La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 25 aprile 2012

Scrisoare deschisă către Academia Română din Roma

Noua Dreaptă filiala Italia, ca asociație cultural-politică alcătuită în marea sa parte din tineri studenți, se simte obligată să adreseze Academiei Române acestă scrisoare ca urmare a întreruperii unui serviciu public care ar trebui să garanteze accesul la cultură.
Importanța Academiei Române ca centru de spiritualitate românească și totodată de divulgare culturală în panorama capitalei italiene ne constrânge a ne exprima dezamăgirea față de felul în care este gestionată biblioteca din cadrul acestei instituții.

Apreciind activitatea Academiei Române din Roma nu putem totuși să nu remarcăm dezinteresul administrației în ceea ce privește funcționarea oportună a bibliotecii din această instituție. De mai bine de 5 luni de zile lipsește un bibliotecar iar structura este ținută practic închisă în ciuda posibilității de a angaja, cel puțin temporan, un bursier sau a stabili, prin programare, un orar redus care să continue să garanteze accesul la cărți.

Colegii noștri studenţi, atât români cât și italieni, dorind să consulte anumite cărţi pentru lucrarea de licență au găsit ușa bibliotecii închisă deși conform site-ului Academiei Române aceasta ar fi trebuit să functioneze de la 29 februarie, aducând astfel prejudicii timpului celorlalți și demostrând lipsă de profesionalism.

Mai atragem atenția că în 2012, ”cea mai mare bibliotecă din rețeaua Institutelor Culturale Române din Străinătate cu un patrimoniu de 33.230 de volume”, așa cum este prezentată pe site-ul Academiei, nu are încă un catalog electronic funcționant care să permită un acces deplin la cărțile deținute, cum e obișnuit pentru o bibliotecă de cercetare care se respectă.

Prin acest demers dorim să sensibilizăm administrația Academiei Române din Roma în vederea acordării unei atenții sporite bibliotecii din cadrul instituției. As. Noua Dreaptă se oferă, in regim de voluntariat, să pună la dispoziție o persoana care să asigure continuarea activității până la nominalizarea unui bibliotecar.

Cu cele mai bune gânduri,

As. Noua Dreaptă – Italia
nouadreaptait@yahoo.com
www.italia.nouadreapta.org

Nessun commento:

Posta un commento