La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 19 agosto 2009

Ce faceţi dacă v-a fost pierdut bagajul


Reprezentanţii aeroporturilor, ai firmelor care recuperează bagajele şi cei ai transportatorilor refuză să facă publice numărul bagajelor pierdute pe aeroporturile româneşti, pasându-şi responsabilitatea de la unii la alţii
Pierderea bagajului pe aeroport reprezintă una dintre cele mai mari neplăceri ale transportului aerian cu care se confruntă anual milioane de consumatori din întreaga lume. La nivelul UE se pierd de aproape trei ori mai multe bagaje decât în SUA, deşi măsurile luate pentru evitarea acestui neajuns s-au dezvoltat de la an la an. Companiile aeriene care au zboruri în spaţiul comunitar au raportat, în total, 4,6 milioane de bagaje întârziate în perioada ianuarie- septembrie 2008, cu 1,5 milioane mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. Chiar şi aşa, oficialii europeni responsabili de transporturi spun că situaţia este excesivă şi inacceptabilă, aşa că iau în calcul adoptarea unor măsuri legislative speciale pentru sectorul pierderii bagajelor.
Deşi la nivel european Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a făcut public numărul bagajelor pierdute, filiala acesteia din România ne-a trimis să întrebăm la fiecare companie aeriană câte bagaje s-au pierdut pe aeroporturile româneşti. După ce oficialii aeroporturilor ne-au îndrumat către firmele angajate să se ocupe de recuperarea şi returnarea bagajelor, iar acestea ne-au ghidat tocmai către IATA România, ca organizaţie care îi reuneşte pe toţi transportatorii care au zboruri în/ din ţara noastră. Iar pierderea bagajului nu este doar un neajuns al pasagerilor, ci şi al companiilor aeriene care cheltuiesc, în medie, 1.000 euro pentru a recupera şi trimite bagajul pierdut al unui singur pasager, conform unui raport european. În plus, dacă trec 21 de zile de la data pierderii bagajului clientul poate cere despăguburi de aproximativ 20 euro pentru fiecare kilogram. Însă la noi orice statistici sau cifre în acest sens sunt ţinute la secret, iar instituţiile îşi pasează una alteia responsabilitatea publicării datelor.
Datele europene arată că blocarea benzilor de bagaje, încurcarea calelor avioanelor de către anjagaţi sau erorile de citire a codului de bare de pe valize sunt printre cele mai des invocate cauze care duc la pierderea bagajelor. Peste 90 la sută din acestea sunt recuperate, dintre care trei sferturi în primele două zile de la declararea pierderii iar restul în următoarele trei zile.
Pentru a fi siguri că vă primiţi bunurile trebuie să declaraţi pierderea cât mai repede, să menţionaţi cât mai multe detalii pe care vi le amintiţi despre conţinutul şi aspectul bagajului, inclusiv mărci sau înscrisuri de pe acesta. Aveţi nevoie de o copie a biletului de călătorie, a etichetelor bagajului, a biletului pentru excedent de bagaj, dacă există. În cazul depăşirii termenului de 21 de zile trebuie formulată o scrisoare de despăgubire şi completat un formular prin care cereţi companiei aeriene despăgubiri materiale. Aceste drepturi sunt prevăzute de legislaţia europeană, nu reprezintă nişte norme facultative.
Sursa: Gandul

Nessun commento:

Posta un commento