La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 30 agosto 2008

RO: Absolvenţii de construcţii se pot angaja pe un salariu de pornire de până la 700 de euro


Bani
30 AUGUST 2008
Absolvenţii de construcţii se pot angaja pe un salariu de pornire de până la 700 de euro

Criza de forţă de muncă bine calificată de pe piaţa construcţiilor a dus, inevitabil, la creşterea salariilor oferite de constructori, un proaspăt absolvent de construcţii putând obţine un salariu de până la 700 de euro deşi nu are experienţă. Salariul de bază din construcţii este astfel de două ori mai mare decât cel din alte domenii, cum ar fi cel bancar, cu 250-300 de euro, sau IT&C.
“Lipsa de absolvenţi de studii superioare pe piaţa forţei de muncă din construcţii a determinat angajatorii să ofere salarii de 500-700 de euro încă de la angajare, nivel aproape dublu faţă de cel oferit de către bănci sau pe piaţa de IT&C. În acelaşi timp însă, în cazul celor două domenii menţionate salariul creşte mult mai repede decât în construcţii. În mediul bancar, de exemplu, se poate ajunge la un salariu de 500 de euro în numai un an, în timp ce în construcţii următorul pas, respectiv funcţia de şef de echipă, răsplătită cu circa 1.000-1.500 de euro pe lună, este obţinută mai greu, după măcar trei-patru ani de experienţă în cadrul companiei”, a declarat pentru Gândul Eliza Nechifor, coordonator de marketing şi comunicare în cadrul agenţiei de recrutare a forţei de muncă Manpower.

Construcţiile sunt plătite bine peste tot în ţară
În timp ce în mediul bancar diferenţele de salarii sunt destul de mari în funcţie de oraşul în care te angajezi, Capitala fiind cea mai “generoasă”, în cazul construcţiilor situaţia este diferită, mai ales în cazul marilor firme de construcţii. Faptul că multe companii din această industrie au proiecte în diverse locaţii din România determină ca diferenţele de salarizare între oraşe să fie mai mici decât în cazul altor afaceri, după cum explică Nechifor.
Unele companii de construcţii au început deja diverse proiecte de atragere a tinerilor absolvenţi încă de pe băncile şcolii, model preluat de la state dezvoltate ca Germania sau Franţa şi care a devenit necesar din cauza dinamicii slabe a înscrierilor la facultăţile de construcţii. În timp ce forţa de muncă necalificată sau calificată dar fără studii superioare poate fi asigurată şi din mediul rural sau prin recalificarea angajaţilor, faptul că după ’90 din ce în ce mai puţini absolvenţi de liceu s-au îndreptat spre facultăţile tehnice, printre care şi construcţiile, au creat o presiune foarte mare pe piaţa forţei de muncă, mai ales în contextul în care în ultimii ani piaţa construcţiilor a crescut foarte repede.
Salariile de plecare oferite tinerilor absolvenţi ar putea creşte anul acesta şi anul viitor mai puţin decât până acum, deşi cererea este în continuare foarte mare. Motivul este faptul că anul acesta şi anul viitor facultăţile din România vor fi absolvite de două promoţii în acelaşi timp, ca urmare a adoptării modelului universitar Bologna. (V.R.)
Sursa: Gandul.