La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 11 dicembre 2011

Italienii nu fac diferenţa între romi şi români

Rugaţi să spună care este diferenţa dintre romi şi români, locuitorii oraşului italian Milano au dat răspunsuri vagi. Unii au spus că romii sunt o etnie care provine din România, alţii au spus că românii sunt din România, iar romii din Roma.
Unii italieni cred că romii alcătuiesc o naţiune de sine stătătoare, alţii că sunt ţigani din România. O demonstrează un reportaj de jurnalista Alina Nastasa, care a stat de vorbă pe acest subiect cu mai mulţi locuitori ai oraşului Milano.

“Romii sunt persoane care nu au o locuinţă, fiind nomazi”, au răspuns mulţi dintre cei intervievaţi, în vreme ce alţi italieni sunt de părere că romii sunt "imigranţi clandestini". Pentru un alt tânăr, romii sunt “persoane care nu au chef să lucreze, deci se ocupă cu altceva, de obicei fură”. "Ţigani", "etnie care provine din România", "naţiune" şi "cultură de vagabonzi" sunt alte câteva definiţii pe care milanezii le-au dat romilor.

Reporteriţa a avut parte şi de răspunsuri amuzante. Diferenţa între romi şi români consistă într-un acoperiş stabil, crede o tânără milaneză, care a spus că "românii sunt persoane sedentare, care au o locuinţă, iar romii preferă să fie nomazi". A existat şi o mostră de umor voluntar, care îi aparţine unei bătrâne mucalite: "Românii sunt din România, iar romii sunt din Roma! Capitala lumii!"
Chiar dacă nu au făcut diferenţa între romi şi români, mulţi din cei intervievaţi par să fie de acord asupra unui aspect: “ca şi noi, printre ei există buni şi răi, dar sunt oameni ca noi, merită să fie respectaţi”.

Plecând de la această confuzie pe care cetăţenii străini o fac între "romi" şi "români", deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat, în luna noiembrie 2010, o iniţiativă prin care se propunea schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă în "ţigani".

Presa internaţională a sublinat atunci că iniţiativa lui Prigoană nu era conformă cu obligaţiile internaţionale ale României. În luna februarie 2011, Senatul a respins propunerea legislativă a lui Silviu Prigoană.
Cu câteva luni înainte, deputatul PDL Adrian Gurzău iniţiase un proiect de lege prin care se propunea interzicerea folosirii cuvântului "rom" în loc de ţigan.
Cuvântul "rom", interzis prin lege. Ce spun Connect-R, Mădălin Voicu şi Remus Cernea

Mădălin Voicu a declarat atunci că apelativul este mai puţin important, iar cântăreţul Connect-R s-a declarat de acord cu interzicerea de numirii de rom. "Invenţia asta cu "rom" e un fel de nickname, ca să părem frumoşi pe dinafară. Aşa am pornit, aşa e şi-n istorie, aşa am devenit cunoscuţi. Înainte era denumirea de gitani. Mi se pare că “ţigani” este un nume excelent pentru naţia asta. Eu am pronunţat de foarte multe ori cuvântul “ţigan” când am ţinut discursuri, mi s-au adresat oameni cu apelativul ăsta. N-am nimic împotrivă. Ţigan, dacă îl foloseşti ca atribut, poate să te derajeze, dar deranjează individual, nu la nivel de naţie", a spus atunci Connect-R.

La recensământul de anul acesta, mulţi romi s-au declarat români de teamă să nu fie discriminaţi. Potrivit recensământului din 2002, în România trăiesc 535.250 de cetăţni de etnie romă. Potrivit unor ONG-uri, numărul lor real ar fi de aproximativ 2,5 milioane.
Vineri, 02 Decembrie 2011

Sursa: Realitatea Net

Nessun commento:

Posta un commento