La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 2 agosto 2008

Băsescu, întâmpinat la Roma cu aplauze de rromi şi cu vorbe grele de români


VIZITĂ Deşi a pledat pe lângă Berlusconi să nu îi discrimineze,
01 AUGUST 2008
„Fără şcoală, etnia va fi sacrificată”, îi sfătuieşte preşedintele pe nomazi
Asociaţiile românilor: toţi banii pentru comunitatea din Italia se duc „pe rromi şi prostituate“

Băsescu, întâmpinat la Roma cu aplauze de rromi şi cu vorbe grele de români
Aplauze la scenă deschisă pentru Traian Băsescu, din partea rromilor din tabăra Candoni (Roma), după ce le-a promis acestora că autorităţile de la Bucureşti nu îi vor abandona. Şeful statului, aflat în vizită în Italia la invitaţia premierului Silvio Berlusconi, le-a mai promis rromilor că Guvernul României va face tot posibilul să fie trataţi ca cetăţeni europeni în toate statele UE, relatează Agerpres. El însuşi le-ar fi cerut autorităţilor italiene să respecte drepturile tuturor cetăţenilor comunitari şi să nu facă discriminări. Există însă mai multe condiţii pentru ca rromii să fie trataţi ca „europeni”, a lăsat de înţeles preşedintele român. Una ar fi „să avem un comportament de europeni”, respectiv ca rromii să respecte legea. O alta ar fi să-şi trimită copiii la şcoală.
„Etnia nu are altă şansă pentru generaţia următoare, dacă nu-şi trimite copiii la şcoală. Fără şcoală etnia va fi sacrificată”, i-a sfătuit Băsescu pe nomazi. Traian Băsescu îi aşteaptă înapoi în România pe ţiganii de origine română din Italia, chiar dacă, pentru moment, nu pot câştiga cât în Italia – 1000 de euro pe lună. Totuşi, se crede că în „doi, trei, patru ani se vor crea aceste condiţii” şi în România.

Jurnaliştii, ţinuţi la distanţă
Vizita lui Băsescu în tabără a fost organizată în colaborare de autorităţile italiene, române şi de reprezentanţii comunităţii de rromi. Fiecare dintre părţi a avut grijă ca jurnaliştii să fie ţinuţi într-un colţ, potrivit Agerpres. Mai mult, s-au evitat orice fel de declaraţii, capii comunităţii de rromi explicând că nu vor să mai dialogheze cu presa, deoarece în trecut ar fi făcut mai multe reportaje mincinoase despre ei (probabil o aluzie la scandalul legat de fostul şef al diplomaţiei Adrian Cioroianu şi unul dintre liderii rromi din Italia – Costică Argint). Însă încercarea de a menţine presa „în ţarc” a creat tensiuni, atât jurnaliştii români, cât şi cei italieni fiind implicaţi în unele busculade pentru a putea surprinde convorbirea preşedintelui Băsescu cu rromii.
Românii din Italia, supăraţi pe legea electorală
Dacă nomazii au fost repede convinşi de şeful statului că România veghează la binele lor, nu la fel au stat lucrurile cu românii din Peninsulă. Ei i-au reproşat lui Traian Băsescu că a permis adoptarea unei legi electorale proaste, care nu le va permite să voteze. Întrebat de ce nu a fost introdus votul prin corespondenţă, măsură ce ar fi permis câtorva milioane de români ce au domiciul în România, dar reşedinţa în străinătate, să voteze, Traian Băsescu a răspuns cu o glumă.
„Veniţi acasă!” (n.r. pentru a vota), i-a sfătuit el pe românii din Italia. Unul dintre ei i-a replicat însă tăios: „Am plecat de acasă de rău, nu de bine!” Reprezentanţii românilor au criticat şi faptul că în cele 12 secţii de votare din Italia nu pot vota nici măcar 100.000 de români, nicidecum un milion. Problema este veche, crede Traian Băsescu, şi nu este numai vina autorităţilor române. Pentru că, deşi au fost deschise secţii chiar în oraşele în care se aflau, doar 70.000 de români din Italia au votat, a explicat preşedintele.
Mai grav însă decât atât, reprezentanţii asociaţiilor de români au reproşat preşedintelui că fondurile europene care sunt solicitate pentru a rezolva problemele comunităţii prin proiecte comune ale italienilor şi românilor vizează numai „rromii şi prostituatele”, notează Agerpres. Or, pentru a se întoarce în România în următorii ani, românii aflaţi la muncă aici au nevoie, la rândul lor, de proiecte de integrare socială, de orientare şi reconversie profesională, au explicat cei prezenţi.
Cooperarea concretă cu italienii – făcută cadou lui Tăriceanu
Băsescu a anunţat, tot în tabăra de ţigani de la periferia Romei, că în luna octombrie va avea loc în capitala Italiei o nouă şedinţă comună a guvernelor român şi italian. În marja acesteia, Călin Popescu Tăriceanu se va întâlni şi cu reprezentanţii rromilor din toate taberele aflate pe teritoriul Italiei, pentru a se găsi soluţii la problema înregistrării şi trimiterii la şcoală a copiilor.
Berlusconi: nu discriminăm românii
Deşi Traian Băsescu le-a spus rromilor că le-a cerut autorităţilor din Peninsulă să îi trateze ca pe oricare alţi europeni, iar lui Berlusconi i-a transmis public că nu acceptă toate măsurile guvernului italian, şeful executivului italian a rămas de neclintit. El a negat că executivul său ar face vreo discriminare la adresa celor un milion de români pe cale să se integreze perfect în Italia.
După conferinţa comună cu Traian Băsescu, Silvio Berlusconi a precizat că Italia nu acţionează discriminatoriu, ci pur şi simplu existenţa unui număr mare de infractori străini în Italia a determinat o anumită „rigoare” faţă de cetăţenii neidentificaţi, potrivit Mediafax. Berlusconi a confirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că ministrul său de Interne – Roberto Maroni – va veni săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru a sta de vorbă cu omologul său Cristian David. Vestea vine la doar câteva zile după un incident jenant – când acelaşi Maroni a refuzat să îl întâlnească pe acelaşi David, venit special la Roma. (E.F.)
Sursa: Gandul.



Nessun commento:

Posta un commento