La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 5 agosto 2010

Protest privitor la desfiintarea a doua posturi de la Ambasada Romaniei la Roma

Roma, Italia/Romanian Global News
marţi, 27 iulie 2010

Functiile de atasati cu probleme de munca in cadrul Ambasadei Romaniei la Roma, ocupate pana in prezent de Anita Cristea si Mirela Diaconescu, vor fi desfiintate, iar trei romani, functionari in cadrul celor mai importante sigle sindicale din Italia au trimis o scrisoare de protest catre autoritatile romane si cer revocarea deciziei. Guvernul Romaniei, spun ei, a luat o alta masura care ii defavorizeaza pe romanii din Italia, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca. Daniel Grigoriu, functionar Fillea Cgil Roma si Lazio, Teofil Pop, functionar Filca Cisl Roma si Iulian Manta, functionar Feneal Uil Roma si Lazio au intocmit o scrisoare de protest care au trimis-o catre Presedintele Romaniei, Guvern, ministerului Muncii si ministerului de Externe. Cei trei considera ca retragerea atasatilor pe probleme de munca din cadrul Ambasadei Romane la Roma constituie "un atentat la adresa securitatii sociale si economice pe termen lung a tarii, intrucat va accentua si mai mult indepartarea autoritatilor romane de propriile comunitati de romani din intreaga lume."
Daniel Grigoriu considera ca nu e doar o greseala care va avea efecte negative asupra romanilor din Italia, dar e si o bataie de joc pentru munca pe care au depus-o functionarii de pana acum: «Anita Cristea si Mirela Diaconescu reusisera sa stabileasca un raport eficient cu romanii care se adresau ambasadei. Stiau cum sa trateze problemele, cui sa se adreseze sau carui sindicat sa ceara sfaturi. Fara functionari pentru probleme de munca, multi romani vor ajunge pe mana sarlatanilor sau a cabinetelor de avocatura care cer uneori sume imense si nu te ajuta foarte mult. In plus, cele doua functionare din ambasada au facut impreuna cu noi un ghid al lucratorului roman din Italia, la care au muncit enorm. Toata munca de ani buni se duce pe apa sambetei.» Sindicalistul de la Fillea Cgil a tinut sa precizeze ca actiunea lor, a celor trei functionari sindicali, e si o dovada de unitate. «Cred ca este prima actiune care ne uneste pe cei trei romani, din cadrul celor mai importante sigle sindicale din Italia. Si asta dovedeste ca actiunea noastra are motive temeinice.»
Iulian Manta, de la Feneal Uil e de parere ca se rupe un lant esential a raporturilor dintre comunitatea romaneasca si autoritati. «Problemele din campul muncii sunt enorm de mari si de multe. Ne referim la firmele romanesti din Italia, la cele italiene din Romania, la muncitorii romani care nu primesc bani la timp, care sunt furati sau nedreptatiti. De toate acestea se ocupau atasatii cu probleme de munca. Stiau unde trebuie sa apeleze, ce sfaturi sa dea si aveau experinta in acest domeniu. Se stabilise intre noi, ca functionari ai celor mai importante sindicate si cele doua functionare, un raport profesional foarte bun si eficient. Lumea nu stie unde sa apeleze cand are vreo problema iar pasii si-i indreapta prima data catre ambasada sau consulate. Dumnealor stiau sa-i indrume pe oameni unde trebuie.» Pop Teofil, de la Filca Cisl este de parere ca doar doi fuctionari care preluau problemele de munca si protectie sociala erau insuficienti si pana acum. Disparitia lor nu poate aduce decat haos. «E inadmisibil sa retragi tocmai atasatii cu probleme de munca.
Romanii din Italia sunt veniti in proportie majoritara pentru a munci, majoritatea in conditii grele, fara contracte sau neacoperiti de asigurari. Necunoasterea legislatiei si lipsa unor functionari in cadrul ambasadei duce la situatii foarte neplacute pentru multi romani. Chiar si cele doua atasate erau insuficiente pentru a face fata situatiile deosebit de variate si de complicate cu care apelau concetatenii nostri. Prevad ca in cateva luni totul se va transforma in haos. Ma intreb cine se va ocupa de treaba care o faceau atasatii pe probleme de munca si protectie sociala? Prevad si faptul ca multi romani vor intra pe mana unor avocati sau persoane care mai mult le va complica situatia. Sincer imi pare rau pentru aceasta decizie a guvernului.»

Sursa: RGNPress

Nessun commento:

Posta un commento