La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 7 settembre 2019

Termenul de înscriere a românilor pentru votul din străinătate la alegerile prezidențiale s-ar putea prelungi.



Viorica Dăncilă a cerut Autorității Electorale Permanente (AEP) extinderea termenului pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, cu scopul de a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

Pe de altă parte, AEP a anunțat zilele trecute că va prelungi cu încă 4 zile perioada de înscrieri a cetăţenilor cu drept de vot în străinătate la alegeri. Înregistrările online pe portalul vostrainatate.ro au început pe data de 28 iulie și erau inițial programate a se încheia pe data de 11 septembrie. În momentul de față, informațiile dispuse pe portal anunță aceeași dată de finalizare a înscrierilor.

Doar 30.000 de cetăţeni s-au înscris până la acest moment pe site-ul votstrainatate.ro. Aceștia au avut de completat o cerere pe platformă AEP, în care aveau de menționat țara și localitatea unde doresc să voteze, fiind automat înscriși în lista electorală permanentă, același lucru aplicându-se și în cazul votului prin corespondență.

„Este un număr dezamăgitor de mic”, a declarat Constantin Mituleţu-Buică pentru DigiFM. Președintele AEP mai spune că vor fi deschise 900 de secţii de vot în străinătate.

Pentru mai multe detalii despre platforma de votare și cerințele pe care românii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a putea vota din străinătate la o secție de votare sau prin corespondență consultați AICI articolul PeROL. Redăm în continuare declarația Vioricăi Dăncilă, făcută la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni, potrivit Agerpres:

„Împreună cu Parlamentul şi cu celelalte instituţii publice responsabile, am început pregătirea organizării şi desfăşurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea preşedintelui României. La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, indiferent că este exercitat în ţară sau în străinătate.

După cum ştiţi, pentru românii din diaspora votul va dura trei zile şi va fi organizat atât în secţii de votare, cât şi prin corespondenţă. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara graniţelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral.

Am cerut conducerii Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetăţenilor care pot vota prin corespondenţă”.

Sursa: PeROL

Nessun commento:

Posta un commento