La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 24 ottobre 2010

Michele Placido, interpretul comisarului Cattani: „Trebuie să le amintim tinerilor italieni că şi noi am fost un popor de imigranţi”

foto Michele Placido, interpretul comisarului Cattani: „Trebuie să le amintim tinerilor italieni că şi noi am fost un popor de imigranţi”

Actorul Michele Placido, care l-a interpretat pe comisarul Cattani în serialul "Caracatiţa", a vorbit pentru The ONE despre românii din Italia şi despre cum va fi filmul românesc în avangarda cinematografiei europene

Michele Placido a venit la Bucureşti pentru a realiza un film despre un copil italian care emigrează în Germania în anul 1960. În vremurile acelea, italienii erau migratorii Europei, lucru pe care ar trebui să şi-l amintească astăzi, crede actorul şi regizorul italian: "Lucrul cel mai important este că trebuie să le amintim tinerilor italieni că şi noi am fost un popor de imigranţi şi am avut aceleaşi probleme când am fost în Germania, în Belgia, în Franţa, după război. Din 100 de italieni, 90 lucrau şi erau cuminţi, iar 10 nu îşi vedeau de treabă şi se ocupau de prostituţie, de furat. Şi în Italia, cu siguranţă, 99% dintre români sunt persoane care muncesc - s-au integrat bine în societate, şi există un 1% care sunt diferiţi. Dar aşa e peste tot în lume", a declarat Placido pentru The ONE.

"Am încredere să-mi las copilul pe mâna unei românce"

Părerea despre români diferă în Peninsulă în funcţie de mediul în care o ceri: există un clişeu negativ foarte puternic, însă nu printre toţi italienii, a văzut cineastul, care spune că a avut experienţe plăcute cu românii. "90% din italieni apreciază românii. Eu, de exemplu, am construit o casă şi un birou cu firma unui român, care a lucrat cu echipa lui formată din zidari români, care au lucrat foarte bine, au fost magnifici. Baby-sitterul care se ocupă de copilul meu este o fată foarte tânără din România. Eu am încredere să las pe mâna unei românce educaţia copilului meu", spune interpretul comisarului Cattani, care a observat că rasismul este o problemă în special în nordul Italiei, unde activează un partid rasist, LEGA. "Oamenii de acolo sunt rasişti inclusiv cu noi, cei care venim din sudul Italiei, nu doar cu românii, cu toţi cei care vin din afară", completează el.

Regizorii români, cei mai buni din Europa

Filmul la care lucrează Michele Placido, "Itaker", pe numele lui de lucru, adică porecla pe care o dăduseră în batjocură germanii italienilor, aduce în discuţie problema migraţiei şi este o coproducţie România-Germania-Italia. Despre actorii, regizorii şi producătorii români, Placido are doar cuvinte de laudă. A mai lucrat cu Monica Bârlădeanu şi o consideră "o actriţă foarte bună" şi crede că ceea ce este mai frumos în România în acest moment "sunt tocmai aceşti tineri regizori ai voştri care vorbesc prin filmele lor despre realităţile sociale din România, într-o manieră foarte poetică". "Revin la valoarea regizorilor voştri cu care ar trebui să vă mândriţi, pentru că sunt cei mai buni din Europa.

Presa internaţională vorbeşte despre regizorii voştri, despre producătorii voştri, cât sunt de capabili şi cum vor fi în avangarda cinematografiei europene", mai spune Placido. Odată cu el, a ajuns în România şi fiica lui, Violante Placido, care joacă alături de Nicolas Cage în partea a doua a peliculei "Ghost Rider", ce va fi filmată, în primă fază, la Sibiu. "Vor filma aproximativ 3 luni în România, iar Violante, fiica mea, are un rol principal în acest film. A ajuns aici şi mi-a spus că îi place tare mult oraşul... şi că nu se gândea că Bucureştiul este atât de frumos. Este un oraş plin de viaţă. La noi nu ajung imaginile cu frumuseţile României, la nivel de turism. Vă propun să faceţi cumva, să ajungă şi la noi imagini frumoase despre România. Ştim că aveţi mare sau munte, dar să ne arătaţi şi un Bucureşti plin de bucurie, plin de energie. Este ca orice mare metropolă, Paris, Roma", e de părere cineastul. (Andreea Esca, Remus Achim)

Sursa: Gandul

Citeste si:
Comisarul Cattani: "Voi juca rolul unui pungaş italian"
Comisarul Corrado Cattani, în "inspecţie" la "Evenimentul zilei"

Leggi anche:
Placido, film su emigranti in Germania
Placido attore e coproduttore in Romania nel film Itaker

Nessun commento:

Posta un commento