La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 22 settembre 2019

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit la Roma cu reprezentanții comunității românești

Ambasada României în Republica Italiană a găzduit, la 18 septembrie 2019, o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din regiunile Abruzzo, Campania, Lazio, Sardinia și Umbria, cu participarea unei delegații conduse de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Discuțiile au fost axate pe alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, prezentându-se noul cadru legislativ în care se va desfășura procesul de vot. Ambasadorul George Bologan a prezentat demersurile misiunii diplomatice de a veni în întâmpinarea conaționalilor prin creșterea numărului de secții din sfera de competență consulară, în funcție de prezența cetățenilor români în teritoriu, de solicitările acestora și de prezența la vot, la scrutinurile precedente. Totodată, sporirea capacității de procesare din secțiile de vot, prin implicarea unui număr de maxim 15 membri, și desfășurarea votării pe parcursul a trei zile (de vineri până duminică, pentru ambele tururi), vor contribui la fluidizarea semnificativă a votului. În același timp, G. Bologan și-a exprimat dezamăgirea față de numărul redus al cetățenilor din Italia înscriși pentru votul prin corespondență, care permite exercitarea dreptului de vot de acasă, în mod sigur și simplu.

 Ambasada va continua, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale, eforturile susținute de informare a românilor cu privire la desfășurarea votului în Italia, o bună implicare a mediului asociativ, a presei și a cultelor fiind necesară în acest sens.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat bilanțul vizitei în Italia și finanțările nerambursabile oferite de MRP, încurajând participanții să depună proiecte la următoarele sesiuni de finanțare, pentru afirmarea tradițiilor și a identității culturale, dezvoltarea presei de limbă română și promovarea culturii române în țara gazdă. Ministrul a felicitat-o pe eroina Roxana Roman, pentru curajul de a fi denunțat o rețea de crimă organizată.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri, la care au participat și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, ai Autorității Electorale Permanente și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, a fost axată pe votul în străinătate, dar și pe problematici legate de drepturile și obligațiile românilor din Italia, combaterea traficului de persoane, facilitățile pentru conaționalii care doresc să se întoarcă în România și campaniile de informare derulate de MRP.

În încheiere, ambasadorul României a adresat conaționalilor invitația de a nu fi patrioți doar pentru o zi sau eveniment, deoarece patriotismul este o stare sufletească care se manifestă prin curajul de a schimba lucrurile rău croite și de a ne raporta la valorile etice care contribuie la gradul de civilizație al unei societăți. De asemenea, șeful misiunii a făcut un apel de a înlocui vorbirea în zadar cu informații utile și atitudini constructive, pentru a preveni aspectele negative din comunitate.

Sursa:Ambasadada României în Republica Italiană

Nessun commento:

Posta un commento