La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 24 giugno 2020

Sânzienele (Drăgaica) - Sărbătoarea verii la români. Obiceiuri și tradiții


România sărbătorește Sanzienele (cunoscută și sub numele de Dragaica) astăzi, 24 iunie, o tradiție păgână care coincide cu sărbătoarea ortodoxă a nașterii Sfântului Ioan Botezatorul (Sf. Ioan Botezătorul). De asemenea, 24 iunie marchează mijlocul verii și sărbătorește natura și fecunditatea.

Dar astăzi este și Ziua universală a bluzei românești - Ia, o sărbătoare stabilită în 2013 și marcată în prezent de comunitățile românești din întreaga lume.

In credința populară,Sanzienele sunt fete foarte frumoase, care trăiesc în păduri sau câmpuri neexplorate de oameni. Plutesc în aer sau merg pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, dansând și cântând. Cerul se deschide în această noapte magică și se pot întâmpla minuni. Etnologul român Marcel Lutic a explicat pentru publicația locală Mediafax că Sanzienele „sunt considerate zânele pamantului, dând puteri speciale florilor și buruienilor, care sunt transformate în plante medicinale în jurul sărbătorii din 24 iunie. Nu este o coincidență că toate plantele încetează să crească după ziua de Sanziene. ”

Spre deosebire de Rusalii (Rusaliile), care sunt ființe fantastice rele, se consideră că Sanzienele sunt zâne bune. Cu toate acestea, se pot transforma în forțe rele dacă această zi nu este respectată și pot începe furtuni și aduce grindină, lăsând câmpul fără culturi și florile fără leac. 24 iunie este o zi de odihnă și nimeni nu ar trebui să facă niciun fel de muncă fizică în această zi.

Conform credinței populare, cerurile se deschid în noaptea de Ajunul Sanzienei, iar cei din Sanziene încep să danseze și să cânte. Noaptea este magică, lumea de dincolo intra în contact cu această lume. Pentru a speria spiritele rele, oamenii aprind focuri mari în unele părți ale României și, în unele sate, se plimbă chiar prin casă și câmpuri cu torțe aprinse.

Conform unei alte tradiții, în dimineața zilei de Sanziene, oamenii fac buchete cu flori cu același nume (Sanziene -patul Doamnei ), fac coroane și le arunca pe acoperiș. Se crede că persoana va avea o viață lungă dacă coroana rămâne pe acoperiș. De asemenea, dacă persoana care aruncă coroana Sanziene pe acoperiș este o fată, iar coroana rămâne pe acoperiș, asta însemna că fata se căsătoreste în acel an.

De asemenea, în noaptea precedentă de Sanziene, femeile fac coroane cu aceleași flori și le așează sub perne pentru a visa la viitorul lor soț.

Oamenii fac și coroane cu florile culese în această zi sau le legau sub formă de cruce și le duc la biserica unde sunt sfințite. Apoi, le aduc înapoi acasă și le țin pentru diverse practici magice, inclusiv tratarea bolilor și sperierea răului.

De obicei, târgurile sunt organizate în această zi, în mai multe regiuni ale României. În trecut, aceasta a fost o ocazie bună pentru bărbați și femei tinere de a se întâlni, sperând să se căsătorească. Unele dintre cele mai cunoscute târguri de acest fel au fost organizate de obicei la Buzău, Focșani, Câmpulung Muscel, Buda, în județul Vrancea, Ipatesti, județul Olt, Pitești, Crabunești, județul Olt și Brosteni, județul Mehedinți. Cel mai cunoscut târg este Târgul de fete de pe muntele Gaina.

Nessun commento:

Posta un commento