La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 7 settembre 2011

Lost in translation: românul era roman. Cum a ajuns presa din România la concluzia că un vandal din Italia este român

Un român a devastat mai multe monumente din Roma. Aşa suna, de dimineaţă, o ştire din presa românească, atât cea scrisă cât şi cea audiovizuală. Eroare de traducere însă: românul nu era român.
Într-unul din actele de vandalism, un bărbat de 52 de ani a fost surprins de camerele de supraveghere desprinzând două bucăţi dintr-o statuie de marmură de la o fântână din Piazza Navona. Acesta a fost reţinut de poliţie, informează Leggo Italia, care precizează că vandalul este "un romano".

Publicaţiile şi televiziunile româneşti au preluat ştirea şi au spus că monumentele Fontana del Moro din Piazza Navonna şi Fontana di Trevi au fost deteriorate de "un român". Au făcut însă o greşeală de traducere: "romano" înseamnă "roman", adică locuitor al Romei.

Însă, de-a lungul timpului, unii dintre români s-au comportat reprobabil la Fontana di Trevi. La începutul anului 2010, mai mulţi români au fost prinşi că pescuiau monedele aruncate de turişti în Fontana di Trevi. În noiembrie, un conaţional în stare de ebrietate s-a bălăcit în fântână, a informat cotidianul italian Il Messagerro. În urma acestei fapte, bărbatul a fost amendat cu 160 de euro.
 05.09.2011

Sursa: Gandul

Nessun commento:

Posta un commento