La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 24 dicembre 2009

Cum facem urările de sărbători: sunăm ori dăm sms?


Oana Ţepeş Greuruş
Joi, 24 Decembrie 2009

Decembrie nu este doar luna cadourilor, ci şi luna urărilor de bine. Sunt avalanşe de SMS-uri trimise de Crăciun şi mai ales de Revelion. În ultima vreme însă, tehnologia ne-a cam schimbat obiceiurile.

Am uitat să dăm un telefon ori să le trimitem o felicitare în plic celor dragi de sărbători, aşa cum făceam în trecut. Înlocuim, cu uşurinţă, o vorbă din suflet cu o formulă standard.

Preferăm un SMS copiat
decât o urare la telefon, unde poate că nu ai nevoie chiar de vorbe mari şi e suficient ca apropiaţii să-ţi audă vocea.

Acum, alegem varianta sms-ului sau a felicitărilor virtuale. E mai simplu, mai comod şi mai ieftin. În plus
, internetul te ajută să nu-ţi mai baţi capul cu cine ştie ce texte elaborate. Sunt site-uri unde te aşteaptă SMS-urile de Crăciun gata de trimis prietenilor, familiei, persoanei iubite, ori partenerilor de afaceri. Unde mai pui că unele mesaje sunt în versuri.

Iată şi câteva exemple:

„Înainte nu înţelegeai de ce mâncăm cu furculiţa şi de ce ne spălăm aşa de des, acum faci Craicunul prin Dubai şi te răsfeţi cu masaje antistres!”

„Un bătrânel cu chipul drag, va veni la voi în prag, să nu-l goniţi e Moş Crăciun, şi vă aduce un an mai bun!”

„Anul Nou să-ţi aducă un strop de fericire, un strop de iubire, un strop de noroc şi dacă se poate toate la un loc. La mulţi ani!”

„Reţeta de Crăciun: se ia binecuvântare se adaugă un strop de soare şi o pulbere de stele se amesteca-ntre ele se mai pune bunătate şi iertare de păcate, iar iubire cât cuprinde şi de la Iisus Hristos s-aveţi un Craciun frumos!”

„Căţeluş cu păru' creţ/
Să ai jeepu' în coteţ/
Şi o vilă cu piscină/
Andreea Marin ca vecină/
O lopată pentru bani/
La Anu şi la Mulţi Ani!”

„Anul nou...o bucurie/
Viaţa toată să vă fie!/
Viaţa toată să vă fie!/
Bani, maşină, tot ce vreţi.../
Sănătate, 'nalţi nămeţi,/
nu-i de-ajuns sa le doresti, ţipă, luptă, dă-ţi din coate/
Aşa le obţii pe toate!”

Dincolo de „amuzamentul” pe care pot să-l stârnească astfel de SMS-uri şi fără să stăm să analizăm textele trebuie să le recunoaştem că riscăm atunci când trimitem un mesaj „fabricat”. Alţii, la fel de neinspiraţi, poate că au trimis chiar aceleaşi vorbe fix aceleaşi persoane.

Şi uite aşa, te dai de gol. În plus nici nu-i politicos. Tot din comoditate trimitem acelaşi mesaj la toată agenda din telefon. Cât despre felicitările virtuale ai de unde alege. Sunt cu miile potrivite pentru orice destinatar. Cu globuleţe, cu Moş Crăciun, cu reni, cu peisaje de iarnă, ursuleţi de pluş, căţeluşi îndrăgostiţi ori Crăciuniţe sexy.

Şi din nou, pe categorii, pentru prieteni, familie, iubite, parteneri de afaceri. Dacă e să ne luăm după site-ul Ajundecraciun.com, 90.000 de oameni au trimis deja felicitări.

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento