La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 14 dicembre 2009

Băsescu, validat preşedinte


Curtea Constituţională l-a validat pe Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate. În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009, privind stabilirea şi aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat la 6 decembrie 2009.

Hotărârea este definitivă. În comunicatul oficial al CCR se arată, prezentat în aceeași știre, că domnul Traian Băsescu este ales în funcţia de Preşedinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate. După validarea oficială de către CCR, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă solemnă pentru depunerea jurământului de credinţă de către Traian Băsescu, conform Constituţiei.

Contestaţia PSD a fost respinsă
PSD a reclamat Curţii Constituţionale fraudarea alegerilor prezidenţiale, solicitând anularea scrutinului din 6 decembrie. Vineri, în urma analizării documentelor depuse de PSD, Curtea Constituţională a solicitat BEC reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora.

BEC a constatat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană. [...]

Prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a declarat că verdictul Curţii Constituţionale este incomplet în absenţa verificării celorlalte nereguli semnalate. El a amintit că a solicitat verificarea codurilor numerice personale ale votanţilor din secţiile obişnuite, cât şi din secţiile speciale şi secţiile din străinătate pentru a detecta voturile duble. O altă chestiune rămasă neclară este cea legată de investigarea declaraţiilor pe proprie răspundere ale celor care au votat în secţiile speciale, a mai spus el."Nu este un verdict în deplină cunoştinţă de cauză", a conchis liberalul.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că decizia Curţii Constituţionale nu schimbă strategia Uniunii. "Am început discuţiile cu PD-L şi, în principiu, am stabilit că este posibilă formarea în comun a unei coaliţii guvernamentale. În această privinţă nu sunt schimbări în concluziile noastre şi nu sunt schimbări în strategia noastră", a precizat liderul Uniunii pentru Mediafax.

Sursa: Evenimentul Zilei

Citește și:
BEC a finalizat renumararea voturilor nule din circumscriptiile din tara. Traian Basescu are 1.169 voturi recuperate, Mircea Geoana are 968

Nessun commento:

Posta un commento