La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 13 dicembre 2008

Copii românilor plecaţi la muncă se adaptează greu la întoarcerea în ţară


Criza economică aduce din ce în ce mai mulţi români din strâinătate, înapoi în ţară. Odată cu părinţii vin şi copiii care trebuie reintegraţi, uneori după ani întregi petrecuţi peste graniţe. Pentru ei, viaţa nu este deloc uşoară. Mulţi au uitat cuvintele româneşti, au nevoie de ajutor suplimentar din partea profesorilor, iar colegii de clasă îi privesc cu reticenţă. Numai în şcolile din judeţul Cluj, în ultimele luni, peste 400 de copii s-au reînscris la cursuri.

La şcoala Alexandru Vaida Voievod din CLuj, copiii întorşi din străinătate participă zilnic, după ore, la lecţii suplimentare. Copiii sunt încântati de sprijinul oferit de profesori.
Pentru a trece de perioada de acomodare, elevii sunt consiliaţi de psihologul şcolii. În fiecare săptămână la inspectoratul şcolar sunt înregistrate zece cereri de înscriere pentru copii care s-au întors din străinătate. Reprezentanţii inspectoratului se aşteaptă ca după sărbători, numărul acestora să crească şi mai mult.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento