La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 21 giugno 2020

Vasluiul pierde oameni!

În ultimii 30 de ani, județul Vaslui a pierdut timp, în care s-ar fi putut dezvolta, a pierdut industrie, pusă la pământ, a pierdut… pământ, terenurile aflându-se acum în mare proporție în mâinile străinilor, care îl exploatează în beneficiu propriu. Dar, poate chiar mai important, cel mai mult a pierdut oameni. Unul din patru copii ai vasluienilor se nasc acum în străinătate, un fenomen a cărui dimensiuni aproape că nu suportă comparație. Asta în vreme ce, „acasă”, numai în luna martie, s-au născut cu 281 de vasluieni mai puțin decât cei care au murit.

Datele concrete sau statisticile măcar aproximative despre numărul vasluienilor plecați în străinătate lipsesc cu desăvârșire, acestea putând fi doar aproximate. Cu toate că e un fenomen de masă, cel mai important din ultimul sfert de secol, politicienii vasluieni sau cei naționali discută despre depopulare doar în campanii electorale, atunci când „povestesc” pentru naivul electorat minunile pe care le vor face pentru a-i readuce acasă pe cei plecați. 25.000 de euro.

Vă amintiți cifrele. Au fost sume vehiculate de către cei mai „curajoși” candidați în alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, bani pe care emigranții români din Vestul Europei urmau să-i primească dacă se întorceau în țara în care Mircea Geoană, de exemplu, ar fi cîștigat funcția de președinte… Alții chiar au plusat… Între timp însă, tot mai mulți vasluieni și români pleacă din țara care, în 1989, „raporta” 23 de milioane de oameni. Ultimul recensământ, din 2011, o sarabandă cu foarte multe cifre, nu a fost crezut nici măcar de autorii săi. Totuși, el venea cu o populație a României de puțin peste 20 de milioane. Realitatea vasluiană, mai ales, dar și cea națională, vorbește însă despre sate depopulate și orașe, precum Vaslui sau Bârlad, care și-au înjumătățit numărul real de locuitori în cei 27 de ani trecuți de la Revoluție.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre românii aflați în țările din Vestul Europei, se vorbește despre aproape 2 milioane numai în Spania sau peste un milion în Italia și alte sute de mii în fiecare dintre statele occidentale mari. Este motivul pentru care, cei mai responsabili și realiști vorbesc despre o scădere mult mai dramatică a populației țării.

Organizația Națiunilor Unite, spre exemplu, estima că, numai după 2010, au plecat din țară cel puțin 3,5 milioane de români. Un exod comparabil cu ce s-a întâmplat în Siria sau Irak, țări aflate în război. Județul Vaslui pierde în fiecare an mii de locuitori Un sfert dintre copii vasluienilor, adică peste 6.000, s-au născut în ultimii cinci ani în străinătate, spun datele Institutului Național de Statistică. Asta în vreme ce, conform datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, anul trecut, în județ s-au născut 4.049 de copii.

Aceleași statistici vorbesc despre 5.667 decedați, ceea ce duce la un spor negativ de 1.618 de persoane. Pe luni, descreșterea populației, ilustrată în date, este următoarea: ianuarie – minus 259 persoane; februarie – minus 281 persoane; martie – minus 284 persoane; aprilie – 282 persoane; mai – minus 175 persoane; iunie – minus 139 persoane; iulie – minus 47 persoane; august – plus 30 persoane; septembrie – minus 12 persoane; octombrie – plus 34; noiembrie – minus 64; decembrie – minus 139. Sporul negativ a avut continuitate și pentru 2020, în primul trimestru al anului înregistrându-se următoarele scăderi: ianuarie – minus 129 persoane, februarie – minus 283 de persoane, martie – minus 281 persoane.

Din păcate, pentru următorii ani nu există nicio posibilitate de îmbunătățire a acestei situații dramatice, estimările aceluiași Institut Național de Statistică vorbind, pentru anul 2050, despre o populație de 261.200 de locuitori, o scădere cu nu mai puțin de 130.000 de oameni față de numărul de locuitori înregistrat la recensământul din 2011 – 395.500 de locuitori. 

de Cristian Patrascu -19 iunie 2020

Sursa: Monitorul de Vaslui

Nessun commento:

Posta un commento