La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 26 ottobre 2010

Conferinţă la Veneţia despre un „paradox” din istoria relaţiilor româno-italiene

Conferinţă despre un „paradox” din istoria relaţiilor româno-italiene

Miercuri, 27 octombrie 2010, începând cu ora 18.30, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, conf. univ. dr. Rudolf Dinu va susţine conferinţa cu titlul „Alianţa ideală. Repere pentru o istorie a relaţiilor româno-italiene în cadrul Triplei Alianţe”.

Conferinţa se înscrie în ciclul de manifestări cu genericul „Bursieri «Iorga» şi «Pârvan», din nou în Italia”, care a debutat în anul 2009 la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Dr. Rudolf Dinu este conferenţiar univ. dr. în cadrul catedrei de istorie universală a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, precum şi membru al Institutului Diplomatic Român. Este doctor în istorie din 2003, cu o teză despre raporturile italo-române în cadrul Triplei Alianţe (1888-1914). Această temă reprezintă o constantă a activităţii de cercetare a invitatului, pasionat cercetător şi deschizător de drumuri în scoaterea la lumină şi publicarea documentelor de excepţională importanţă pentru istoria modernă a României care se găsesc în arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe de la Roma. Ca urmare a acestor cercetări, alături de numeroase studii de specialitate, a publicat volumele 35 anni di relazioni italo-romene, 1879-1914. Documenti diplomatici italiani (în colaborare cu Ion Bulei, Editura Univers Enciclopedic, 2001) iar recent a apărut ediţia a II-a a volumului intitulat Studi italo-romeni. Diplomazia e società 1879-1914 (Editura Militară, 2009).

Activitatea lui Rudolf Dinu închinată studierii relaţiilor diplomatice între România şi Italia a fost răsplătită în anul 2009 cu Premiul „Teresa Ferro”, acordat de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti.

De asemenea, Rudolf Dinu a fost bursier „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania, făcând parte din prima generaţie de bursieri „Vasile Pârvan” şi „Nicolae Iorga” de după 1989, sosiţi la Roma şi la Veneţia graţie eforturilor regretatului Marian Papahagi.

În cadrul prelegerii sale de la Veneţia, conf. univ. dr. Rudolf Dinu va detalia aspecte legate de traiectoria relaţiilor bilaterale româno-italiene în perioada 1883-1903, insistând asupra paradoxului că, deşi din punct de vedere al iniţiativelor politico-diplomatice, alianţa italo-română din acea perioadă a rămas una „ideal㔺i nu una efectivă, din punct de vedere al relaţiilor economice, al dezvoltării „italienităţii” în România şi al colaborărilor din domeniul militar şi academic, aceasta s-a dovedit a fi extrem de fructuoasă.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

Sursa: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Nessun commento:

Posta un commento