La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 4 aprile 2010

Hristos a înviat!

Credincioşii ortodocşi, alături de cei greco-catolici şi de romano-catolici, au sărbătorit în această noapte Învierea lui Isus Hristos. Învierea Mântuitorului este considerată cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.

Slujba de la Catedrala patriarhală din Bucureşti

De Înviere, românii vor lua Lumină Sfântă adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Emil Boc a participat la slujba de Înviere la Cluj-Napoca, iar Elena Udrea a ales staţiunea Sinaia

Mii de credincioşi din ţară au participat la slujba de Înviere
La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujba de Înviere a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La o oră de la startul slujbei de Înviere la Bucureşti, a început şi slujba oficiată la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Credincioşii romano-catolici din Bucureşti au mers la slujba oficiată de arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, la Catedrala "Sfântul Iosif".

Ca şi anul trecut, oficialii Bisericii au adus în România lumina sfântă cu o cursă charter de la Ierusalim. Din delegaţia care s-a întors în ţară cu lumină de la Ierusalim au făcut parte Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi părintele episcop vicar Varşanufie Prahoveanu.

Lumina Sfântă de la Ierusalim, este considerată un miracol al ortodoxiei care se petrece în fiecare an de Paştele Ortodox la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt, se aprinde Sfânta Lumină, "un foc venit din cer", după cum spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

După ora 24.00, Patriarhul a oferit clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală Lumina Sfântă de la Ierusalim. Tradiţia spune că lumânarea aprinsă la Înviere, cu lumină luată de la preot, trebuie dusă acasă aprinsă. Este considerată sfântă şi cu puteri protectoare.

Politicienii le-au făcut urări românilor cu ocazia Sărbătorii Paştelui. Traian Băsescu le urează românilor, printr-un mesaj postat pe situl Administraţiei Prezidenţiale, să "redescopere sensul speranţei, al comuniunii şi al valorilor creştine".

Şi prim-ministrul Emil Boc a transmis un mesaj de Paşte. Pentru Boc, sărbătoarea pascală "pentru că ne reanimă viaţa spiritului, ne aduce mai aproape unii de alţii şi ne îndeamnă să devenim mai buni".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, mai pragmatic, le doreşte românilor să găsească puterea şi încrederea de care au nevoie ca să meargă înainte într-o perioadă dificilă şi plină de tensiuni.

Sursa: REALITATEA.NET

Nessun commento:

Posta un commento