La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 6 agosto 2008

Salariul mediu net al românilor a crescut cu aproape 25% în ultimul an


STATISTICĂ Cei mai bine plătiţi români sunt tot bancherii
06 AUGUST 2008
Salariul mediu net al românilor a crescut cu aproape 25% în ultimul an

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 24,4% în luna iunie a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 1.273 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna mai, salariul mediu net a crescut cu 2%, respectiv 24 de lei.
Cei mai bine plătiţi angajaţi sunt în continuare cei din industria de intermedieri financiare, care au luat în mână, în medie, 3.220 lei în iunie. La polul opus se situează salariile din industria prelucrării lemului şi a produselor din lemn şi plută cu excepţia mobilei, unde salariul nominal net a fost de 689 de lei, adică de aproape cinci ori mai mic decât cel al bancherilor.

Creşterea salarială se datorează şi faptului că o mare parte dintre funcţionarii publici au primit prime de vacanţă, conform INS. Astfel, în domeniile poştă şi telecomunicaţii, silvicultură, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, creşterea salarială a fost cuprinsă între 11% şi 15%, în timp ce cele mai mici creşteri, de 2% – 4%, au fost înregsitrate în activităţile de fabricarea produselor din tutun, a celor din cauciuc şi a maselor plastice, dar şi la hoteluri şi restaurante. Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere de 14,5%. (A.G.)
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento