pot sa va scriu pe e-mailul dumneavoastra. Va multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna seara.As dori sa stiu daca este nevoie de procura pentru un minor care calatoreste cu bunica lui din Dublin-Catania(italia),Catania-Dublin.va multumesc

Anonimo ha detto...

buna seara sunt ANA
este obligatoriu reinoit pasaportul din moment ce noi calatorim cu buletinul?
cind am fost acasa am intrebat de pasaport ptca al meu este exiparat
mi sa spus ca numai in cazul daca vreau sa merg in spatiu shengher
Va rog frumos sa-mi spuneti

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Pentru calatoria minorului este nevoie de acte de identitate si acordul parintelui/parintilor care nu il insoteste pe minor in voiaj.
Va rog sa imi trimiteti un email pentru un model de astfel de procura.

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna seara, d. Ana.
Buletinul este suficient pentru a efectua calatorie in UE, adica 27 de state membre ale Comunitatii Europene!
Pasaportul este necesar doar pentru a calatori in alte tari decat cele 27! 1.Belgia
2.Franta
3.Germania
4.Italia
5.Luxemburg
6.Olanda
7.Danemarca
8.Marea Britanie
9.Irlanda
10.Grecia
11.Portugalia
12.Spania
13.Austria
14.Finlanda
15.Suedia
16.Cipru
17.Estonia
18.Letonia
19.Lituania
20.Malta
21.Polonia
22.Cehia
23.Slovacia
24.Slovenia
25.Ungaria
26.Bulgaria
27.Romania

Anonimo ha detto...

Buna seara,In legatura cu calatoria minorului cu bunica ,dunlin -italia,italia -dublin.nici nu stiu ce sa fac deaorece,in aceasta seara am fost la la ambasada romaniei la dublin si mi-au zis ca normal nu imi trebuie procura atat timp cat minorul are pasaport,si acelasi raspuns l-a primit si de la ambasada romaniei la catania.nici nu stiu ce sa fac,in caz ,ca o sa fac trebuie sa o si traduc?daca da in ce limba?va multumesc mult!!!!

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Buna seara.
Legea n. 248/2005 stabileste conditiile de calatorie a minorului. Acesta poate calatori doar cu act de identitate (in cazul dvs pasaportul) si in prezenta unui insotitor. Aceasta persoana in cazul dvs -bunica copilului - trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, potrivit legii de mai sus art. 30.
1. sa prezinte declaratia de acord a ambilor parinti (repet, va pot trimite un model pe email)
2. .
Imi pare sincer rau ca agentii diplomati nu cunosc aceste informatii .
Din pacate nu sunt ei cei care efectueaza controalele la frontiera. Ci agentii de Politie care cunosc mult mai bine acest regulament.
Declaratia in cauza -pentru calatoria Italia- Marea Britanie ar trebui tradusa in italiana si engleza. Pt ca agentii de la frontiera vor fi ori italieni ori englezi. Daca copilul are cetatenie italiana, mergeti la Questura si faceti declaratia in lb eng.

Anonimo ha detto...

buna ziua d-na cristina, ma numesc madi si va rog sa ma ajutati cu o informatie: demisionand la 31.10.2012 care este ultima zi de lucru si in cat timp trebuie sa-mi plateasca drepturile salariale:orele lucrate in octombrie si cele din preaviz, concediul neefectuat si al treisprezecelea salariu?mentionez ca lucrez din iunie 2012 ca badanta iar in busta paga imi plateste si tfr in fiecare luna.va multumesc frumos pentru amabilitate

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Dna Madi, daca angajatorul dvs a renuntat la termenul dvs de preaviz (de maxim 20 de zile), ultima dvs zi de munca ar fi 30.10.2012. Dvs ce termen de preaviz aveti? Veti primi compensatie pentru concediul neefectuat iar al 13 salar il veti primi proportional cu lunile lucrate. Plata se va efectua ori in ziua in care in mod obisnuit primeati salariul ori la o data ulterioara stabilita impreuna cu angajatorul. Nu va pot oferi o suma exacta a ceea ce trebuie sa primiti.
Numai bine!

Anonimo ha detto...

buna ziua am facut si eu actele pt arseniul familiar in luna iunie si sa trimis formularul in romania si inca nu am primit nici un raspuns .ce as putea sa fac in acest caz va rog daca ma puteti ajuta

«Meno recenti ‹Vecchi   1 – 200 di 885   Nuovi› Più recenti»