La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 10 ottobre 2010

Franţa şi Italia se declară preocupate de aderarea României la Schengen

Miercuri, 06 Octombrie 2010

Ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Ronchi, şi secretarul de stat francez Pierre Lellouche au îngrijorări în ceea ce priveşte decizia pe care UE trebuie să o ia în primăvară cu privire la extinderea Tratatului Schengen la România şi Bulgaria, relatează presa italiană.

Franţa ar putea bloca aderarea României la Schengen din cauza proastei administrări a problematicii romilor / FOTO: Grup RC

Declaraţia, făcută de oficialul italian şi redată de corespondentul agenţiei Il Velino, nu oferă alte detalii, dar este făcută în contextul discuţiei despre romi, imigraţie clandestină şi aplicarea directivei europene privind libera circulaţie.

Ideea de a lega aderarea României la Schengen de alte procese, care nu au legătură cu criteriile tehnice pe care o ţară le are de îndeplinit pentru a intra în acest spaţiu în care graniţele interne sunt desfiinţate, a fost adusă în discuţie în urmă cu câteva luni de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, în contextul polemicii legate de repatrierile romilor.

Lellouche a sugerat că Franţa ar putea bloca aderarea României la Schengen - ştiut fiind faptul că pentru această decizie este necesară unanimitatea în Consiliul European - din cauza proastei administrări a problematicii romilor de care dă dovadă Bucureştiul.

"Trebuie ca chestiunea roma să fie o condiţie pentru Schengen. România ar trebui să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor şi i-am spus colegului meu român (ministrul de externe Teodor Baconschi - n.r.) că avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie să lucrăm cu guvernul român. Există două milioane şi jumătate de romi în România şi e responsabilitatea României să îi integreze. Nu Franţa trebuie să îi integreze pe romii români", a declarat Pierre Lellouche, în iulie.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai afirmat că Franţa nu este singura ţară care are astfel de probleme. "La fel se întâmplă şi în Spania, în Italia, în Belgia. Italia ne susţine, pentru că e la curent cu ceea ce se întâmplă. De fapt, toata lumea e la curent. Dar maşinăria europeană face ca odată ce o ţară a intrat în UE, să nu mai fie corect politic să spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun", a mai declarat oficialul francez. Ulterior, şi-a nuanţat declaraţiile, recunoscând că problema romilor nu poate deveni o condiţie Schengen, dar sugerând, în schimb, că proastele rezultate ale României în lupta anticorupţie ar putea influenţa unele state să spună "veto" intrării României în Schengen. Decizia trebuie luată cu unanimitate de voturi.

Ronchi şi Lellouche s-au întâlnit marţi seara la Paris şi au discutat, între altele, şi despre problema romilor. Ei au decis să trimită o scrisoare comună în care solicită preşedinţiei belgiene a UE să convoace de urgenţă o reuniune a miniştrilor pentru afaceri europene care să aibă ca temă imigraţia clandestină. Lellouche şi Ronchi consideră reglementările europene în domeniul liberei circulaţii nu pot fi deplin aplicate, iar lupta împotriva imigraţiei clandestine la nivel european nu înregistrează progrese.

Franţa riscă o procedură de infringement pentru netranspunerea adecvată în legislaţia naţională a directivei privind libera circulaţie, dacă până la 15 octombrie nu dă Comisiei Europene explicaţii cu privire la modul în care intenţionează să-şi modifice legislaţia.

"Vrem ca Directiva să fie deplin implementată, în conformitate cu spiritul comunitar, dar instituţiilor le lipsesc instrumentele prin care să poată fi pusă în practică, de pildă de către prefecţi, forţele de ordine, sectorul privat", a explicat Ronchi.

Ministrul italian a precizat că în următoarele zile va fi menţinută legătura cu preşedinţia belgiană a UE şi speră că va obţine un răspuns rapid la solicitarea comună cu Franţa.
"În Europa există o indiferenţă vinovată, o inconştienţă care ne îngrijorează foarte mult", a afirmat Ronchi. El spune că un pericol pentru Europa îl reprezintă "ceea ce se petrece în tăcere" - avântul pe care îl ia extrema-dreaptă, din cauză că cetăţenii au sentimentul de insecuritate. "Mi-e teamă de o Europă închistată, care se întoarce cu şase decenii în urmă", a conchis ministrul italian.

El le-a spus jurnaliştilor italieni că Franţa şi Italia au relaţii excelente şi o totală identitate de vederi asupra marilor teme care ţin de guvernanţa economică, măsurile de combatere a crizei, imigraţie, dar şi în ceea ce priveşte perspectivele pentru integrarea romilor în ţara lor de origine.

De altfel, Ronchi i-a criticat pe cei care au condamnat Franţa în problema imigraţiei, dar nu au făcut nicio propunere constructivă. El a reamintit succesul pe care guvernul italian l-a înregistrat în combaterea imigraţiei ilegale încheind acorduri bilaterale cu Libia.

O altă temă a cooperării italiano-franceze a fost lupta împotriva contrafacerii şi a crimei organizate.

Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento