La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 12 giugno 2010

Românii participă la creşterea natalităţii în Italia

08 iun 2010,

La 31 decembrie 2009, în Italia locuiau 60.340.328 de persoane, cu 295.260 mai mult decât cu un an înainte (o creştere de 0,5%), iar această creştere s-a datorat în întregime imigraţiei din străinătate.

FOTO: italiansoflondon.com

Italia a înregistrat în 2009 o creştere cu 0,5 la% a numărului locuitorilor născuţi în străinătate, printre care numeroşi români, iar populaţia ţării creşte doar datorită sosirii imigranţilor, precizează raportul pe 2009 al Institutului naţional de statistică, citat de ANSAmed în pagina online.

Numărul de naşteri continuă să scadă, fiind echilibrat doar de naşterea copiilor imigranţilor stabiliţi legal în Italia, potrivit ISTAT. La 31 decembrie 2009, în Italia locuiau 60.340.328 de persoane, cu 295.260 mai mult decât cu un an înainte (o creştere de 0,5%), iar această creştere s-a datorat în întregime imigraţiei din străinătate. Numărul locuitorilor născuţi în străinătate a ajuns la 7 % din total, de la 6,5% în 2008.

În 2009, 442.940 de persoane născute în străinătate au fost înregistrate la oficiile italiene. Acest număr este cu 90.000 mai mic decât cel din 2008, fapt explicabil prin efectele extinderii UE începute în mai 2007. Datorită decretului de liberă circulaţie a cetăţenilor UE, români în special, a existat posibilitatea înregistrării ca locuitor în Italia fără a fi nevoie de un permis de şedere.

Tendinţa italienilor, dar şi a locuitorilor născuţi în străinătate, de a migra din sudul ţării către nord, a continuat şi în 2009, potrivit ISTAT. În 2009, aceste transferuri interne de reşedinţă au vizat în total 1,3 milioane de persoane. Ele sunt cauzate şi de migrarea spre nord a locuitorilor născuţi în străinătate, care urmează aceeaşi direcţie ca italienii, dar par să fie chiar mai pregătiţi decât aceştia să se mute.

Sursa: Realitatea

Nessun commento:

Posta un commento