La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 15 agosto 2010

Muncitori sezonieri exploatați pe litoralul italian

Asociația "Rumori Sinistri" a dezvăluit mai multe cazuri de exploatare ale unor sezonieri, în special români

Asociația "Rumori Sinistri", care recent a dezvăluit cazuri de exploatare ale unor sezonieri, în special români, angajați în hotelurile de pe riviera romagnolă, a dat publicității un nou comunicat privind problema exploatării lucrătorilor sezonieri.

În aceste ultime zile, spune asociația, există lucrători la negru care se îmbolnăvesc din cauza situației dramatice a condițiilor de muncă (numărul enorm de ore lucrate, meseria desfășurată, lipsa zilei de odihnă etc.) și care sunt constrânși să lucreze oricum; accidente la locul de muncă foarte grave nerecunoscute - în ciuda certificatelor medicale - de hotelierii care caută cu amenințări continue să oblige revenirea imediată la muncă.

Continuă cazurile, nenumărate, de lucrătoare românce care plătesc așa- numiții mediatori cu până la 1.500 de euro pentru a avea un loc de muncă/contract de muncă pe lângă structurile hoteliere; hotelieri care acoperă și rolul de mediatori (Cesenatico-Villa Marina în special) și care rețin o parte din salariile lucrătoarelor cu titlul de compensație pentru că le-au angajat (în această privință a fost depusă o plângere la Comandamentul Gărzii de Finanțe din Cesenatico); lucrători dați afară din hotel fără preaviz și fără un motiv valid, care astfel rămân fără cazare și sunt constrânși să doarmă în stradă. Pe întreg teritoriul coastei romagnole pare să fie răspândită aplicarea contractului "la apel", când în realitate munca este de 13 ore zilnic fără zi de odihnă.

Ghișeul mobil al asociației, amplasat la Cesenatico și cel organizat la Rimini care primește lucrătorii cu întâlnire prin intermediul răspândirii de fluturași informativi, în vara lui 2010 a cules deja mărturiile a 180 de lucrători și lucrătoare. Din date nu reiese nici măcar un caz de muncă conform Contractului colectiv național de muncă din turism și în multe cazuri este vorba de acorduri verbale sau de contracte care nu sunt semnate de interesați și de fluturași de salariu care nu sunt predați. În mare parte acești lucrători și lucrătoare nu cunosc tipologia de contract care le-a fost aplicată, nici nu sunt în măsură să știe dacă vor avea dreptul sau nu la indemnizația de șomaj, una dintre puținele bastioane și garanții în apărarea muncii sezoniere rămase.

În încheierea comunicatului, asociația scrie: "Intrăm zilnic în contact cu lucrători și lucrătoare care acuză stări de rău fizic, patologii determinate de stres, de abuzuri și însoțite de o constantă negociere a drepturilor de bază a oricărei ființe umane. Aceasta ne dezamăgește și ne indignează. Gândurile noastre se îndreaptă către Eva, o lucrătoare sezonieră româncă, care a murit sinucigându-se vara trecută în circumstanțe, după părerea noastră, puțin clare. Ne adresăm tuturor acelor operatori/întreprinzători care lucrează în acest sistem de acum cangrenat căutând să respecte dreptul fiecăruia la o viață demnă, celor care refuză exploatarea lucrătorilor și lucrătoarelor sezoniere ca model structural al organizării muncii, de construit alături de o marcă de calitate "Nu exploatării", urmând o inițiativă similară la Palermo a unor patroni de activități comerciale care au declarat în mod public că nu plătesc taxă mafioților."

Româncă urmărită de patron la spital

Lucrează zilnic 12 ore pe zi, cu 900 de euro pe lună și fără contract, dar la momentul în care se informează privind cerințele pentru solicitarea indemnizației de șomeră descoperă că a intrat în legalitate cu un contract la apel de o oră pe zi. Situația se înrăutățește însă când lucrătoarea, o româncă angajată la un hotel din Villamarina (Cesenatico, provincia Forlì-Cesena), se îmbolnăvește. Angajatorul ar fi constrâns-o să lucreze interzicându-i chiar și să meargă la un medic. Până când lucrătoarea decide să se ducă la Urgență, unde îi este diagnosticată o gastropatie cauzată de stres vindecabilă cu terapie medicamentoasă și odihnă timp de 5 zile.

La serviciul de Urgență s-ar fi prezentat, amenințător, angajatorul. Astfel că operatoarea care a primit documentele româncei a fost constrânsă să se prezinte la carabinieri când și-a dat seama că este urmărită de acesta. Între timp lucrătoarea, însoțită la hotel de o prietenă, este supusă unui interogatoriu de către angajator. Mai apoi este invitată să plece. INPS din Cesena se duce în zilele următoare la hotel pentru o verificare. Angajatorul vorbește, însă, despre demisia femeii. Întâmplarea face acum obiectul unei anchete din partea Carabinierilor și a Gărzii de Finanțe.

Cazul este povestit de asociația Rumori Sinistri care a activat la Cesenatico un ghișeu informativ pentru lucrătorii sezonieri. Și este vorba doar de un caz dintre multe altele, declară asociația, în confirmarea existenței unui fenomen deja structural de exploatare și amenințări.

Sursa: Gazeta Romaneasca

Nessun commento:

Posta un commento