La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 19 giugno 2008

Europa se dotează cu o directivă antiimigranţi clandestini


CONTROVERSĂ Legea încalcă drepturile omului, susţin ONG-urile
de Maria TOADER 19 IUNIE 2008
Imigranţii ilegali – deţinuţi cel mult 18 luni, apoi expulzaţi

Legislativul de la Strasbourg a dat, ieri, undă verde propunerii de directivă care stabileşte o serie de norme pan-europene privind detenţia şi expulzarea imigranţilor ilegali. Însă în ciuda faptului că acest document se doreşte a fi o armă redutabilă pentru a combate fluxurile de clandestini, ONG-urile denunţă o parte din prevederile directivei, considerând că acestea încalcă drepturile omului. „Credem că textul aprobat de Parlamentul European nu garantează returnarea imigranţilor ilegali în condiţii de siguranţă şi demnitate”, a apreciat Amnesty International, informează Reuters. Biserica Catolică a intervenit şi ea şi a cerut ca imigranţii „să nu fie incriminaţi”.

Copiii clandestini, încarceraţi

Documentul are la bază prevederea că orice imigrant aflat în situaţie ilegală va trebui să se întoarcă în ţara de origine, într-o ţară de tranzit sau către o terţă ţară, (cu excepţia persoanelor care solicită azil). Astfel, ţările din UE nu vor expulza sau returna un refugiat statelor sau teritoriilor unde viaţa sau libertatea sa ar fi ameninţate. Principiul nereturnării se aplică şi în cazul persoanelor aflate în zone de tranzit.

Directiva reglementează şi durata maximă de încarcerare temporară a clandestinilor la o jumătate de an. În unele cazuri perioada de detenţie poate fi prelungită cu încă un an dacă persoanele nu cooperează cu autorităţile. Un aspect destul de controversat este că un amendament introdus de PE prevede ca familiile cu minori şi copiii neînsoţiţi să poată fi reţinuţi temporar, e drept însă, doar ca o măsură de ultimă instanţă şi doar pe durata minimă corespunzătoare.

Cât despre cei expulzaţi, ei nu vor mai putea intra deloc pe teritoriul UE timp de cinci ani. Această perioadă poate fi extinsă în cazul în care s-a dovedit că cetăţeanul din statul respectiv reprezintă o ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii naţionale. După ce miniştrii de Interne ai UE îşi vor da acordul în cursul lunii viitoare asupra textului, directiva urmează să fie transpusă în legislaţia internă a statelor membre în următorii doi ani de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento