La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 2 settembre 2019

Cutremur în Umbria de 4.0, oameni în stradă în Amatrice. Coșmarul revine: „Istorie fără sfârșit”

1 septembrie 2019

Cutremurul a revenit înfricoșător în zona Apeninei dintre Umbria, Marche și Lazio, zonă devastată de cutremurul de doar trei ani în urmă. Cutremurului a fost de magnitudine 4.0 (inițial Ingv-ul l-a detectat de 4.1) cu epicentrul său la 4 kilometri de Norcia (Perugia), 13 secunde de Arquata del Tronto (Ascoli Piceno) și 14 secunde de Accumoli (Rieti) și adâncimea de numai 8 km. Potrivit martorilor a durat 8-10 secunde.


După seism au urmat multe replici mai puțin intense. Alarma în rândul populației din Umbria (în special în provinciile Perugia și Terni), Lazio și Abruzzo. Anxietate mare în special în rândul turiștilor, neobișnuiți cu o serie atât de lungă de trepidații: între ora 2:02, când a avut loc cel mai puternic șoc de 4,0 și 4:28, în profunzimea scoarței al orașului Umbrian, pământul fiind zguduit de 38 de ori. Chiar în această duminică dimineață, pământul a continuat să tremure, cu trepidații de până la 2,8 (la 7:58) și 2,7 (la 9:15): un totale de 84 de cutremure fiind înregistrate între miezul nopții și ora 12, pe o rază de 10 kilometri de Norcia. Accumoli și Amatrice sunt printre centrele cele mai apropiate de epicentru. Pe rețelele de socializare mărturii ale cetățenilor care au simțit cutremurul până la Pescara și Viterbo. Cutremurul s-a simțit slab și în cartierele din nordul Romei.

https://twitter.com/TerremotiBot/status/1167953145932046336Oamenii au ieșit în strădă la Amatrice, Accumoli și Cittareale, unele localități din provincia Rieti, care au fost lovite de cutremurul din august 2016, în urma cutremurului puternic de magnitudine 4.0 înregistrat în Norcia (Perugia) la 2:02 în noaptea de 1 septembrie, urmat de alte replici. În acest moment, pompierii nu raportează pagube în localitățile din Rieti, deja marcate de cutremur în urmă cu trei ani. Nu au fost raportate pagube evidente, însă mulți au ieșit pe străzi, lăsând timp de câteva ore și casele făcute special pentru a rezista la aceste cutremure. În Norcia, cei mai înspăimântați au fost cei care s-au întors deja în casele lor după cutremurul din 2016 și care locuiau în câteva construcții pentru cazare deschise. Oamenii au stat în Piazza San Benedetto câteva ore.

Cutremurul a fost urmat după câteva minute de trei replici de magnitudine între 2 și 3,2 și apoi de multe mai puțin intense (magnitudine între 0,5 și 1,9). Cutremurul de la Norcia a fost precedat, cu câteva ore înainte, de trei cutremure de mărime între 2,8 și 2, cu epicentru aproape de Trevi (Perugia). Pământul din aceste părți nu încetează niciodată să tremure, în ultimul an (365 de zile) au fost înregistrate 1224 de șocuri cu epicentrul în Norcia (o medie de 3,3 pe zi), dar niciodată la fel de puternice ca cele din această seară. Ultimul cu o magnitudine mai mare de 3,0 a fost înregistrat pe 26 decembrie 2017 (3,1), în timp ce pentru a găsi un cutremur de cel puțin 4,0 este necesar să ne întoarcem aproape trei ani (exact la 1 noiembrie 2016). În ultima săptămână în Italia Centrală (Abruzzo, Umbria, Lazio, Marche și Toscana), au fost înregistrate 360 ​​de șocuri, dintre care 28 au fost egale sau mai mari decât 2,0 ca putere.


Coșmarul revine. „O poveste fără sfârșit, la nivel psihologic, aceste zguduiri ne devastează”: acesta este comentariul lui Gianni Coccia, fermier și animator al comunității din Castelluccio di Norcia, după noul cutremur. „De curând ne-am dus să dormim când iar se zguduia pământul - a spus el - și îți amintești tot ce ai trăit în acești ultimi trei ani și te întrebi: dar cine mă face să rămân aici? Răspunsul este in dragostea pentru acest pământ”. Catia Ulivucci, comerciant de pepinieră, a petrecut și o noapte dificilă, spune: „Chiar dacă trăim într-o căsuță prefabricată și în siguranță, teama nu te abandonează niciodată în aceste cazuri și atunci te gândești la munca ta și la viitorul tău și te îngrijorează mai mult”. Ne povestește Giancarlo Roșiți din interiorul casei Sae: "Gândurile mele s-au dus la casa deteriorată de cutremurele din 2016, daca rămâne în picioare", relatează Il Messaggero

Nessun commento:

Posta un commento