În ziua în care pe scena politică se fac calcule, românii sărbătoresc Ziua Naţională. În Capitală, autorităţile au pregătit o paradă specială de tehnică militară. Pentru prima dată, după 50 de ani, românii vor putea admira cu această ocazie şi defilarea Cavaleriei Jandarmeriei din Bucureşti. Manifestări deosebite au loc şi la Alba Iulia, locul în care în urmă cu 90 de ani a fost înfăptuită Marea Unire.
1 decembrie este cea mai importantă zi a românilor, pentru că în această zi, în anul 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. Era ultimul act dintr-un proces care a condus la unirea tuturor românilor în cadrul unui stat naţional.
În ciuda originii sale germane, în august 1916, Regele Ferdinand I a decis intrarea României în Primul Război Mondial de partea Franţei şi Marii Britanii ce formau Antanta. După o serie de victorii limitate, românii s-au trezit sub o presiune militară uriaşă a armatelor Puterilor Centrale, în principal cele germane şi austro-ungare, care atacau din mai multe direcţii teritoriul Regatului. La începutul anului 1918 puţini mai sperau într-o evoluţie favorabilă României.
O mare parte a ţării, inclusiv Capitala, era ocupată de germani şi bolşevicii, care preluaseră puterea în Rusia, au încheiat pacea cu Puterile Centrale. Izolată, România a semnat un tratat înrobitor cu statele din blocul Puterilor Centrale. Românii din Basarabia s-au unit cu Regatul în luna martie, pe fondul dispariţiei Imperiului Ţarist.
Câteva luni mai târziu, situaţia de pe frontul de vest a cunoscut o răsturnare spectaculoasă permiţând armatei române, refăcute după pierderile din cei doi ani de război, să reintre în conflict alături de puterile Antantei. Imperiile multinaţionale s-au destrămat, iar locul lor a fost luat de statele naţionale. România Mare s-a născut curând după aceste evenimente.
Bucovina s-a alăturat Regatului la 28 noiembrie, iar la 1 decembrie 1918 românii din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş se declarau pentru unirea cu Regatul României. Zece zile mai târziu, Sfatul Ţării din Basarabia renunţa la toate condiţiile cerute în martie, în momentul unirii cu România. La 14 decembrie regele Ferdinand promulgă decretul prin care se consfinţeşte decizia populară de la Alba Iulia.
Antena 3
lunedì 1 dicembre 2008
Românii sărbătoresc 90 de ani de la Marea Unire
Pubblicato da Catalina Sava alle 12:10
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento