La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 22 dicembre 2008

Bucureştiul, oraşul cu cei mai mulţi Moş-Crăciuni din lume


Eveniment Prima realizare notabilă a lui Sorin Oprescu
22 DECEMBRIE 2008

Numărul Moşilor ar fi fost mai mare, dacă unii dintre ei nu s-ar fi pierdut pe drum

Bucureştiul, oraşul cu cei mai mulţi Moş-Crăciuni din lume
Se citea în ochii copiilor de 3-4 ani că nu mai ştiu ce să creadă, văzând miile de Moş Crăciuni fumând ca turcii şi dând pe gât vin fiert, ieri, în Piaţa Constituţiei. „E pentru record, mamă, Moşu’ ăla adevărat nu e pe-aici”, le explicau mamele de zor. La ora 12, când fusese fixată întâlnirea, îţi puteai da deja seama că vechiul record, realizat în Taipei cu 3.618 Moşi, o să cadă. Cam tot atâţia se adunaseră deja la locul stabilit şi, de pe bulevardele Capitalei, valurile de oameni continuau să curgă spre Piaţa Constituţiei. Este vorba de primul record mondial pe care primarul Sorin Oprescu şi-a pus în cap să-l doboare cu ocazia Crăciunului - cel mai mare număr de Moş-Crăciuni care dau cadouri adunaţi la un loc. A fost încălzirea pentru recordurile la care bucureştenii vor mai “atenta” săptămâna aceasta – cel mai lung cârnat şi cel mai mare tort din lume.

Moşii care s-au pierdut pe drum

Oprescu a dat startul marşului către Piaţa Unirii, moment în care Moşii au început să se îmbulzească. Înainte de a Părăsi Piaţa Constituţiei, fiecare Moş a trebuit să primeasă câte o cutie roşie care conţinea un cadou, o condiţie clară pentru ca recordul să fie omologat. Cadoul trebuia să fie dăruit de Moşi trecătorilor, până ca ei să ajungă în Piaţa Unirii, unde numărul lor avea să fie înregistrat.

Anunţul că se vor împărţi cadourile a atras şi un număr însemnat de trecători dornici de pomană, care au fost însă îndepărtaţi rapid de jandarmi. Odată ieşiţi din Piaţa Constituţiei, mulţi dintre Moşi au uitat de regulament şi au lepădat costumele, vârându-le în sacoşe cu tot cu pachetul cadou pe care trebuia să-l înmâneze altora. Majoritatea Moşilor, însă, au continuat marşul spre Piaţa Unirii. Drumul a durat destul de multă vreme, pentru că de-a lungul bulevardului se deschiseseră chioşcuri unde se vindea vin fiert cu scorţişoară, iar Moşii îngheţaseră de atâta stat în frig şi aveau nevoie să se dreagă. Până în Piaţa Unirii au ajuns 3.939 de Moşi, număr suficient pentru doborârea recordului deţinut până ieri.

“Bucureşteni, o chestiune am rezolvat-o. Suntem în Cartea Recordurilor. Semnificaţia este una clară. Nu numai în această perioadă a sărbătorilor, verbul a dărui din suflet să devină o conduită pentru toţi bucureştenii, pentru toţi românii”, a declarat primarul Sorin Oprescu în momentul în care recordul a fost omologat. În 27 decembrie, bucureştenii vor încerca să doboare recordul la cel mai lung cârnat şi la cel mai lung tort din lume. Pentru a face asta, cârnatul va trebui să aibă mai mult de 2.020 de metri, iar tortul peste 120 de metri. (D.R.)

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento