La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 14 giugno 2008

Ministerul Educaţiei: doar comunităţile pot decide dacă acceptă icoane în şcoli


14 IUNIE 2008
Ministerul Educaţiei salută decizia instanţei privind legalitatea icoanelor în unităţile de învăţământ şi atenţionează că numai comunităţile şcolare pot să accepte sau să respingă amplasarea unor simboluri religioase în săli de curs, a declarat Mihaela Suciu, consilier ministerial. „Interzicerea însemnelor religioase în şcoli ar fi o încălcare a dreptului la liberă exprimare. Este dreptul fiecărei comunităţi să-şi păstreze identitatea culturală”, a mai spus consilierul ministrului Educaţiei.
Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că decizia instanţei supreme privind menţinerea icoanelor în şcoli este firească şi în concordanţă cu spiritul european. „În Europa au fost două cazuri de acest fel, respectiv în Marea Britanie şi Austria. Atunci, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că statul trebuie să manifeste neutralitate în astfel de cazuri. Singura în măsură să ia o decizie este comunitatea. Aşa trebuie să fie şi în România”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, că prezenţa icoanelor în şcoli este legală, admiţând recursul Ministerului Educaţiei (MECT) la decizia instanţei inferioare, care a menţinut recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ.
Decizia instanţei supreme este definitivă, iar împotriva ei se pot formula doar căi extraordinare de atac, cum sunt contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.
MECT a atacat în instanţă, pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) recomandarea CNCD şi a pierdut procesul, judecătorii CAB menţinând hotărârea consiliului.
În august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea preşedintelui CNCD să dispună „anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă – în afara orei facultative de Religie – ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău”, unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.
Profesorul Emil Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice „constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase, unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă”.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento