La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 31 agosto 2011

Proiectul de intermediere culturală „Împreună” destinat copiilor români şi moldoveni din Roma şi comunele limitrofe


Asociaţia “Spirit Românesc” din Roma şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia anunţă începerea primelor activităţi din proiectul “Împreună” (“Insieme”).
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de şase luni (iulie-decembrie 2011) şi beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.
Dintr-un raport recent al CARITAS rezultă că elevii români înscrişi la şcolile italiene sunt de 105.730, reprezentând 16,8% din totalul elevilor străini înscrişi, fapt ce califică Romania pe primul loc. În Roma şi în Provincia Roma elevii români reprezintă grupul cel mai mare din toate grupurile de copii străini prezenţi pe teritoriu, anume 36,2% din totalul elevilor străini, luând în considerare faptul că pe teritoriul capitalei Italiei convieţuiesc 189 de comunităţi.
Obiectivul general al proiectului „Împreună” este acela de a crea o imagine pozitivă a comunităţii romaneşti, bazată pe o colaborare dintre Asociaţia“Spirit Românesc” din Roma, comunităţile româneşti şi moldoveneşti şi autorităţile locale.
Printre obiective specifice ale proiectului se numără: menţinerea conştiinţei identităţii naţionale şi a limbii române, limba vorbită în nucleul familial; tutelarea elevilor români abia sosiţi în Italia şi corecta orientare a familiile acestora în ceea ce priveşte organizarea instituţiilor de învăţământ italiene; facilitarea menţinerii contactelor şi legăturilor comunităţii româneşti cu autorităţile locale; schimburile culturale între comunităţile prezente pe teritoriu; eliminarea prejudecaţilor încă existente, referitoare la membrii comunităţii româneşti.
Proiectul prevede organizarea de laboratoare culturale destinate elevilor români şi moldoveni, care se vor desfăşura pe teme privind tradiţiile culturale româneşti şi educaţia civică, fiind găzduite de şcolile din Roma şi comunele limitrofe care au aderat la proiect; înfiinţarea unui birou de informare şi orientare mobil, cu rolul de secretariat social, pentru punerea în contact a cetăţenilor români cu serviciile publice; activităţi extraşcolare pentru copii; întâlniri cu mediatorii interculturali pentru facilitarea integrării copiilor în sistemul şcolar italian.
Pentru mai multe informaţii:
Dana Mihalache, preşedintele Asociaţiei„Spirit Românesc” din Roma – tel: +39.3470011709, responsabil al proiectului, email: dana.mihalache@spirit-romanesc.net;mihalache_dana@yahoo.it
Concetta Ricciardi, vicepreşedinte – tel: +39.3284646477, responsabil activităţi, email: concetta.ricciardi@yahoo.it
Roxana Lupu,tel: +39.3283343585, PR Manager, email: roxana_lupu3@yahoo.it

Nessun commento:

Posta un commento